Zavřít reklamu

Již od začátku roku, kdy jsme hned 3. ledna informovali o analytické zprávě, ve které se tvrdilo, že Apple představí levnější variantu mobilního telefonu iPhone, se rozpoutala poměrně ostrá diskuse. Zatím co někteří čtenáři by levnější iPhone uvítali, ti druzí jej odsuzují a tvrdí, že si tím Apple kope vlastní hrob. Osobně se domnívám, že Apple levnější variantu iPhone skutečně představí. Nebudu nyní spekulovat o datu jeho představení nebo zahájení prodeje, místo toho si odůvodním proč se levnější varianta mobilního telefonu od Apple objeví na trhu.

Apple již dávno není společností, kterou jsme znali ještě před několika lety. Ve světě spotřební elektroniky máte jen dvě možnosti. Buď se stanete něčím jako je Bang & Olufsen a budete vyrábět mobilní telefon za 200 000Kč, v tom případě však musíte počítat s tím, že vás koupí Samsung jako je to u již zmíněného Olufsenu, který vás bude dotovat nebo musíte zaplavit trh. Dokonce nestačí zaplavit trh jedním produktem nebo jeho jedinou verzí, musíte jej zaplavovat pravidelně a prodávat miliony kusů svých produktů. Apple není Bugatti a nevyrábí Veyrony, kdyby to tak bylo, musel by někomu patřit a tak jako Volkswagen dotuje milionem Eur každý vyrobený Veyron jen kvůli prestiži, musel by to stejné dělat někdo u Applu. Apple je sám o sobě Volkswagen. Vyrábí vyšší třídu produktů, v žádném případě však nevyrábí luxus, na to jsou zde úplně jiní hráči. Tím chci říct, že si Apple nemusí uvedením levnějšího telefonu na trh dělat starost o svoji pověst nebo jméno. Kdyby to tak bylo, nepředstavil by iPad mini, MacBook Air, Mac mini nebo iPod shuffle.

Apple místo toho může s klidným svědomím představit levnější telefon označovaný například jako iPhone mini, kterým dokáže zaujmout zákazníky, kteří chtějí kvalitní, ale levný telefon. Stejně jako je tomu u iPadu mini, MacBooku Air nebo iPodu shuffle. U těch se totiž taky nebojíme, že si kupujeme nekvalitní produkt a nemluvíme o tom, že si nimi Apple kazí pověst. Zkrátka víme, že když si koupíme MacBook Air, získáme kvalitní zpracování, kvalitní displej a vlastnosti všech ostatních Maců, ovšem se zcela jiným výkonem a určením. Stejně tak je tomu u iPadu mini. Pokud si půjdeme koupit iPhone mini, nepůjdeme pro něho s 3000Kč v kapse. Půjdeme pro něho s 8000Kč v kapse a koupíme si velmi kvalitní telefon střední třídy, který bude nabízet stoprocentní zpracování, kvalitní displej, ovšem budeme počítat s tím, že jeho výkon nebude na úrovni plnohodnotného iPhone.

Nabízí se otázka, proč by Apple nyní přicházel s levnějším iPhonem, když téměř od začátku éry iPhonů volil model, nechat stávající telefon za zvýhodněnou cenu. Za prvé byl tento model v rozporu s tím, co Apple až do představení iPhone předváděl a jedná se o jediný produkt v historii společnosti, u kterého prodával také jeho starší variantu současně s tou novou. Nikdy u žádného produktu nebylo možné v oficiálních obchodech nebo online obchodě Apple koupit jeho starší variantu současně s tou novou. Dokonce i prodejci, mohou po představení nového modelu produktu prodávat stávající model pouze 12 měsíců, pak jej již prodávat nesmí i kdyby měli plné skladové zásoby. Pokud se tedy něčím Apple dostával do situace kdy si kazil pověst nebo jméno, je to právě prodejem starších verzí iPhone. Na některé zákazníky totiž tento prodejní model může působit tím stylem, že společnost prodává něco starého, něco co už nestíhá v dnešní době. Je mi jasné že mi nyní budete oponovat a řeknete, že přece iPhone 4 stíhá vše jako iPhone 5. Pokud však čtete tento server, máte o produktech společnosti Apple povědomí a nejste obyčejný zákazník, který chce jen nový mobil. Přece jen, šli byste si nyní koupit Škodu Felícii, kdyby ji Škoda prodávala o pár tisíc levněji než Fábii?

Tím druhým argumentem, proč by Apple mohl přestat nabízet stávající iPhony (netvrdím že to udělá a je možné, že vedle levnějšího iPhone nabídne také starší modely), je fakt, že iPhone 5 svým způsobem předběhl dobu. Technologie které obsahuje a cena součástek zkrátka za rok od jeho představení nezlevnili natolik, aby jej mohl Apple prodávat podstatně levněji než v současné době. společnost si kvůli akcionářům nemůže dovolit snížit své marže a tak raději představí jiný, levnější model telefonu na kterém bude mít opět zhruba 50% marži, než aby prodávala iPhone 5 s nižší marží.

Pro Apple bude levnější iPhone nejen skvělou příležitostí jak ovládnout rozvojové trhy, ale také možností, jak dopřát kvalitní mobilní telefon od Applu i zákazníkům, kteří nejsou ochotni za mobil platit více než 15 000Kč, ale přesto chtějí kvalitní telefon. Společnost navíc opět ovládne segment, ve kterém sice jsou nyní telefony, ovšem nemluví se o nich až tolik, jako se bude mluvit o iPhone. Pokud se totiž podíváte na produkty Nokia, Samsung, Sony nebo dalších, mluvíme u nich zejména o vlajkových lodích nebo o nejlevnějších nabízených modelech. Apple tak zopakuje model, který představil u iPadu mini a získá trh, který nyní nemá jasného lídra.

iphone_blue

Dnes nejčtenější

.