Zavřít reklamu

Všetci z nás, ktorí používajú staršie iOS zariadenia, vedia, aké to je, keď Apple na tieto prístroje vydáva novšie systémy. Rýchlosť iPhone 3GS už na systéme iOS 6.1.3 nie je taká, ako kedysi na iOS 4.3.5, a pri používaní Safari si môžete všimnúť, že tento starší telefón už dnes ledva otvorí štyri stránky bez toho, aby musel ďalšie opätovne načítať. Pokiaľ však chcete dať definitívne zbohom problémom, ktoré dnes strpčujú klasický prehliadač, máte možnosť si prakticky navždy uchovať webové stránky vo vašom iPhone. A stačí na to len 89 centov!

Kúzlo sa totiž ukrýva v menej známej aplikácii Barry – Webpage Screenshot. Aplikácia s veľmi jednoduchým používateľským prostredím v sebe kombinuje dve veľmi používané funkcie na telefóne iPhone, ako aj na ostatných zariadeniach so systémom iOS. Barry vám totiž poslúži ako internetový prehliadač, ktorý sa už na úvod snaží zaujať klávesnicou, ktorá vám urýchli prácu. Prekvapenie sa však ukrýva práve v druhej najdôležitejšej funkcii programu, ktorá vo viacerých prípadoch dokonca dokáže nahradiť Offline zoznam na prečítanie u novších zariadení. Pri prehliadaní stránok vám totiž stačí navštíviť príslušný web a jednoducho stlačiť tlačítko v dolnej časti obrazovky, ktoré vám môže svojim ovládaním pripomenúť fotoaparát. O fotoaparát sa však skutočne nejedná a po jeho stlačení zistíte, že sa vám práve úplne celá webová stránka uložila vo formáte JPG do pamäte telefónu. Toto však má aj svoje chyby a u starších zariadení, akým je napríklad iPhone 3GS, po priblížení a následnom vyfotení môže dôjsť k spadnutiu aplikácie či zachyteniu čierneho priestoru okolo danej stránky.

barry-mini

Jedná sa len o výrez obrázku. Po kliknutí na obrázok zobrazíte úplný snímok v plnom rozlíšení (3.03 MB)

Veľkým potešením je v tomto prípade aj podpora tabletov iPad, vďaka čomu máte možnosť prehliadať stránky v čitateľnej podobe a s bezpečným pocitom, že ste zachytili stránku v jej pôvodných, čitateľných rozmeroch. To isté sa dá povedať aj o menších zariadeniach s Retina displejom, kde kvalita výsledných fotiek jednoznačne prekonáva zábery zachytené na iPhone 3GS s rozlíšením 480 x 320 bodov. Aplikáciu je možné používať v horizontálnom i portrétovom režime iPadu, čo sa odrazí i na šírke fotografie. Čo ma však príliš nepotešilo, je absencia histórie prehliadania, ako aj neustála potreba zadávať adresu po zachytení snímku či prepnutí sa do sekcie uložených fotografii. V tej sa mimo iného nachádza aj veľmi potešujúca ponuka nastavení, kde má používateľ možnosť zvoliť si, v akom formáte bude snímok uložený, prepojiť aplikáciu s úložiskom Dropbox alebo nakoniec nastaviť automatické ukladanie fotografii do fotogalérie vášho iPadu. Podobne ako Offline Reading List v Safari, aj Barry si pamätá, ako sa volali stránky, ktoré ste zachytili, a podľa toho konkrétny súbor nazve.

V konečnom dôsledku je tak aplikácia Barry veľmi užitočným pomocníkom, ktorý vám dokáže veľmi dobre nahradiť funkciu Offline zoznamu na prečítanie na zariadeniach s Retina displejom, obzvlášť však u tabletov iPad. V ich prípade máte webová stránky skutočne všade so sebou a tentoraz zaberú na vašom zariadení omnoho menej priestoru, ako keby ste ich museli uložiť prostredníctvom Safari. Pokiaľ sa jedná o možnosti zdieľania, aplikáciu je možné zosynchronizovať s vašim Dropbox účtom, no zároveň máte k dispozícii i možnosť zdieľania cez Twitter či e-mail. Barry je tak skutočne výhodnou investíciou, ktorá si nájde svoje uplatnenie najmä na zariadeniach s veľkým rozlíšením obrazovky. Pokiaľ by som mal produkt ohodnotiť na stupnici od 0 do 10, svoje miesto by si určite našla medzi číslami 9 a 10.

Dnes nejčtenější

.