Zavřít reklamu

Pokiaľ ste čítali náš web v priebehu posledných dvoch dní, okrem množstva zaujímavostí ste sa okrem iného mohli dočítať aj prvé detailnejšie informácie o systéme iOS 7, ktorý bude vrámci softvéru azda najväčším a najrevolučnejším produktom Applu v tomto roku. Systém by mal ponúknuť úplne nový, jednoduchý dizajn po vzore ostatných výtvorov z dielne Jonathana Iva, a dokonca by sa mal v prípade nového systému Apple odhodlať vstúpiť ešte hlbšie do automobilového priemyslu. Nás však zaujíma to, aké nové funkcie by mohol nový systém ponúknuť.

Hneď na úvod by sa mohlo jednať o ešte hlbšiu integráciu sociálnych sietí. Je možné, že aj vás z času na čas napadlo, že by bolo zaujímavé zdieľať názov práve prehrávanej skladby na váš Facebook alebo Twitter. Už dnes je možné z iTunes Store zdieľať odkaz na práve prehliadaný album či skladbu na váš profil, a preto považujeme možnosť zdieľania názvov skladieb z aplikácie Hudba za existujúcu. Ďalšou aktualizáciou  by mohla prebehnúť aj neslávne slávna aplikácia Apple Maps, ktorá by mohla po vzore patentov spoločnosti okrem režimu FlyOver ponúknuť i svoju vlastnú revíziu Street View. V tomto prípade sa nemusí jednať o veľmi nepravdepodobnú možnosť, keďže Apple presne na takúto možnosť nedávno získal patent. Očakávame však, že táto funkcia bude obmedzená len na nové zariadenia, akými sú iPad mini, iPad s Retina displejom a iPhone 5.

Tým sa zároveň dostávame k zoznamu podporovaných zariadení. Po dlhšej diskusií s Romanom sme dospeli k záveru, že ak Apple skutočne hodlá predstaviť tento rok lacnejší iPhone, je veľmi možné, že s príchodom iOS 7 sa zároveň rozhodne ukončiť podporu ikonického iPhone 4. Spolu s ním odíde do zabudnutia aj iPod touch 4. generácie, iPhone 3GS a v neposlednom rade aj iPad 2. V zozname podporovaných zariadení preto môžeme očakávať nasledujúce:

  • iPhone 4S
  • iPhone 5
  • iPod touch 5. generácie
  • iPad mini
  • Nový iPad (3. generácia)
  • iPad s Retina displejom (4. generácia)

Apple samozrejme aj v tomto prípade chce presvedčiť ľudí, aby sa rozhodli investovať do najnovšieho modelu svojho obľúbeného zariadenia a preto je veľmi pravdepodobné, že aj v prípade iOS 7 sa dočká iPhone 5, iPad mini a štvrtý iPad novej, revolučnej funkcie. Online služba iTunes Radio, respektíve iRadio, je jedným z viacerých vhodných kandidátov na túto funkciu. Od služby očakávame okrem iného aj možnosť spoplatneného počúvania skladieb na požiadanie alebo možnosť zakúpenia skladieb offline, ako tomu nasvedčuje jeden z mnohých nových patentov spoločnosti. To je však naozaj málo a preto si myslíme, že sa v prípade exkluzívnych funkcií rozhodne Apple vziať si inšpiráciu z minulosti – iOS 4.

Novou, prelomovou funkciou pre nové zariadenia môže byť vylepšená verzia multitaskingu, ktorá by svoje najväčšie uplatnenie získala najmä u iPadov. Po novom by tak bolo možné sledovať na obrazovke tabletu dve, nanajvýš tri aplikácie zároveň. V tomto prípade by sa však jednalo o predinštalované aplikácie a aplikácie jednoduchšieho žánru, akým je napríklad e-mailový klient, Facebook Messenger alebo Hudba. Samotné aplikácie by bolo následne možné vypínať novými gestami, napríklad posunutím prstu zhora nadol či sprava doľava. O tom, ako by takýto koncept mohol vyzerať, môže napovedať i fiktívny snímok obrazovky nižšie. Nakoniec nám len ostáva dúfať, že sa Apple rozhodne vo svojom budúcom iOS skutočne použiť niektoré z týchto funkcií. Viac informácií sa dozvieme už o necelé dva mesiace na WWDC 2013.

ios7-multitasking

Dnes nejčtenější

.