Zavřít reklamu

Analytici JP Morgan Gokul Hariharan a Mark Moskowitz zveřejnili novou zprávu, podle které společnost Apple skutečně vydá levnější verzí mobilního telefonu iPhone, ovšem bude se jednat o telefon střední třídy, který nebude soupeřit s nejlevnějšími smartphony. Místo toho se Apple zaměří na ovládnutí trhu, který v současné době ovládají smartphony střední třídy, jako je například Samsung Galaxy S3 mini. Analytici poukazují na předchozí levnější verze produktů, jako je iPod nano nebo iPad mini, které sice nabídli nižší cenu než jejich klasické verze, ovšem stále byly výrazně dražší než low-end produkty konkurence.

Apple zkrátka nechce obětovat kvalitu kvůli ceně, ovšem na druhou stranu chce nabídnout co nejdostupnější zařízení. V případě iPhone 5 to však zřejmě poprvé nebude možné řešit pouhým snížením ceny, jelikož konstrukce iPhone 5 a použité materiály jsou poměrně nákladné a společnost si kvůli akcionářům nemůže dovolit prodávat produkty s výrazně nižší marží, než na kterou jsou v současné době akcionáři zvyklí. Podle dvojice analytiků z JP Morgan bude levnější verze iPhone dostupná za cenu 350-400$ bez dotací, což je výrazně levnější než iPhone 5, jehož cena bez dotace od operátora je v USA 650$.

V současné době dominuje segmentu mobilních telefonů s operačním systémem neboli smartphonům s cenou mezi 200-500$ Samsung, který vlastní 35% podíl na trhu. Podle analytiků by mohl Apple ovládnout 25% tohoto segmentu do dvanácti měsíců po uvedení levnější verze iPhone. Zajímavostí je také dnešní zpráva Digitimes.com, ve které autoři uvádějí, že Apple bude zpočátku vyrábět jen velmi omezený počet kusů levné verze iPhonu za účelem testování jeho úspěšnosti. V první várce by tak Apple měl vyrobit údajně pouze 2,5 milionů až 3 miliony kusů levnější verze iPhone za čtvrtletí.

Na jednu stranu se zdá v době kdy Apple prodá desítky milionů kusů všeho na co nalepí své logo, toto tvrzení jako neopodstatněné. Na druhou stranu víme, že iPadů mini byl zpočátku také nedostatek a stejný problém se týkal také iPodů nano. Je tedy možné, že Apple vyrobí skutečně pouze 2,5 milionů kusů levné verze iPhone při jeho uvedení na trh a počká, až na reakci trhu. Tvrzení, že se 2,5 milionů kusů vyrobí za čtvrtletí, je však velmi nepravděpodobné. Podle Digitimes se má Apple soustředit levným iPhonem zejména na rozvojové trhy. Ovšem na druhou stranu víme, že v USA již operátoři nechtějí telefony dotovat a tak se z iPhone může stát velmi rychle zboží, které si zkrátka nemůže každý dovolit a mnoho z těch, kteří si iPhone mohli koupit díky dotacím od operátorů, si nyní vystačí s levnější verzí za téměř poloviční cenu.

jpmorgan_smartphone_price_pyramid

*Zdroj: digitimes.com, allthingsd.com, IDC

Dnes nejčtenější

.