Zavřít reklamu

V posledních letech se zcela mění vnímání samotného hardware. Je tomu již rok, kdy jsem psal článek o tom, že Apple díky OS X 10.8 změnil vnímání osobních počítačů v tom smyslu, že již nevnímáme počítač jako hardware a software, ale pouze jako vstupní bránu k našim datům. Právě to však může být pro Apple v oblasti mobilních telefonů a tabletů poměrně velký problém. Lidé kteří používají Android mají na rozdíl od těch kteří jsou u Applu možnost volby. Pokud si zvyknete používat služby jako je Google Now, Google Maps, Google+ nebo například Gmail, pravděpodobně si je oblíbíte a stanou se z nich služby, které vám dokáží pomoci v běžných situacích, jaké nastávají každý den. Bavit se o tom jak Google dokáže monitorovat naše životy je v tomto článku bezpředmětné.

Mnohem důležitější je fakt, že i když se skutečně 100% navážete na služby Google a používáte je ve všech směrech svých online aktivit, stále máte možnost volby. Zatím co letos používáte například Samsung Galaxy S4, příští rok vás očaruje telefon z dílny Sony, HTC nebo zcela jiného výrobce. Pro vás to nebude znamenat žádný problém, máte totiž si jej koupit a zadáním jediného přístupového jména a hesla mít všechny své oblíbené služby opět plnohodnotně k dispozici. Drtivou většinu těchto služeb můžete používat také v iOS, ovšem nikoli nativně, tedy jako součást samotného systému.

Co je však ještě mnohem zajímavější je Google Play. Pokud investujete desítky až stovky dolarů do aplikací a her v Google Play, nemusíte se jich vzdát pouze proto, že v letošním roce se rozhodnete pro telefon jiného výrobce, máte je všechny k dispozici. Pro mnoho uživatelů je problém přejít z androidu na iOS nebo naopak, kvůli množství aplikací, do kterých investovali nemalé peníze. Obzvláště pokud si zakoupíte za dva tisíce GPS navigaci na Google Play, bude muset mít Apple skutečně pádný argument, proč byste měli přejít a stejnou aplikaci si zakoupit znovu.

Zatím co když se rozhodnete pro levný Android telefon a získáte všechny funkce plynoucí z Androidu, Googlu a Google Play, můžete časem přejít na vyšší a vyšší model, u Applu tuto volbu nemáte. Jakmile jednou vstoupíte do vod iOS, již nemáte možnost volby a nemůžete si zakoupit telefon od jiného výrobce, protože chcete vyšší model nebo protože nabízí něco, co konkurence nemá. Apple má zkrátka nevýhodu, která se může časem ještě víc prohlubovat. Možným, alespoň částečným řešením je například levnější varianta iPhone, o jejímž představení se spekuluje již od začátku letošního roku. I tak je však toto jedna z věcí, které mohou být do budoucna pro iOS a Apple jako takový nepříjemné.

iPhone_5

Dnes nejčtenější

.