Zavřít reklamu

Pri čakaní na dnešnú konferenciu Xbox: A Next Generation Revealed sa mi na uši dostávajú ďalšie slúchadlá od svetoznámeho koncernu Harman Industries, tentoraz však od jeho svetoznámej divízie AKG. Aby som bol presný, práve v rukách držím tmavú verziu slúchadiel AKG K451, ktoré však už s predošlými tromi recenzovanými slúchadlami majú spoločné snáď meno spoločnosti, pod ktorú tento produkt patrí. Netreba sa však veľmi rozpisovať, pustíme sa rovno do recenzovania.

Narozdiel od Harman Kardon NI, JBL J33i a AKG K375 sú slúchadlá AKG K451 vhodnými pre každého človeka s akoukoľvek veľkosťou ucha. Uši totiž nemajú na K451 žiadny vplyv, za čo môže najmä fakt, že sa jedná o skladacie slúchadlá. Model K451 je navyše aktualizáciou predchádzajúceho modelu, ktorý získal veľmi vysoké hodnotenia v mnohých zahraničných recenziách. Poďme sa preto pozrieť na dizajn slúchadiel.

Dizajn

Slúchadlá AKG K451 napriek svojmu zväčša plastovému telu pôsobia veľmi kvalitne a prívetivo a prakticky si veľmi neviem predstaviť, že by tieto slúchadlá mali pozostávať z iného materiálu. Správne vyvážená kombinácia čiernej a striebornej farby je totiž podľa mňa pomerne veľkým plus a bohate nasvedčujú tomu, že sa jedná o outdoor slúchadlá. Aj keď som slúchadlá počúval niekoľkokrát doma, musím uznať, že sa mi ich hudba omnoho príjemnejšie počúvala vonku pri prechádzke mestom. Vzhľadom k plnej podpore iPhonu, iPodu a iPadu je aj v tomto prípade ovládací panel samozrejmosťou. Ten je pre zmenu celý čierny a tvoria ho tri tlačítka, na materiáli je však viditeľne poznať, že sa jedná o plast. Osobne by som preto viac preferoval, keby bol ovládací panel dostupný v čierno-striebornom variante, ako tomu bolo napríklad u slúchadiel Harman Kardon NI či AKG K375. Spoločnosť sa snažila u slúchadiel zaručiť čo najširšiu podporu ovládacieho panelu, a preto sú najstaršími podporovanými zariadeniami tieto:

  • iPod shuffle 3. generácie
  • iPod nano 4. generácie
  • iPod classic 120GB/ 160GB
  • iPod touch 2. generácie
  • iPhone 3GS
  • iPad 1. generácie

Novšie zariadenia sú samozrejmosťou. Práve na nich je totiž možné využívať ďalšie funkcie, ako napríklad hlasovú asistentku Siri na iPhone 4S a zariadeniach z roku 2012. Ak ste teda zvažovali, že budete AKG K451 v budúcnosti využívať s 1GB modelom iPodu shuffle 2. generácie, ktorý pred niekoľkými rokmi rozdával istý slovenský mobilný operátor zadarmo, naďalej budete musieť ovládať hudbu ovládačom na tele iPodu. K slúchadlám je mimo iného dodávané aj pomerne veľké púzdro, ktoré ale neslúži len na prenos slúchadiel, ale tiež je v ňom možné nájsť záručný list, manuál na ovládanie hudby a telefónnych hovorov. Nakoniec sa vovnútri nachádza ďalší, náhradný kábel, ktorý je možné bohate využiť, ak sa vám podarí terajší nechtiac poškodiť. Kábel je totiž na môj vkus až príliš tenký, dokonca tenší ako ten, ktorým disponujú slúchadlá od Apple.

AKG_K451

Hudba ako droga? Určite!

Najhlavnejšou vlastnosťou týchto slúchadiel je však zvuk. Musím uznať, že počúvanie hudby cez tieto slúchadlá mi prišlo nadmieru príjemné, najmä ak vezmeme do úvahy, že sa už podľa slov spoločnosti jedná najmä o outdoorové slúchadlá. Pri testovaní som preto strávil veľmi veľa času práve vonku, kde je možné počuť, ako inak, šum. Pokiaľ však vyjdete von so spustenou hudbou v AKG K451, okolitý zvuk okamžite stráca veľký význam a inak tomu nebolo ani pri jazde verejnou hromadnou dopravou. Pravda, všetko má svoje limity a ani v hromadnej doprave som preto nemal spustenú hudbu na hlasitosti viac ako 70%. Ani to však nespôsobilo, že by hudbu prerušoval zvuk električky/tramvaje drasticky. Výnimkou sú tichšie pasáže skladieb, to je však samozrejmosť. Všetky skladby som pritom testoval v rovnakých podmienkach ako v prípade predchádzajúcich troch slúchadiel, teda som si do vačku vložil iPod nano 7. generácie a spustil ten istý repertoár, ktorý vyšiel už niekoľkokrát v minulosti.

Čo ma veľmi potešilo, je najmä fakt, že inštrumenty sú veľmi dobre vyvážené. Pokiaľ si totiž spustíte elektronickú hudbu plnú basov, počujete ju tak, ako mal znieť originál. Toto je veľmi príjemné najmä preto, že poslucháč nepríde o uši vďaka príliš silným basom či príliš intenzívnym výškam a to isté platí aj o povestnej hlasitosti „nad 70%“, ktorá môže pri dlhodobom počúvaní poškodiť sluch. Konkrétne sa v našom teste jednalo o hlasitosť 100%. Spokojnosť so zvukom bola u slúchadiel AKG K451 veľmi vysoká. Playlist pritom obsahoval viaceré žánre skladieb od mnohých interpretov. Či už sa rozhodnete vypočuť si repertoár Phila Collinsa alebo legendárnu elektronickú skladbu ‚Sandstorm‘ od Darude, v oboch prípadoch nadobudnete spokojnosť s výsledným zvukom. Pokiaľ sa mám pozrieť na šum, ten som si všimol skutočne len v ojedinelých prípadoch. Nakoniec netreba zabúdať na fakt, že všetky skladby boli prehrávané bez aktívneho ekvalizéru, teda sme počúvali skladby tak, ako ich interpreti chceli, aby zneli.

AKG_K451_sluchatka

Resumé

Nakoniec, po viac ako 700 slovách, ktoré vyjadrili všetky moje dojmy z testovania slúchadiel AKG K451, prichádza výsledné zhrnutie. Za tých niekoľko dní, behom ktorých som mal slúchadlá AKG K451 na ušiach, sa z nich stal veľmi príjemný spoločník na cestách a prechádzkach po vonku, kedy som sa jednoducho chcel nechať unášať nohami a čistým zvukom slúchadiel, ktorý dokázal veľmi príjemne zreprodukovať všetko, čo som sa len rozhodol prehrať. Nezáleží na tom, či chcete počúvať pokojnú skladbu alebo dáte prednosť basovej tanečnej hudbe, so slúchadlami K451 jednoducho máte chuť počúvať hudbu mimo domova. Ešte sa mi nestalo, že by som mal v pláne hudbu prestať počúvať. K tomuto faktu ma totiž niekoľkokrát upozornil až samotný iPod, ktorý ma informoval o tom, že jeho batéria je takmer vybitá. Nakoniec si preto myslím, že v cenovej relácii do 100€ sa radia AKG K451 medzi elitu, ak sa jedná o zvukovú stránku.

AKG

Dnes nejčtenější

.