Zavřít reklamu

Spoločnosť Sharp, ktorá by podľa nedávnych správ mala už v priebehu budúceho mesiaca začať s masovou produkciou displejov pre budúci model telefónu iPhone, pred niekoľkými hodinami oznámila, že už v júni/červnu spustí veľkovýrobu displejov s vysokým rozlíšením pre notebooky. Nebolo by to však veľmi zaujímavé, keby tieto nové displeje nepredbehli hustotu Retina displeju u MacBooku Pro a neponúkli tak ešte vyššie a ostrejšie rozlíšenie, ktoré sa môže hravo dostať aj do budúcich generácií MacBookov.

Japonský výrobca vo svojej správe uviedol tri rôzne typy IGZO displejov, ktoré chce produkovať. Zatiaľ čo už v súčasnosti vyrába 13.3-palcový displej s rozlíšením 2560 x 1440 bodov, už v júni/červnu by ho mala na výrobných linkách nasledovať aj trojica ďalších rôzne veľkých obrazoviek. Na úvod sa jedná o pomerne drobný, avšak celkom hustý 11.6-palcový displej s rozlíšením 2560 x 1440 bodov a hustotou pixelov 253ppi, ďalej pôjde o 14-palcový displej s rozlíšením 3200 x 1800 bodov a hustotou 262ppi a nakoniec 15.6-palcový displej s rovnakým rozlíšením pri hustote 235ppi.

Zaujímavý je však práve prvý spomínaný model. Práve ten by sa totiž mohol dočkať premiéry v 11.6-palcovom MacBooku Air s Retina displejom, ktorý by podľa starších správ mal Apple predstaviť už na blížiacej sa WWDC 2013 po boku ďalších notebookov z rady MacBook. V takomto prípade by však Apple zrejme nedodržal svoje doterajšie tvrdenia a priniesol by do nového ultratenkého MacBooku displej, ktorý by neodpovedal štvornásobnému zmenšeniu pixelov, ako tomu doteraz bolo u iPhonu, iPodu touch, iPadu a MacBooku Pro s Retina displejom. Pokiaľ by totiž Apple chcel dodržať svoju doterajšiu definíciu Retina, v novom MacBooku Air by musel ponúknuť displej s rozlíšením 2732 x 1536 bodov a hustotou pixelov 270ppi, čím by prekonal nielen displej od Sharpu o niekoľko stoviek bodov, ale zároveň by hustotou displeju prekonal aj tretiu a štvrtú generáciu iPadu. Tie totiž ponúkajú 9.7-palcový Retina displej s rozlíšením 2048 x 1536 bodov a hustotou pixelov 264ppi.

pro-15-retina

Je preto otázne, či sa Apple rozhodne použiť v novom MacBooku Air displej, ktorý zmení definíciu pojmu Retina Displej, alebo sa rozhodne držať svojho tvrdenia naďalej a použije svoj vlastný displej s ešte väčšou hustotou a rozlíšením, a v neposlednom rade aj s vyššou cenou zariadenia. Či tak Apple učiní už v priebehu tohto roku, uvidíme na WWDC 2013, od ktorej pevne očakávame ohlásenie iOS 7 a v lepšom prípade aj hodinky iWatch.

retina-13-15

*Zdroj: Sharp

Dnes nejčtenější

.