Zavřít reklamu

Možná nejsem ta nejsprávnější osoba která by měla psát podobný článek. Ono vlastně jak nad tím tak uvažuji, když potřebuji převést peníze volám osobnímu bankéři, když chci něco vyfotit sahám po zrcadlovce a přemýšlím nad tím co fotím a proč to fotím, nikdy jsme nehrál Angry Birds a nikdy jsme neměl nainstalovaný ani Twitter ani Facebook. Přes to všechno si připadám jako plnohodnotný člověk, kterému nic z toho nechybí. Osobně mám pocit, že se mobilní telefony snaží pořád něco dohánět. Snaží se mít čím dál lepší kameru aby překonaly naše fotoaparáty. Snaží se mít čím dál tím větší výkon, aby předehnaly naše herní konzole. Snaží se mít čím dál tím lepší zvuk, aby nahradili naše domácí hifi a snaží se mít čím dál tím lepší displej, abychom si na nich mohli pouštět full-hd filmy.

Ale skutečně je to právě to co od nich očekáváme? Nechcete si raději sednout k PS3, pustit si Bang Olufsen, vzít do ruky zrcadlovku nebo PEN a přemýšlet nad tím co a jak fotíte? Telefony se sice vyvíjí, ovšem vzhledem k jejcih rozměrům a dalším vlastnostem stejně nikdy nemohou předběhnout žádný z výše uvedených produktů. Je totiž nutné pamatovat na fakt, že i ostatní produtky se neustále vyvíjí. Skutečně tedy potřebujeme každý rok nový telefon? Telefon za dvacet tisíc korun, který na sebe nikdy v životě nemůže vydělat? Respektive telefon který umí vydělat zcela stejné peníze jako ten nejlevnější mobil s funkcí volání, sms a mail.

V poslední době začínám mít pocit že si lidé přestávají uvědomovat jaký je rozdíl mezi fotoaparátem a mobilem. Již jim nejde o to aby vytvořili fotku která pro ně má hodnotu, jde jim o to aby sdíleli svůj oběd co nejrychleji na Facebooku a přitom ani neuvažovali nad tím, jak daná fotografie vypadá. Už jim nejde o to jaký je výsledný zvuk, jde jim o to že mobil zvládne přehrávat hudbu. Lidé přestávají řešit grafiku, důležité je že si mohou zahrát kdykoli a kdekoli. Pro mě osobně je to škoda, ale to samozřejmě záleží na každém z nás.

Osobně mám však pocit, že když si nezahraju na telefonu hru, nic se nestane. Když se mi telefon při prvním pádě rozbije nebo mu dojde po šesti hodinách nic nedělání baterie, může mě to stát důležitý hovor a mohu tak přijít o spoustu peněz nebo o moment, který se již nikdy nebude opakovat. Pamatujete si na doby Nokie 3310? Vzpomínáte na to když jediným rozdílem mezi telefony byl Snake jednička a Snake dvojka? Vzpomínáte si na dobu kdy telefon vydržel několik pádů na zem a na jedno nabití posloužil bez problémů i týden? Ta doba je již sice nenávratně pryč, ale není to přece jen škoda a skutečně potřebujeme každý rok nový telefon? Na tuto otázku si zřejmě musí odpovědět každý sám, mám však pocit že se z telefonů stal velice lukrativní business, který nás rok co rok přesvědčuje o tom, že nám již Real Racing 2 nestačí, ale potřebujeme si zahrát trojku, protože má o fous lepší grafiku. Že 8Mpix čip již nedokáže zachytit plnohodnotnou fotografii a bez 14Mpix se zkrátka již neobejdeme.

Dnes nejčtenější

.