Zavřít reklamu

Spoločnosť Intel sa dnes oficiálne lúči so svojim doterajším výkonným riaditeľom, Paulom Otellinim a nahrádza ho Brianom Krzanichom, doterajším prevádzkovým riaditeľom spoločnosti. Intel tak vykonal ten istý krok, ktorý vykonal už niekoľkokrát v minulosti počnúc rokom 1987, kedy sa na miesto CEO dostal Andy Grove. Server The Atlantic pri tejto príležitosti zverejnil veľmi obsiahly životopis Paula Otelliniho, ktorý sa snaží zachytiť takmer každý významný krok, ktorý spoločnosť uskutočnila v jeho čase.

Nová správa zároveň odhalila nové tajomstvo týkajúce sa večných špekulácií o tom, či Apple použije v telefónoch iPhone a ďalších zariadeniach procesory Intel alebo aj naďalej ostane pri ARM. Podľa serveru sám Otellini už počas výroby úplne prvého modelu iPhone (2007) odmietol rokovať s Applom o použití čipov x86 a donútil tak spoločnosť použiť mobilné procesory ARM, ktoré vo svojich iOS zariadeniach využíva dodnes: „Svet by bol veľmi odlišný, pokiaľ by sme tento krok vykonali. Musíte si totiž pamätať, že v čase pred ohlásením iPhone nikto nevedel, čo vlastne iPhone dokáže. Koncom dňa sa objavil čip o ktorý mali záujem a chceli zaňho zaplatiť určitú čiastku a ani o korunu viac, pričom táto cena bola nižšia ako sme predpokladali. Nejednalo sa o jednu z tých vecí, ktoré ste mohli vyrábať vo veľkom množstve. Pri spätnom pohľade však bola naša predpoveď zlá a počet vyrobených kusov bol stokrát vyšší ako sme predpokladali. Ponaučenie, ktoré som si z toho vzal je to, že už mnohokrát behom svojej kariéry som odmietol nasledovať moju intuíciu, aj keď mi vravela úplný opak. A toto bol jeden z tých prípadov.“

Už chvíľu po ohlásení prvého iPhone, 10. januára / ledna 2007 citovala agentúra Reuters nemenovaného vedúceho v nemeckej divízii Applu, ktorý prehlásil, že už v prvom modeli sa ukrýval procesor od Intelu. O neskoršie špekulácie sa následne postarali správy o výrobe procesorov Silverthorne, ktoré predstavovali prvú generáciu procesorov Intel Atom. Aby Intel vyvrátil špekulácie, v roku 2008 vydal správu, v ktorej potvrdil, že procesory Intel Atom nie sú schopné konkurovať architektúre ARM z hľadiska výdrže batérie.

iphone-2007

*Zdroj: The Verge s odkazom na The Atlantic

Dnes nejčtenější

.