Zavřít reklamu

Už minulý rok to v hernom svete vyzeralo, že súčasné konzoly sú už definitívne na konci svojho životného cyklu a nastal najvyšší čas, aby ich nahradila nová, v poradí už ôsma generácia herných konzol. Tieto slová neskôr potvrdilo SONY, keď na svojej PlayStation konferencii ohlásilo následníka svojej terajšej konzoly, PlayStation 4. Ani konkurencia však nespí a všetko, vrátane blogu MajoraNelsona, nasvedčuje tomu, že k ohláseniu budúceho Xboxu, projektu Durango, dôjde už v najbližších mesiacoch. Dokonca sa objavili fámy, že nový Xbox bude  predstavený už 21. mája.

Aj keď v súčasnosti vlastne nemôžeme o novej konzole z dielne Microsoftu prakticky nič potvrdiť, už dnes vieme vďaka občasným leakom zhrnúť detaily o treťom Xboxe. Dohady začínajú už pri samotnom názve, kde by malo veľkú rolu hrať pravdepodobne číslo 8. Práve označenie Xbox8 patrí k doménam, ktoré si spoločnosť v priebehu minulého roka zaregistrovala a spolu s ňou aj ďalšie, ktoré môžu číslo 8 skutočne pripomínať. Xbox Infinity či Xbox Loop sú teda ďalšie potenciálne názvy, ktoré by mohli definitívne zrušiť fámy o tom, že za menom budúcej konzoly nájdeme číslo 720.

xbox-loop

Microsoft udržuje okolo svojej budúcej hernej vlajkovej lode asi rovnako vysoký ochranný múr ako Apple v čase, keď jeho tím navrhoval prvý iPhone. Dá sa dokonca povedať, že je bezpečnosť ešte vyššia. Podľa informácií totiž Microsoft uzavrel hneď niekoľko budov v sídle spoločnosti a sprístupnil ich iba vyvoleným zamestnancom, ktorí majú práve to šťastie podieľať sa na projekte Durango. Navyše sa objavujú i správy, podľa ktorých Microsoft každú konzolu zaslanú vývojárom označil špeciálnym farebným kódom, vďaka ktorému je možné jednoducho vystopovať pôvodcu prípadných uniknutých fotografii. Napriek tomu, že sa spoločnosť snaží uchrániť svoju konzolu, predsa len sa na internete objavili pomerne citlivé informácie o nej. Údajne v nej nájdeme 8-jadrový AMD procesor a 8GB RAM, a ako bonus nebude chýbať ani senzor Kinect. Ten by teraz mal byť navyše zabudovaný priamo v konzole, respektíve dodávaný s ňou a senzor 2.0 by tentoraz dokázal zachytiť až 4 rôzne postavy v rozličných vzdialenostiach od konzoly. Netreba tiež zabúdať na projekt IllumiRoom, ktorý spoločnosť predstavila už začiatkom tohto roka formou videa. Jedným z väčších problémov nového Xboxu však môže byť fakt, že bez pripojenia na internet si nič nezahráte. Konzola by podľa istého zamestnanca spoločnosti mala byť nepretržite pripojená k serverom, pričom bez nich môže fungovať maximálne tri minúty. Či sa však toto týka len vývojárskych sád alebo toto obmedzenie zasiahne aj spotrebiteľov, je v súčasnosti len otázkou, na ktorú vie odpovedať vedenie projektu.

xbox-720

Zatiaľ čo vývojárska verzia v súčasnosti pripomína bežný počítač, očakáva sa, že samotná herná konzola bude svojim vzhľadom pripomínať set-top box, ktorý by pravdepodobne mal podporovať BluRay disky. Tie by dokonca mali podľa nepotvrdených rečí obsahovať nový typ protipirátskej ochrany, ktorá by prepojila herný disk s konzolou prostredníctvom unikátneho ID. Pripomína vám to istý patent spoločnosti Sony? Mne áno a je teda skutočne otázne, či je Microsoft naozaj ochotný platiť svojmu konkurentovi za to, že môže využívať jeho protibazárovú technológiu. Cena zariadenia by sa mala pohybovať v relácii od 300 do 500 dolárov, pričom spolu s ním by mala spoločnosť predstaviť lacnejšiu, 99-dolárovú verziu terajšieho Xbox 360. Prejdime k poslednému bodu, k eventu. Ten by sa podľa správ mal konať len pár týždňov pred výstavou E3 2013, 21. mája behom firemnej akcie, a Microsoft by na nej mal predviesť prvé detaily o svojej novej konzole, pričom v tomto prípade očakávame, že sa konzola na akcii objaví.

Dnes nejčtenější

.