Zavřít reklamu

V podstatě již od začátku letošního roku se v našich diskusích vede bouřlivá debata o tom, jestli Apple představí levnější variantu mobilního telefonu iPhone nebo nikoli. Po všech analytických předpovědích, informacích od dodavatelů a dalších věcech, si myslím že konečné potvrzení udělal sám Apple, vydáním levnější varianty multimediálního přehrávače iPod touch.

Společnost která již v loňském roce představila levnější variantu tabletu iPad s označením iPad mini tak v letošním roce představila i levnější variantu iPodu touch. Nejzajímavější na celé věci je fakt, že zatím co iPad mini definoval zcela novou produktovou řadu, v případě iPodu touch se skutečně poprvé v šesti leté historii iOS produktů setkáváme s levnější variantou klasického produktu. Je pak důležité uvést, že samotný iPod touch byl od začátku vnímán jako levnější varianta iPhone.

Apple tak poprvé ve své novodobé historii představil skutečně takzvaný Low-cost produkt, který nedefinuje novou levnější modelovou řadu, ale jedná se skutečně pouze o levnější variantu již existujícího produktu. Nyní se tedy nabízí otázka, proč když tento krok udělal Apple s iPodem touch, nemohl by udělat to stejné také se samotným iPhone. Pokud bychom se řídili tím o kolik snížil Apple cenu u IPodu touch oproti jeho klasické verzi, měla by nová levnější varianta mobilního telefonu iPhone stát zhruba 11 990Kč.

Mimo výše uvedeného však společnost také definovala svůj pojem Low-cost. V případě Applu se totiž nejedná o produkt s méně kvalitnějším hardware, ale o produkt, který je ochuzen o funkce. Tím se vracím ke svému dva roky starému článku ve kterém jsem uvedl, že v budoucnu budeme platit za služby, nikoli za hardware. Je tak možné že levnější iPhone nenabídne například Siri nebo další funkce které zůstanou dostupné pouze pro majitele klasické řady iOS produktů.

iPhone5S

Dnes nejčtenější

.