Zavřít reklamu

Svet dnešných slúchadiel už nie je len o masovo predávaných slúchadlách svetoznámych spoločností, ale aj o spoločnostiach, ktoré je možné v tomto obore pokladať za jedinečné. Presne to je aj prípad cenovo dostupnejších slúchadiel rodiny legendárneho jamajského speváka Boba Marleyho. Pri písaní týchto slov sa pozerám práve na slúchadlá z kolekcie Marley Freedom Collection, konkrétne na model Redemption Song IE Mist, pomenované podľa jednej z najpopulárnejších skladieb od kráľa Reggae.

Dizajn
V čase, kedy sú slúchadlá vyrábané predovšetkým z plastového materiálu, prichádza The House of Marley so skutočne jedinečným produktom. Už na prvý pohľad si všimnete, že tu niečo nehrá, zvlášť, keď sa pozriete na kábel týchto slúchadiel. Narozdiel od 99% všetkých slúchadiel na svete sa totiž v tomto prípade káble neukrývajú v gume, aspoň nie vo viditeľnej. Káble sú ukryté v nádhernom textilnom tele. Z kombinácie farieb je poznať, že tvorcovia ostávajú verní Reggae a preto sa stretneme s typickou rastafariánskou trikolórou, ohraničenou čiernou farbou. The House of Marley upozorňuje, že tieto slúchadlá sú skutočne ekologicky šetrné a teda nebudú mať veľký vplyv na životné prostredie. Toto tvrdenie už na úvod utvrdzuje fakt, že sú slúchadlá zabalené v kartónovej krabičke.

Na zadnej strane slúchadiel nájdeme svetlohnedé drevo, o čom sa môžete presvedčiť už pri prvom dotyku. Áno, naozaj sa jedná o drevo. Pri pohľade na ovládací panel a následnom ohmataní si človek pomyslí, že sa jedná o komponent z tenkého plastu. Zle. Ovládací panel je v skutočnosti zložený z recyklovaného hliníku, a teda sa spoločnosť naďalej drží toho, že vyrába ekologicky neškodné slúchadlá. Hliník je naozaj tenký a už pri jemnom klepnutí nechtom do materiálu počujete, že vo vnútri ovládaču sa nachádza väčšie množstvo vzduchu. Myslí sa však aj na tie najmenšie detaily, a preto aj tento ovládač obsahuje na spodnej strane dierku pre mikrofón, vďaka čomu je možné telefón používať hands-free. V konečnom dôsledku sa jedná o veľmi zaujímavé slúchadlá so skutočne jedinečným dizajnom. V balení produktu nájdeme tiež päť párov nástavcov, prispôsobených pre skutočne každé ucho. Toto ocenia najmä tí ľudia, ktorí majú problém so zasúvaním slúchadiel do ucha. Vo vnútri nájdeme dva páry dvojitých silikónových nástavcov, ktoré je možné zatlačiť hlbšie do ucha.

Slúchadlám taktiež robí spoločnosť veľmi prirodzený ochranný obal. Pojmom „veľmi prirodzený“ mám na mysli kombináciu kože a textilu. Práve takýto spôsob vrecka je podľa môjho názoru pomerne zaujímavý, keďže neobsahuje žiadne magnety či zips. Miesto toho sa vrátime ku klasickému štýlu zatvárania kapsy. Sir Jonathan Ive by v prípade týchto slúchadiel určite veľkú radosť nemal, keďže je akýmsi odporcom skeumorfizmu v dizajne. Vrecko preto pôsobí ako časť odevu a to isté si myslím aj o slúchadlách, z hľadiska dizajnu.

Redemption_Song_MIST_Lifestyle_02

Zvuk
Zvuková stránka slúchadiel je samozrejme neoddeliteľnou súčasťou každých slúchadiel a pretože sa The House of Marley rozhodol vytvoriť pekné slúchadlá, nemusí to ešte znamenať, že musia poskytovať kvalitný zvuk. Myslím si však, že kritika zvuku viac prináleží nedávno recenzovaným Harman Kardon NI ako pre Marley Redemption Song IE Mist. Zvuk Marleyho slúchadiel je veľmi príjemný, ale až do momentu, kedy sa rozhodnete spustiť hudbu na maximálnej hlasitosti. V takom prípade je poznať, že slúchadlá udajú do popredia výšky, vďaka čomu vás pripravia o príjemný zážitok z počúvania hudby. Z hľadiska basov sa nejedná o veľmi silné slúchadlá a pokiaľ ste teda zvažovali, že budete počúvať predovšetkým Drum & Bass, tieto slúchadlá pre vás priveľmi vhodné nebudú, pokiaľ si nenastavíte ekvalizér.

Basy, podobne ako hlasitosť, sú v tomto prípade o niečo slabšie ako slúchadlá EarPod od Apple, je preto zrejmé, že sa jedná o slúchadlá určené predovšetkým na počúvanie klasickej hudby či onoho Marleyho žánru, Reggae. Pokiaľ sa rozhodnete ponechať hlasitosť na tej správnej úrovni, čo predstavuje 60 až 70%, o príjemnú atmosféru je postarané. Náš test hudby pritom prebiehal v rovnakých podmienkach ako u všetkých predchádzajúcich slúchadiel, k iPodu nano 7. generácie však po čase pribudol aj iPhone. Obsah a nastavenie ostalo u oboch zariadení rovnaké, počúvali sme hudbu zakúpenú z iTunes Store, s vypnutým ekvalizérom.

Redemption_Song_MIST_Lifestyle_01

Resumé
Na svete existuje zrejme len malé množstvo slúchadiel, ktoré dokážu upútať človeka. A keď sa už jedná o také slúchadlá, musia byť v niečom iné. Práve toto sú slúchadlá zo série Marley Redemption Song IE Mist, ktoré dodávajú pocit kuriozity. Za posledné roky som ani raz nezahliadol v obchode slúchadlá, ktorých telo sa mimo bežného materiálu skladá z textilu a dreva. A presne to je prípad slúchadiel z edície Marley Freedom Collection. Veľkou výhodou je prítomnosť piatich párov silikónových nástavcov rôznych druhov a veľkostí, vďaka ktorým si aj problémové ucho dokáže nájsť ten správny nástavec. Jedná sa pritom o veľkú zmenu oproti ostatným slúchadlám, u ktorých v dnešnej dobe nájdeme iba 3 veľkosti nástavcov.

Z hľadiska kvality prehrávanej hudby by som mohol pochváliť za prívetivú reprodukciu, musím však potvrdiť, že u vysokých hlasitostí je poznať nepríjemný šum spôsobený nadmerným zvýraznením výšok. Druhou nevýhodou môžu byť pre určitú skupinu ľudí slabšie basy. Nejedná sa o špičku, naďalej však ostávajú veľkým unikátom. Vec, ktorá určite upúta pozornosť, je cena. Cena produktu je stanovená na 62,90€ za model s mikrofónom a len 53,90€ za model bez mikrofónu. Pokiaľ navyše máte radi charitu, určite vás poteší fakt, že časť zisku z predaja poputuje do nadácie 1Love, ktorú založila rodina Boba Marleyho. Aký je cieľ nadácie? Podpora mládeže, planéty a mieru.

  • Marley Redemption Song IE Mist a ostatní sluchátka společnosti Marley si můžete zakoupit na designbag.cz
  • Marley Redemption Song IE Mist a ostatní sluchátka společnosti Marley si můžete zakoupit na designbag.sk
Redemption_Song_MIDNIGHT_01

Dnes nejčtenější

.