Zavřít reklamu

Len málokedy sa stane, že by sme sa rozhodli kombinovať Apple produkty s konkurenciou, a tak je zrejmé, že napríklad Windows RT či Android na iOS nikdy neuvidíme, pokiaľ sa nezávislí vývojári nerozhodnú vytvoriť modifikácie pre jailbreaknuté zariadenia. Windows sa však predsa len na iOS spustiť dá a všetko, čo k tomu stačí, je známa utilita TeamViewer. Pokiaľ sledujete náš web aj na Facebooku, pred pár dňami sme zverejnili fotografiu redakčného iPadu mini, na ktorého obrazovke sa nachádzal najnovší systém od Microsoftu, Windows 8.

Náš úmysel však nespočíval v tom sledovať reakcie ľudí či vo chválení sa, ale našim cieľom bolo zistiť, ako pomocou tejto utility funguje TeamViewer na iPade mini, a či môže mať aplikácie na tomto menšom tablete väčší význam. K výsledkom sa dostávame dnes, uprostred jedného z posledných pracovných týždňov pred najočakávanejšou udalosťou tohto polroku, pred konferenciou WWDC 2013. Pre náš experiment sme sa rozhodli použiť notebook HP so štvorjadrovým procesorom AMD A6 na frekvencii 1.6GHz, 4GB DDR3 RAM a grafickou kartou AMD Radeon HD6770M 1GB. Výsledky sa preto u odlišných hardvérových konfigurácií môžu líšiť.

teamviewer-2

Už krátko po tom, ako sme sa na obrazovku notebooku pripojili pomocou iPadu mini, zistili sme, že tento tablet zrejme nie je veľmi pripravený na plynulé používanie systému. Toto je možné poznať najmä na domovskej obrazovke, kde pri pohybe dlaždíc dochádzalo k sekavým pohybom. Jednalo sa však len o túto domovskú obrazovku a preto na pracovnej ploche nedochádzalo. Veľkým plus, ktoré môže užívateľov potešiť, je kompatibilita gest systému Windows 8, vďaka čomu je možné zobraziť Charms Bar švihnutím prstom sprava doľava, alebo otvorenie multitaskingu istým gestom, ktoré užívatelia nemusia na tabletoch s Windows tak skoro objaviť. Konieckoncov, aj nám trvalo odhalenie gesta riadnych pár minút, ktoré mali za ciel najmä pocit, že Microsoft na niečo pri tvorbe systému zabudol.

V konečnom dôsledku tak je možné používať iPad mini na používanie systému Windows 8, otázne však ostáva – je to vôbec potrebné? Domovská obrazovka systému seká a drvivá väčšina aplikácií, respektíve ich alternatíva, sa nachádza už na iTunes App Store. Vo výnimočných prípadoch sa predsa len však môže stať, že užívateľ bude chcieť na svojom tablete sledovať obrazovku svojho počítaču, najmä ak ide o prácu s dokumentami či iným pracovným softvérom – a v takýchto prípadoch môže byť TeamViewer celkom užitočným. Na druhú stranu je celkom zaujímavé vyskúšať si ako funguje plnohodnotný desktopový operačný systém na malej obrazovke, obzvlášť ak berieme v úvahu, že Microsoft údajne v tomto roku hodlá predstaviť svoj vlastný 7-palcový tablet. Pre plnohodnotnú experience by som však odporučil zaobstarať si stojan a klávesnicu, aby sa iPad mini mohol priblížiť menšiemu notebooku s dotykovou obrazovkou a zároveň tak čiastočne imitoval Surface od Microsoftu.

teamviewer-1

Dnes nejčtenější

.