Zavřít reklamu

Se stoupající teplotou v kancelářích a pracovnách, stoupají také nároky na chlazení našich strojů. Poté co se navíc na jaře prášilo a padal pyl z kvetoucích stromů, jsou útroby našich hliníkových pomocníků plné prachu a dalších nečistot, pokud jste kuřáci a máte doma zvířata, pak dostávají vnitřnosti počítačů zabrat ještě mnohonásobně více. Pokud vás problématika přehřívání Macbooků zajímá podrobněji, můžete se podívat na článek, který vám poradí jak přehřívání zabránit, najdete jej přímo zde pod názvem Jak omezit přehřívání MacBooku.

Je tedy čas počítače osvěžit, vyčistit jejich vnitřnosti a umožnit ventilátorům, aby mohly svoji práci plnit na 100%. Hned na úvod upřesním, že vše co budeme v tomto návodě dělat, umožňuje záruka všech Macbooků, které mají uživatelsky měnitelný disk a RAM. Pokud váš počítač, například MacBook Air neumožňuje vyměnit ani jednu z daných periférií, máte samozřejmě možnost jej také očistit a ulehčit jeho ventilátorům, pokud jej však máte v záruce, nerozdělávejte počítač. Zda je RAM a disk uživatelsky měnitelný pozná i naprostý laik pomocí návodu, který k počítači dostal. U počítačů které umožňují dané části měnit, je postup popsán v návodě. V tom případě při odšroubování spodního krytu nepřicházíte o záruku a nemusíte se ničeho bát. Postupujte však obezřetně a dávejte pozor, aby vám do nitra počítače nic neupadlo. Přesto, že je tento postup zcela bezpečný a jediný správný, jakým je možné čistit v domácích podmínkách počítače, uvědomte si, že jej samozřejmě provádíte na vlastní riziko a server neodpovídá za případné škody.

Vše co budete potřebovat je šroubovák na odšroubování spodního krytu počítače (pouze u modelů s uživatelsky měnitelnou pamětí a diskem!) a stlačený vzduch ve spreji. Nebojte se samozřejmě i v případě, kdy máte například MacBook Air, můžete počítač pročistit a ulevit mu, stlačený vzduch se tedy týká i vás. Myslete na to, že nekupujete nic víc než vzduch. Je tedy jedno jak vypadá obal spreje a od jaké značky pochází, vždy kupujete jen stlačený vzduch a není tak potřeba utrácet mnohdy nesmyslné částky jen proto, protože výrobce vyrobil hezčí etiketu než jeho konkurence. Například dnes jsem koupil v Bratislavě v prodejně Coop stlačený vzduch od společnosti Tracer za 2,49€, tedy za zhruba 65Kč, což je poměrně rozumná částka. Nyní se podíváme na konkrétní postup při čištění Macbook Pro a následně na postup pro čištění MacBook Air a stolních počítačů. Nejprve se však podíváme na všeobecný postup.

IMG_5023

Před čištěním
Počítač před čištěním vypněte a odpojte od napájení. Nejprve mechanicky očistěte povrch od prachu a špíny. Sprej se stlačeným vzduchem se obvykle používá ze vzdálenosti cca 15-20 cm od povrchu který čistíte, aby tlakovou vlnou nedošlo k poškození menších součástek. Na obalu většiny sprejů však naleznete návod, z jaké vzdálenosti je vhodné jej používat. Plechovku se stlačeným vzduchem držte vertikálně, tak jak když je postavena na stole a raději druhou rukou manipulujte s počítačem než se samotnou plechovkou. V případě kdy plechovku nakláníte, může vzduch kondenzovat a vytvářet vlhkost jenž se objeví na povrchu čištěných částí. Skutečně držte sprej tak jako když je postavený na stole a netřepte s ním. Se sprejem netřepte ani před čištěním! Po čištění nechte počítač pár minut odpočinout a až poté jej zapněte a začněte používat běžným způsobem.

MacBook Pro s vyměnitelným diskem
Nejprve si přečtete odstavec před čištěním. Počítače MacBook Pro u kterých je možné vyměnit disk a RAM jsou nejlépe čistitelné počítače z celé rodiny Apple. Bez ztráty záruky totiž můžete odšroubovat celý spodní kryt počítače a ten pak krásně vyfoukat stlačeným vzduchem. Nejprve však očistěte pomocí stlačeného vzduchu klávesnici a porty počítače. Následně odmontujte kryt a vyfoukejte všechny části, včetně těch, které na první pohled s chlazením nesouvisí. Samozřejmě pečlivě vyfoukejte také ventilátory a zadní část, která k nim přivádí vzduch. Postupně zbavte všechny vnitřní části počítače prachu a nečistot. Přišroubujte spodní kryt, nechte počítač pár minut odpočinout a poté jej začnete používat.

MacBook Air/MacBook Pro Retina
Nejprve si přečtete odstavec před čištěním. Počítač nerozebírejte, pouze mechanicky očistěte jeho povrch a následně vyčistěte tři nejdůležitější části. Vyčistěte stlačeným vzduchem klávesnici počítače a vyfoukejte z ni veškeré nečistoty. Následně vyfoukejte zadní část, ve které má panty samotné víko počítače. V této části také vidíte průduchy ventilátorů, které je nejpodstatnější očistit od prachu a dalších nečistot. Tuto část byste měli bez problémů vyfoukat za zhruba pět vteřin. Nyní jsme ulevili větráčkům a zbývá ještě vyfoukat prach a špínu z portů. Postup je stejný jako při předchozím čištění a opět nezapomínejte, že nesmíte sprej naklánět, ani s ním třepat. Počítač nechte pár minut odpočinout a můžete jej opět začít používat.

iMac/Mac mini
Nejprve si přečtete odstavec před čištěním. Postup při čištění těchto strojů je v podstatě podobný jako při čištění MacBooků Air. Počítač nerozebírejte, pouze mechanicky očistěte jeho povrch a následně vyčistěte dvě nejdůležitější části. Tou první jsou průduchy ventilátorů, které má jak iMac tak i Mac mini. Snadno je na povrchu počítače identifikujete, případně vám pomůže uživatelský návod, který jste k počítači dostali. Následně vyčistěte porty a máte hotovo.

Výše uvedený návod byl konzultován se servisním technikem certifikovaným pro opravy počítačů Apple a je v podstatě jediný, který je zároveň účinný a nehrozí při něm poškození počítače. Dávejte si pozor jen na kondenzaci vzduchu a vytváření vlhkosti. Sprej stačí neprotřepávat držet jej kolmo k zemi. V žádném případě nepoužívejte pro čištění vysavač! Stlačený vzduch je možné nahradit samozřejmě kompresorem, případně pak také balónkem pro čištění objektivů fotoaparátů. Zbytek stlačeného vzduchu můžete použít pro čištění iOS zařízení nebo příslušenství. Jedinou 400ml plechovkou jsem spolehlivě očistil dvojici MacBook Air, MacBook Pro, Apple Wireless Keyboard, Apple Magic Mouse a povrch Canonu 650D. Pokud chcete počítač vyčistit také softwarově, podívejte se na náš návod

Air_duster_tracer

Dnes nejčtenější

.