Zavřít reklamu

Samsung zrejme nie je jediný, kto sa pokúsil priniesť svojim užívateľom možnosť ovládať jeho zariadenia gestami. Všetci môžeme vedieť, že terajšia vlajková loď juhokórejskej spoločnosti, Samsung Galaxy S4, ponúka možnosť prehliadať stránky, zdvíhať telefónne hovory či otvárať SMS správy obyčajným zamávaním rukou nad telefónom, no zdá sa, že Apple pripravuje takéto technológie taktiež. Tento patent je navyše veľmi čerstvý, spoločnosť o jeho schválenie požiadala komisiu totiž len na začiatku roku, 2. januára/ledna 2013.

Podľa základného popisu by takýmto spôsobom mohli používatelia buď prijímať hovory alebo napríklad kontrolovať odkazovú schránku. Apple ponúka hneď dva typy gest, ktoré by mohli poslúžiť k ovládaniu. Prvým gestom by bolo prebehnutie prstom po fotoaparáte telefónu, a teda by k funkcii zrejme nebolo potrebné mať vždy najideálnejšie svetelné podmienky, ako si všimli recenzenti z Engadget. Druhým možným gestom by bolo poklepanie po telefóne, a teda by sa jednalo o gesto, ktoré by šlo jednoducho uskutočniť vždy a všade, bez ohľadu na to či máte telefón vo vačku a počúvate hudbu, alebo sa nachádzate v zlých svetelných podmienkach.

Ďalším možným využitím by bolo napríklad prehliadanie webstránok či obsiahlejších dokumentov. Užívateľ by mohol jednoducho prejsť prstom nad kamerou zhora nadol, čím by došlo k posunutiu stránky na ďalšiu pasáž. K tomuto by narozdiel od Samsungu Apple využíval gestá vykonané prstom a teda by telefón nesnímal oči daného používateľa. Nakoniec dúfame, že keď už Apple získal patent na takéto prvky, rozhodne sa ich použiť v ďalšej verzii svojho mobilného operačného systému, systému iOS 7.0, ktorý by mal byť podľa doterajších správ skutočne revolučný.

gesto-patent

*Zdroj: Free Patents Online

Dnes nejčtenější

.