Zavřít reklamu

V poradí už tretí aprílový týždeň začíname recenziou slúchadiel JBL K55i od jedného z najkvalitnejších výrobcov zvukovej techniky na svete, spoločnosti Harman Industries. Medzi produktami, ktoré spadajú pod túto spoločnosť, je možné nájsť aj práve produkty spadajúce pod značku JBL, ktoré je možné nájsť aj v obchodoch Apple Store či u autorizovaných predajcov spoločnosti. My sa dnes pozrieme na to, ako hrajú, vyzerajú a aké sú naše dojmy z testovania nových, bielo-šedých slúchadiel, ktoré nesú meno JBL J33i.

Dizajn

Hneď na úvod musím pochváliť atraktívny vzhľad slúchadiel. V prípade nami recenzovaných slúchadiel JBL totiž Harman myslí aj na dizajn a narozdiel od väčšiny ostatných slúchadiel tieto jednoducho vyčnievajú z davu. Kombinácia bielej a šedej farby je skutočne zaujímavá a dodáva slúchadlám prémiový vzhľad. Ani v tomto prípade sa však nezabúda na hlavnú farbu symbolizujúcu JBL, a tak oranžová farba reprezentuje nápomocné písmenká L a R a taktiež tlačítko na spustenie a pozastavenie hudby. Podobne ako viaceré iné slúchadlá, aj J33i obsahujú vlastný ovládač pre iPod, iPhone a iPad, vďaka čomu majú používatelia týchto zariadení uľahčenú prácu pri počúvaní hudby, ako aj uľahčené telefonovanie či zadávanie príkazov hlasovej asistentke Siri, dostupnej na iPhone 4S a novších zariadeniach.

Mikrofón je v tomto prípade ukrytý v ovládacom paneli pod pravým slúchadlom, no narozdiel od toho na slúchadlách EarPod od Apple ho nemožno vidieť. O svoje čaro sa postarajú aj samotné kábliky, ktoré sú značne širšie ako v prípade ďalších produktov, vďaka čomu má používateľ pocit istoty, že sa tieto kábliky neroztrhnú pri silnejšom pokuse o ich vytiahnutie z vrecka či batohu. V balení je možné okrem iného nájsť aj štvoricu nástavcov, vďaka čomu sú J33i prispôsobené pre každú veľkosť ucha. Problém však nastáva, pokiaľ máte problém s nasadzovaním si takýchto slúchadiel do uší. V takom prípade by som sa radšej na vašom mieste poobhliadol po inej alternatíve, ktorá vás môže vyjsť viac, ale aj menej.

JBL

Zvuk

Slúchadlá však nie sú len o dizajne, ale predovšetkým o kvalite zvuku. Náš hudobný test preto prebiehal s použitím rôznych skladieb zakúpených v iTunes Store, s vypnutým ekvalizérom a hlasitosťou slúchadiel vo väčšine prípadov nastavenou na úrovni 70%. Hneď na úvod sme si preto pustili pár elektronických skladieb, ktoré mali za úlohu skontrolovať kvalitu basov. V tomto prípade som zostal celkom udivený, basy totiž v žiadnom prípade neprehlušili zvyšok skladby a skladba preto bola veľmi dobre počúvateľná. Čo som si však všimol, pri niektorých skladbách s väčším počtom zvukov je možné zaznamenať aj slabší šum, napriek tomu že sa jednalo o skladby zakúpené v obchode iTunes. Problematickejšie mi však prišli výšky u rôznych skladieb, rôznych žánrov, pokiaľ bola hlasitosť zariadenia nastavená na úrovni 100 až 80%. V takom prípade totiž prehlušovali všetko okolité a zo slúchadiel tak vychádzal skôr šum, ktorý dokáže rozbolieť hlavu. Behom používania som preto v drvivej väčšine prípadov slúchadlám nenastavil hlasitosť vyššiu ako spomínaných 70%, kedy však ešte čiastočne bolo počuť okolité zvuky. Toto samozrejme nie je prípad vyššej úrovne a v takom prípade nebudete počuť z vášho okolia naozaj vôbec nič.

Nakoniec máme k dispozícii mikrofón, ktorý si nájde svoje uplatnenie najmä pri telefonovaní, ovládaní iPhonu hlasovým ovládaním alebo v neposlednom rade aj v prípade nahrávania zvuku na staršie zariadenia, respektíve na najnovší iPod nano. Aj on totiž obsahuje aplikáciu Nahrávky, ktorá sa však sprístupní až po pripojení slúchadiel s mikrofónom. To je aj prípad JBL J33i a ja som sa preto rozhodol vyskúšať, či je tento lepší ako ten, ktorý nájdeme u slúchadiel Apple EarPod. V kratšom porovnávaní kvality som teda zistil, že prémiový výrobca, akým je Harman, na kvalitu mikrofónu akosi pozabudol. Narozdiel od „klasických“ EarPodov, ktoré sú dodávané s najnovším iPhonom či samostatne dostupné v obchodoch, je totiž v nahrávkach počuť mierne silnejší šum. Pokiaľ sa teda náhodou rozhodujete medzi týmito slúchadlami a slúchadlami Apple EarPod a podmienkou je kvalitný mikrofón, tak by som sa obhliadol práve po tých druhých. Mikrofón v takomto prípade poskytne čistejší a tým pádom i o trochu hlasnejší zvuk, ktorý uprednostnia najmä osoby na druhej strane hovoru.

JBL_recenze

Resumé

Harman predstavil pod značkou JBL ďalšie slúchadlá, ktoré sa snažia zaujať prémiovým vzhľadom. Vzhľad sa v tomto prípade skutočne podaril a v priebehu tohto roku som ešte nevidel slúchadlá, ktorých dizajn by bol okrášlený do najmenšieho detailu. Veľkou výhodou je v tomto prípade najmä šírka káblov, ako aj prítomnosť ovládacích prvkov na ľavom slúchadle. Ten v sebe obsahuje aj mikrofón, ktorý však nie je určený pre nahrávanie vysokokvalitných nahrávok či hovorov v rušnom prostredí, na bežné situácie však postačí. Z hľadiska zvukovej stránky si treba dávať pozor najmä na hlasitosť, pokiaľ sa rozhodnete na vašom iPode či iPhone počúvať hudbu so silnými výškami. V takom prípade sa ihneď môžete pripraviť na zaľahnutie uší, v horšom prípade aj na krátkodobú bolesť hlavy. Skladby je preto vhodné počúvať na ideálnej hlasitosti, nanajvýš na úrovni 70%. V neposlednom rade nesmiem zabúdať ani na basy, ktoré sú v podaní JBL J33i skutočne kvalitné a pre tých, ktorí radi počúvajú elektronickú hudbu, môže ísť o celkom dobrú investíciu. A pokiaľ nemáte priveľmi radi bielo-šedú farebnú kombináciu, stále máte možnosť zakúpiť si aj tmavý variant, aký vizuálne pasuje k tmavému modelu iPhone 5.

Dnes nejčtenější

.