Zavřít reklamu

Dnes se podíváme po řade menších disku na skutečného obra, 4TB disk My Book Studio totiž nabízí dostatek prostoru pro množství vašich projektů. Pojďme se tedy podívat na disk, který bude důstojným partnerem pro váš Mac a drahocenná data. Disky Western Digital for Mac jsou pověstné svým designem, který odpovídá vzhledu počítačů společnosti Apple. My Book Studio for Mac USB 3.0 nabízí jediný disk na který můžete uložit všech 4TB dat. Samotný disk nabízí 7200 otáček, díky čemuž je zaručena dostatečná rychlost pro propustnost USB 3.0 a tak vše ve výsledku funguje tak, že jediné na co se čeká je USB port, tedy pokud nemáte v počítači starý 5400 otáčkový disk. Pokud máte SSD, omezuje rychlost pouze USB, ani to však nijak výrazně a jak brzy zjistíte, jedná se o skutečně velmi rychlý disk.

Typický hliníkový plášť ve stejném odstínu jaký nabízí počítače Mac, kryje hliníkové tělo, ve kterém je uložen samotný disk. Zatím co na hliníku najdete logo WD a LED diodu informující o stavu disku, plastové tělo obsahuje množství otvorů sloužících k pasivnímu chlazení disku, výstupy pro porty a také gumové nožky, které tlumí již tak velmi nízké vibrace disku. Vše je vyrobeno s ohledem na cenu a určení, díky čemuž se můžete spolehnout, že se disk nepřehřívá a na stole nevibruje. Vibrace neucítíte ani v případě kdy disk položíte na stůl jen několik centimetrů od klávesnice na které pracujete. V zadní části naleznete USB 3.0 port, Kensington zámek a napájecí konektor. Disk není možné napájet pouze pomocí USB, ale je nutné jej mít připojen do zásuvky, samozřejmě pomocí adaptéru, který je stejně jako USB kabel součástí balení.

WDMoj

Disk je primárně naformátován na HFS+, tedy pro OS X, obsahuje instalační soubor pro aplikace WD Security a WD Drive Utilities pro OS X a celkově jeho design odpovídá designu počítačů Mac. Stejná barva hliníku jakou nabízí Apple u svých počítačů a displejů je pak samozřejmostí. Jediný rozdíl mezi verzí pro OS X a PC je však právě v designu a to ještě jen u některých modelů externích disků WD a v tom, na co je disk primárně naformátovaný. Nemusíte mít strach, disk můžete používat samozřejmě také na PC a na obou platformách je kompatibilní jak s USB 3.0, tak i se starším, ovšem v dnešní době stále standardním portem USB 2.0. Právě využití USB 3.0 je vzhledem k přechodu společnosti Apple z USB 2.0 na USB 3.0 u poslední generace počítačů MacBook Pro celkem logickým krokem, na druhou stranu však chybí FireWire 800, který většina profesionálních uživatelů stále považuje za základ pro sovu práci a je nutné dodat, že na to mají plné právo. USB na rozdíl od FireWire klade větší požadavky na vytížení procesoru a také jeho rychlost je samozřejmě menší, což vidíte při porovnání s disky pro FireWire přímo v našich testech přímo zde. Tento disk bohužel variantu s FireWire nenabízí a je nutné spoléhat se plně na USB 3.0 nebo USB 2.0, pokud vás zajímá jakou rychlostí by disk pracoval s FireWire, můžete se pro porovnání podívat na recenzi disku MyPassport 2TB od WD, který nabízí jak USB tak i FireWire.

wdd

WD Security a WD Drive Utilities
Poté co nainstalujete aplikaci WD Security obsaženou na disku, je nutné nainstalovat také automatickou aktualizaci, která načte váš disk a umožní jej ovládat. Kromě několika různých diagnostik z nichž ta nejkratší trvá několik vteřin a ta nejdelší několik dlouhých minut, během kterých se ověří každý jeden sektor na obou discích, je k dispozici také nástroj pro formátování, rozdělení RAID priorit a registrace produktu u WD. Aplikace WD Drive Utilities je velice snadná na ovládání a její bližší představování je skutečně zbytečné. Ovládání zvládne každý uživatel s banální znalostí angličtiny.

WD Security je aplikace, která slouží k šifrování pevného disku. Jakmile aktivujete WD Security, je váš disk chráněn heslem, bez jehož zadání se k datům nedostanete. Výhodou je, že šifrování není závislé na aplikaci WD Security a pokud disk připojíte k počítači na kterém tento software není nainstalovaný, ochrana vás stejně vyzve k zadání hesla bez instalace software. Heslo si však opravdu musíte zapamatovat, WD jej neukládá na své servery a něco jako vyžádání hesla pomocí mailu není možné. Ochranu je zřejmě možné prolomit jako každou jinou na světě, pokud však najde váš disk i zkušenější uživatel, máte jistotu že se nedostane k datům.

WD_MyBook

Rychlost

  • Zápis složky o velikosti 21GB, obsahující 53 500 malých souborů = 2 minuty 58 vteřin
  • Zápis jednoho souboru o velikosti 7,2GB = 53 vteřin
  • Zápis 29 MP4 souborů o celkové velikosti 16,4GB = 2 minuty 4 vteřiny

Všechen zápis byl prováděn z SSD disku přes USB 3.0, rychlost disku tedy není ničím omezována. To stejné platí při testování v aplikaci Xbench, jejíž výstupy můžete vidět níže. Pro porovnání se můžete podívat na Xbench výsledky disků My Passport a My Book Duo Thunderbolt. Obzvláště porovnání s pevným diskem Velociraptor v rámečku s Thunderbolt portem, patří k tomu nejrychlejšímu na světě, ukazuje, že disk My Book Studio 4TB pro Mac na tom rychlostně není vůbec špatně. Jednou z nejlepších vlastností disku je pak skutečnost, že se jeho rychlost se zmenšujícím místem nezpomaluje, ale je konstantní. Nerozeznáte, zda je na disku zapsáno již 3,5 TB dat nebo je to jen 3,5GB, disk je stále stejně rychlý.

Rychlost disku je skutečně působivá a pokud nepatříte mezi profesionální uživatele kteří pracují denně s FULL HD videem, rozhodně vám bude na zálohování systému, fotografií, videí a dalších dat bohatě stačit. Stejně tak vás uspokojí i při použití jako úložný prostor pro projekty ve Final Cut v rozlišení FULL HD. Pokud stříháte jednou za týden nějaké to video, není co řešit, disk je dostatečně rychlý. Thunderbolt Duo bych volil pouze v případě, kdy skutečně denně pracujete s velkým objemem dat a potřebujete k nim mít přístup ve stejném čase jako k datům uloženým na SSD disku. Rychlost zejména při čtení je o to zajímavější, že se v rámečku nachází pouze jeden jediný disk a všech 4TB dat je tak na jednom disku.

WD
WD-MyBook-Duo1
WD_MYbook_4TB

Resumé
My Book Studio 4TB for Mac je externí disk, který se nejen že skvěle hodí na pracovní stůl vedle vašeho iMacu, Mac pro nebo jakéhokoli jiného počítače z dílny společnosti Apple, ale dokáže poskytnout dostatečný výkon i pro ty nejnáročnější uživatele, kteří preferují USB připojení. Pokud hledáte disk s USB 3.0 od WD, nic rychlejšího než právě My book Studio hledat nemusíte. Jediný faktor při rozhodování který by měl hrát roli je ten, zda preferujete připojení pomocí USB nebo FireWire. Pokud patříte mezi skutečné profesionály a dokážete využít Thunderbolt port a rychlost dvojice nadupaných VelociRaptorů, jistě nepohrdnete naší recenzí My Book Duo Thunderbolt. Pokud tedy preferujete USB a chcete rychlý a velký disk, není příliš o čem přemýšlet. WD My Book Studio 4TB for Mac je tichý, dostatečně rychlý a skvěle se hodí k vašemu Macu. Recenze dalších disků od společnosti WD for Mac naleznete přímo zde.

Dnes nejčtenější

.