Zavřít reklamu

Všetci zrejme viete, že iPad je dokonalou ukážkou zariadenia, ktoré je určené najmä na prácu s internetom. Internet je v dnešnej dobe priam nevyhnutnosťou a aj preto sa Apple rozhodol svojim používateľom ponúknuť hneď dve verzie tabletu, jednu s WiFi anténou a druhou s podporou mobilného internetu. Práve rozhodovanie sa medzi WiFi a Cellular modelom je jedným z faktorov, ktoré pri kúpe iPadu môžu definitívne rozhodnúť, či si za svoj tablet priplatíte. Pokiaľ totiž už používate mobilný internet na svojom telefóne, pripojenie môžete zdieľať aj s vašim iPadom.

V tomto prípade však nevravíme o vytvorení WiFi hotspotu z vášho telefónu, ale najmä o technológii Bluetooth. Aj vďaka nej je totiž možné zdieľať mobilný internet s iPadom a čo vás istotne poteší, k zdieľaniu pripojenia nemusíte vlastniť iPhone, ale postačí vám aj zariadenie s konkurenčným operačným systémom. Jedná sa tak o naozaj rozhodujúci faktor, najmä ak vezmete do úvahy, že po zakúpení iPadu mini už jednoducho nevyužívate internet vo vašom telefóne tak intenzívne ako na tomto krásnom tablete so 7.9-palcovým displejom. Malý iPad je totiž na prácu s internetom priam stvorený a osobne aj po viac ako pol roku používania musím skonštatovať, že internet sledujem omnoho radšej cezeň ako cez svoj iPhone či notebook.

ipad_mini_lsa

Vzhľadom k tomu, že som vlastníkom WiFi Only modelu, pri používaní tabletu na verejných miestach bez dostupného hotspotu si aj ja všímam, že práve v takomto prípade sa internetové pripojenie hodí. V takomto prípade však používateľovi nestačí len, aby mal na svojom telefóne zapnutý Bluetooth a aktívne mobilné dáta, ale nesmie zabudnúť ani na aktiváciu možnosti zdieľania internetu a v prípade iPhone tiež behom aktualizácie softvéru môže používateľ prísť o nastavenia, ktoré musí následne manuálne zadať. O tom, ako tento krok treba učiniť, sme vás už informovali v článku Jak zprovoznit mobilní internet na iPhone. Práve možnosť zdieľania internetu je tá, ktorá vám môže ušetriť viac ako 100€ pri kúpe akéhokoľvek modelu, no ani toto však nie je úplne dokonalé a má svoje chyby.

Hneď prvým problémom, ktorý zaregistrujete, je rýchlosť vybíjania batérie. Tá je totiž problematická najmä u zariadení, ktoré disponujú staršou, menej úspornou verziou technológie Bluetooth, vďaka čomu nie je problém vybiť batériu vášho telefónu do dvoch hodín. Toto však závisí od zaťaženia a spomínaný čas bol čas strávený sledovaním videí na YouTube. Ďalší problém nastáva v momente, kedy svoj iPad nechtiac zabudnete na mieste, kde nemá prístup k žiadnej WiFi anténe alebo sú jeho prijímače vypnuté. Aj keď sa jedná len o skutočne ojedinelý prípad, ešte vždy sa nejedná o neexistujúce riziko. V takejto situácii totiž môžete dúfať len v to, že vás nejaký dobrák kontaktuje, alebo vy svoj tablet vystopujete s pomocou služby Find my iPhone, ku ktorej môžete pristupovať aj prostredníctvom oficiálnej webovej stránky iCloudu.

V konečnom dôsledku tak závisí len od vás, na čo chcete svoj iPad využívať. Pokiaľ sa má jednať prevažne o pristupovanie k internetu doma alebo WiFi hotspotoch, určite postačí klasická WiFi verzia. Tá rovnako postačí i v prípade, že už teraz máte vo svojom telefóne aktívny mobilný internet, no v tomto prípade sa budete musieť vysporiadať i s nižšou výdržou batérie telefónu a v neposlednom rade teda aj s dlhším procesom aktivácie pripojenia Bluetooth u oboch zariadení. Navyše, pokiaľ na vašom telefóne nemáte aktivovanú možnosť zdieľania internetu, systém jednoducho odmietne pripojiť váš iPad k telefónu, čo môže byť problém najmä v prípade iPhone, kde môže dôjsť k zmazaniu informácii po aktualizácii softvéru. Pokiaľ sa však pohybujete v podnikateľskej sfére, alebo chcete pristupovať k internetu vždy a všade, rozhodne vašu obľubu získa verzia WiFi + Cellular, ktorý okrem iného obsahuje i vstavaný GPS modul, budete sa však musieť zmieriť so značne vyššou cenou zariadenia.

Dnes nejčtenější

.