Zavřít reklamu

Napriek tomu, že sa vývojárska konferencia WWDC 2013 ešte len blíži, nič nebráni šéfdizajnérovi Sirovi Jonymu Ivovi v tom, aby Apple vydával už dnes aplikácie, ktoré sa začínajú zbavovať Ivovho neobľúbeného prvku – skeumorfizmu a lesklosti. Už prvé náznaky toho, že prichádza nová éra dizajnu, sme mohli vidieť v marci/březnu tohto roku, kedy Apple vydal drasticky zmenenú aplikáciu Podcasts pre iOS. Náznakov prišlo už niekoľko a vzhľadom k ich jednotnému dizajnu môžem pokojne prehlásiť, že väčšina prostredia bude tmavá a strieborná.

Aplikácia Podcasty sa totiž za noc zbavila akýchkoľvek prvkov skeumorfizmu a viacmenej dnes pripomína prostredie systémovej aplikácie Hudba. Pokiaľ ste totiž aplikáciu používali už v minulosti, mohli ste si všimnúť, že primárne prostredie aplikácie predstavoval magnetofón. Popri tejto zmene sa však obávam, že spolu so systémom iOS 7 sa rozlúčime s jednou z najkrajších vychytávok, ktorú zariadenia Apple obsahovali až do minulého roku. Apple sa vtedy rozlúčil s prítomnosťou Cover Flow na iPode nano a prehrávači iTunes 11. Koniec prostredia Cover Flow je blízko. Prostredie je dnes totiž dostupné už len na iPhone, iPod touch a iPode classic.

podcasts-2

Jednou z ďalších zmien Jonyho Iva je zmena prostredia mini-prehrávaču v iTunes 11.0.3, aktualizácii, ktorá vyšla len pred týždňom. Nová verzia mini-prehrávaču sa totiž zbavila odleskov a priniesla značnejší re-design tohto prostredia. V neposlednom rade je veľkou zmenou aj logo WWDC, ktoré narozdiel od predchádzajúcich symbolizuje jednotnosť, prepojenosť, čistotu prostredia. Okrem týchto prvkov však pripomína aj hodinky iWatch, ktoré zrejme spoločnosť na tejto konferencii ohlási.

Dnes nejčtenější

.