Zavřít reklamu

Po tom, ako sa objavili pomerne obsiahle informácie o prichádzajúcom OS X 10.9 „Cabernet“, sa objavilo i veľmi zaujímavé zhrnutie toho, čo nás čaká v nadchádzajúcom revolučnom mobilnom systém iOS 7. Už v minulosti sa objavilo zopár informácii o tom, že pod vedením šéfdizajnéra Jonathana Iva dôjde k radikálnej zmene prostredia, čo si mnoho ľudí spájalo taktiež aj s tým, že sa Apple rozhodne kompletne premeniť používateľské prostredie na iPhone, iPodoch touch a iPadoch.

Hneď na úvod sa v tvrdeniach potvrdzuje správa o tom, že dizajn nového iOS bude veľmi jednoduchý. Dokonca by a malo jednať o tak jednoduchý dizajn, ako ponúka Microsoft vo svojom Windows Phone 8. Ďalšou zmenou pod vedením Jonyho Iva je vynechanie akýchkoľvek náznakov odlesku či skeumorfizmu, ktorý je ešte dnes možné vidieť napríklad v aplikáciách Kalendár na iPade či aplikácii Find my Friends. Tomuto tvrdeniu verí naša redakcia najmä z toho dôvodu, že tieto prvky boli akousi charakteristikou Scotta Forstalla, ktorý už v Appli pár mesiacov nepracuje.

Pokiaľ sa reči potvrdia a Apple skutočne prinesie vo svojom budúcom systéme zmenu prostredia, je veľmi možné, že sa bude jednať o prvky vo farbách kľúčových iOS zariadení, a teda v ňom nájdeme množstvo odkazov napríklad na hliník, ktorý je použitý na zadnej strane iPadu či iPhone 5. Zároveň tak dôjde k unifikácii prostredia všetkých predinštalovaných aplikácií, a teda môžeme očakávať prvky po vzore OS X v každej z aplikácii, vrátane obľúbených poznámok, Notes. Pokiaľ však máte obavy, že sa bude jednať o tak radikálnu zmenu prostredia, že bude potreba znovu sa naučiť ovládať systém, obávať sa nemusíte. iOS 7 totiž ponúkne rovnakú ovládaciu schému ako doterajšie verzie, a preto aj naďalej budeme telefóny či tablety odomykať gestom Slide to Unlock.

hudba-ios6

Podobne ako OS X, tak aj nový iOS nesie pracovné označenie. Narozdiel od rastlín sa však Apple rozhodol pozrieť sa na svoje Mapy a nový systém pomenoval podľa mesta Helsinki Innsbruck v Rakúsku. Veľkým prekvapením by mala byť úplne nová sada ikon pre aplikácie, ale aj nový vzhľad pre panely nástrojov, lišty a množstvo ďalšieho. O tom, ako by mohol budúci systém iOS vyzerať, môže svedčiť hneď niekoľko vecí. Apple sa rozhodol potichu aktualizovať fotografie iPadu a iPadu mini na svojej oficiálnej stránke tak, aby zobrazovali dvojicu aplikácii s plochým dizajnom. Ďalším faktom je aplikácia Hudba v iOS 6, ale aj nová verzia Podcasts s tmavo-strieborným, matným prostredím.

Samotný systém si však Apple chráni ako oko v hlave a preto všetky zariadenia s prototypom iOS 7 disponujú polarizačnými filtrami, ktoré majú za cieľ sťažiť prácu nahliadajúcim. Prekvapivo môže vyznieť aj fakt, že iOS 7 je produktom, ktorý neodpovedá víziám Steva Jobsa. Bol to totiž Jobs, ktorý preferoval skeumorfizmus a dokonca sa podieľal na vzhľade niektorých aplikácií, ako napríklad kalendáru. iCal totiž vo svojom prostredí využíval textúru z jeho tryskového lietadla Gulfstream. Podľa bývalého vrchného dizajnéra UI považovali mnohí dizajnéri v Appli tento dizajn za škaredý.

podcasts-2

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.