Zavřít reklamu

Konferencia WWDC 2013 sa blíži a spolu s ňou sa začínajú kopiť informácie o budúcej verzii mobilného operačného systému iOS, ktorý by mal vo svojej 7. verzii priniesť pomerne veľkú zmenu dizajnu prostredia. Za touto zmenou stojí vrchný dizajnér spoločnosti Apple Sir Jonathan Ive, ktorý je odporcom skeumorfizmu, dizajnových prvkov, ktoré imitujú skutočné objekty. Kým doteraz sme zväčša len špekulovali o tom, čo by mal nový systém priniesť, portál 9to5mac získal nové informácie od nemenovaných pracovníkov Applu.

Samotný operačný systém iOS 7 by sa pritom mal orientovať viac na nový dizajn prostredia ako na nové funkcie, naďalej však v systéme niekoľko nových funkcii nájdeme. Podobne ako sme tvrdili už v priebehu týždňa, operačný systém sa skutočne ponesie zväčša v duchu čiernej a bielej farby, teda farby, ktorá je typická pre vonkajší dizajn mnohých produktov kalifornskej spoločnosti. Zdroje však tvrdia, že Apple behom príprav už niekoľkokrát zmenil prostredie systému iOS 7 a je preto možné, že k zmenám dôjde aj v priebehu týchto dní pred konferenciou WWDC.

K prvej drastickej zmene dôjde už v prostredí domovskej obrazovky systému. Kým doteraz uzamknutú obrazovku predstavovala lesklá lišta vo vrchnej časti a páčka Slide to Unlock, s príchodom novej verzie systému by sme sa mali čierneho prostredia s veľkým potenciálom pre nové gestá. Toho využijú najmä notifikácie na zamknutej obrazovke, dnes však nie je známe, o aké zmeny sa bude jednať. Pokiaľ ste na svojom telefóne potrebovali zadať PIN kód či používali ste kód na odblokovanie telefónu, všimnete si ďalšiu zmenu. Kým doteraz boli tlačidlá štvorcové, v budúcnosti budete mať k dispozícii kruhové čierne tlačítka s bielym rámom a číslicami. V konečnom dôsledku je domáca obrazovka veľmi iná, naďalej ju však bude možné ovládať s veľmi podobnými gestami. Inšpiroval sa Jony Ive gestami z Android Jelly Bean?

iOS-7

Novinky nás očakávajú aj v notifikačnom centre, či centre upozornení. Pokiaľ sa vám páčila šedá textúra, ktorá sa nachádza aj na pozadí zložiek, s ňou sa budete musieť rozlúčiť. Nová notifikačná lišta bude pozostávať z tmavošedého či čierneho pozadia s bielym textom. Tím iOS 7 sa však rozhodol zájsť ďalej a teraz už môžeme povedať, že sa dočkáme toho istého notifikačného centra, ktoré sme mohli nájsť na Androide. Apple totiž zvažuje nielen pridanie nových widgetov do tohto centra, ale najnovšie v ňom nájdeme ovládací panel pre WiFi, režim Lietadlo a Bluetooth. Jedným z nových widgetov by mala byť čítačka lokálnych správ, teda utilita podobná tej, ktorú nájdeme vo Windows 8 od Microsoftu.

Miernej zmeny sa dočká domovská obrazovka. Ikony ostávajú naďalej štvorcami so zaoblenými hranami, no po novom by mali stratiť svoj doterajší lesk a tiene. Väčšou zmenou by mali prejsť ikony Fotoaparátu a Fotografii, ikona Game Center bude úplne nová. Máte radi panoramatické fotografie? Nuž, s príchodom iOS 7 ich budete môcť použiť ako pozadie pre domovskú obrazovku, podobne ako je tomu na konkurenčnom systéme Google Android už niekoľko rokov. Novinkou by mal byť Dock, ktorý by mal prísť o svoju gradientovú textúru a teda je možné, že sa dočkáme niečoho veľmi podobného tomu, čo nájdeme v OS X Mountain Lion. Ako je na tom klávesnica? Klávesnica zostáva viacmenej identická so svojimi predchodcami, dočkať by sa však mala nového, jasnejšieho odtieňu šedej a mala by sa zbaviť tieňov pod tlačítkami.

ios7-2

Samozrejmosťou je zbavenie sa skeumorfizmu v operačnom systéme. Väčšina aplikácií by teraz mala korešpondovať dizajnu nového prostredia, vďaka čomu sa dočkáme zväčša čierno-bielych aplikácií. Rovnako by sa mal systém zbaviť nadbytočných animácií, ako napríklad „skartácie“ lístkov v aplikácií Passbook. Zaujíma vás, ako bude vyzerať aplikácia Poznámky? Zatiaľ čo doteraz bola aplikácia hnedo-žltá, v novom systéme bude čisto biela. Bielymi textúrami by mali disponovať aj aplikácie Mapy, Mail a Kalendár, pričom ten by vo svojej podobe pre iPad mal obsahovať zväčša čierne a biele prvky. Nie všetky aplikácie však budú mať ten istý dizajn a preto sa Jony Ive rozhodol priradiť každej aplikácii unikátnu tému.

To v konečnom dôsledku znamená, že aplikácia Kalendár okrem čiernej a bielej farby prinesie aj červené tlačidlá, aplikácia Správy pre zmenu prinesie zelené tlačidlá. Zmena by sa mala dotknúť aj obchodov App Store, iTunes Store a iBook Store. Zatiaľ čo s príchodom iOS 6 sme sa u nich dočkali úplne nového prostredia, ktoré obsahuje najmä tmavú farbu, Jony Ive sa rozhodol spraviť tieto obchody belšie. Presne tak, App Store sa behom 12 mesiacov dočká ďalšej zmeny a naša redakcia len dúfa, že s novým dizajnom neprídu nové bugy.

ios7-1

Aplikácia Počasie by teraz mala obsahovať jemne animované ukážky terajšieho počasia, a teda budeme môcť vídať animovaný dážď, sneh či slnko. Dizajn aplikácie je dokonca podobný tomu, ktorý zverejnil istý Dirk Jan Haarsma na sociálnej sieti Dribbble (viď nižšie). Game Center stratí svoju zeleň a zmeny sa dočká aj Kiosk, ktorý už nebude obsahovať svoje prostredie imitujúce poličku. Očakáva sa pritom, že sa dočkáme chrómovaných dosiek, ktoré v súčasnosti predstavujú Dock v OS X Mountain Lion. Aplikácia Safari by sa mala dočkať zmeny najmä v ohľade presúvania sa medzi otvorenými kartami. Nie je síce známe, ako bude táto zmena vyzerať, naša redakcia však očakáva, že by si mala vziať inšpiráciu zo svojej iPad verzie či z prehliadaču Google Chrome.

Medzi novinkami v systéme iOS 7 by sme mali nájsť predovšetkým samostatnú aplikáciu FaceTime pre iPhone, keďže dnes je táto aplikácia ukrytá v aplikácii Telefón. Na obrazovku by preto mala zrejme pribudnúť ďalšia ikona, ktorá môže podporiť videohovory medzi užívateľmi na iPhone, nie len na iPode touch a iPade. V neposlednom rade by sme sa mali pravdepodobne dočkať integrácie sietí Flickr a Vimeo, ako aj hlbšej spolupráce aplikácií Apple Maps, Siri s budúcimi automobilmi. Zásadné zmeny by však mal iOS 7 priniesť pre vývojárov, ktorí sa dočkajú nových, potešujúcich zmien. V konečnom dôsledku sa však najväčšej zmeny má dočkať verzia iOS 7 pre iPhone, kľúčové zmeny však máme očakávať aj na iPade.

Nie je síce známe, kedy Apple vydá novú verziu svojho softvéru, naša redakcia však očakáva vydanie na jeseň s tým, že Apple vynechá podporu pre iPhone 3GS, iPhone 4, iPod touch 4. generácie a iPad 2.

weather_app

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.