Zavřít reklamu

Na serveru The New York Times se dnes objevil zajímavý o budoucnosti společnosti Foxconn, která je největším výrobcem Applu. Společnosti jako je Apple, Sharp, LG, Sony, HP, Dell nebo například Amazon, si své produkty samozřejmě nevyrábí sami a nejčastěji se obrací přímo na Foxconn. Ani samotný Foxconn v mnoha případech, tedy spíše ve většině případů nevyrábí vlastní součástky, ale pouze montuje produkty z již dodaných součástek. Problém je, že 40% příjmu společnosti tvoří právě objednávky od Applu.

Ovšem vzhledem k tomu, že Apple v posledním čtvrtletí snížil počet objednávek a začal si dokonce některé produkty jako jsou počítače iMac, které se mimochodem montovaly také v pobočkách Foxconn v ČR, montovat sám, došlo ke snížení zisků Foxconnu meziročně za první čtvrtletí roku o více než 19%. Foxconn tak podle informací které dnes ve svém článku nabídl The New York Times, plánuje snížit závislost na Applu a také na dalších odběratelích tím, že bude čím dál aktivněji prodávat vlastní produkty. S těmi se ostatně již dnes můžeme setkat a například v Kanadě jsou poměrně populární televizory RadioShack a v USA Vizio, obě značky patří přímo pod koncern Foxconn, který do těchto televizorů dodává vlastní LCD panely.

Tedy vlastní LCD, i to je v případě Foxconnu otazné, společnost totiž investovala 840 milionů amerických dolarů, díky čemuž si zajistila 37,6% podílu ve společnosti Sharp, tedy 37,6% přístup k LCD panelům od Sharpu. Zajímavostí je, že Foxconn podepsal smlouvy s mnoha Asijskými operátory a poskytovateli internetového připojení a kabelové televize, díky čemuž začal prodávat takzvané dotované televizory. Televizor si můžete zakoupit za zlomek jeho ceny, ovšem musíte se upsat k placení kabelové televize po dobu dvou let. Právě na prodej vlastních televizorů se má v budoucnu Foxconn nejvíce orientovat a vybudovat ze své značky silný brand nejen na trhu výrobců, ale také na trhu prodejců.

Problém je v tom, že podle mnoha analytiků si Foxconn koupil téměř 40% podíl v Sharpu s očekáváním televizoru od společnosti Apple, který by vyráběl pravděpodobně právě Foxconn. Problém nastane v okamžiku, kdy se Apple rozhodne do segmentu televizorů nevstoupit. Ovšem na druhou stranu právě v tento moment by mohl Foxconn začít prodávat vlastní televizory v mnohem vyšší míře, než jak je tomu doposud. Mnoho analytiků však tvrdí, že Foxconn vstupuje na velmi tenký led a v podstatě bude dělat dvě věci, které je jen velmi složité skloubit. Na jednu stranu bude vyrábět produkty pro společnosti, ovšem na druhou stranu se pro něj v okamžiku kdy skutečně ve velkém vstoupí na trh, stanou tyto společnosti vlastní konkurencí.

foxconn workers

*Zdroj: nytimes.com

Dnes nejčtenější

.