Zavřít reklamu

Jedným z predošlých dielov dlhoročnej série Need for Speed bol titul Nitro, ktorý bol dostupný len Nintendo Wii a Nintendo DS. Iste nie som jediný, komu tento titul chýbal na ostatných platformách a vrúcne dúfali, že tomuto dielu predsa len jedného dňa vyprší exkluzivita a bude dostupný aj pre PC, Xbox 360 či PS3. V tom čase ani len nikoho nenapadlo, že už o pol roka Apple predstaví iPad a uvedie tak nový smer hrania hier. Časom sa však na hru zabudlo a len počas víkendu som sa k nej úplnou náhodou dopracoval na App Store. Teda, dopracoval som sa k jej grafickému klonu.

Klon totiž môžete v iTunes App Store nájsť pod takmer rovnakým menom – Nitro. Hra ako taká je dostupná úplne zadarmo pre všetky výkonné zariadenia počínajúc iPhone 4 a verziou systému 5.0 či novšou. To, že je dostupná zadarmo, prináša i svoje nevýhody v podobe Free-2-Play. Podoba však nezašla tak ďaleko ako v prípade Real Racing 3 a tak jediným problémom behom hrania bude snáď len vyčkávanie na úspešnú inštaláciu tuningových dielov pre vaše auto. Autá v hre nesú fiktívne názvy a mnohokrát pripomínajú reálne vozidlá, ako napríklad populárnu Hondu Civic Type R.

nitro-4

Hru je možné prepojiť s dvomi hernými sieťami, konkrétne Z2 Live a Game Center. Zatiaľ čo jedna vám umožní pristupovať k výsledkom jednej, druhá vám umožní napríklad sledovať achievementy. Tých sa nachádza v hre 46 a obohatia váš herný profil o 435 bodov, pričom po prihlásení sa k Z2 Live ich môžete vymieňať za herné žetóny, ktoré je inak možné získať „levelovaním“ alebo In-App nákupom. V službe Z2 môžete navyše sledovať vaše štatistiky aj z ďalších hier vývojárskeho tímu, pričom sa jedná o trojicu ďalších hier vrátane MetalStorm: Online.

Aj keď hra ako taká je „len“ bezplatná arkáda, svojim obsahom vás určite poteší. K dispozícii máte totiž 3 herné režimy, 8 tratí a 16 vozidiel. Ako som už spomínal vyššie, jedná sa o fiktívne karikatúrne podoby skutočných vozov a tak niet divu, že vám Flare pripomenie Hondu Civic, Roughrider zas Ford F-150 a Fantasma pre zmenu Lamborghini Gallardo. Práve toto spolu s grafikou patrí medzi črty, ktoré bolo možné vidieť aj u staršieho Need for Speed a myslím si, že práve toto dodáva hre skutočný arkádový feeling. Nitro patrí medzi jednu z tých 3D závodných hier na App Store, ktoré dohliadajú na tuning a tak máte aj vy možnosť vaše autá upravovať. Aj toto však má svoje obmedzenia a čo vás zrejme nepoteší, je skutočnosť že auto neobohatíte o prakticky žiadny farebný motív, pokiaľ nemáte dostatočný počet žetónov. Tie je možné zakúpiť prostredníctvom In-App nákupu a vzhľadom k tomu, ako to v minulých týždňoch vyzeralo, túto funkciu zrejme veľa hráčov nevyužije. Na druhú stranu sa tak budete musieť vysporiadať s ďalšou nevýhodou, reklamami iAds. Tie zrejme každého a verím, že sú to práve ony, ktoré je možné z hry odstrániť mikrotransakciou.

nitro-2

Pozrime sa na herné režimy. Tie je možné nájsť v hre len tri a vy tak nebudete musieť veľmi pátrať po vašom ďalšom kroku. V prvom rade to je režim kariéry, ktorý je tu pomenovaný ako Rival Circuit. Ten pozostáva z niekoľkých sérií závodov, ktoré vám za odmenu ponúkajú nové autá, ale aj za ne získavate peniaze. Z času na čas sa vám však stane, že potrebujete vaše auto dostatočne upraviť, aby ste sa mohli zúčastniť dôležitého závodu. Pokiaľ ste offline alebo nechcete riešiť tento problém nákupom za virtuálne či skutočné peniaze, stále máte k dispozícii režim Time Trial, ktorý vám umožní práve tieto rôznorodé žetóny získať. Tých je v hre niekoľko a spoznať ich môžete najmä vďaka znakom vedľa ikony v menu Upgrade. Každá z ôsmych tratí ponúka svoju vlastnú dvojkombináciu žetónov a nechýbajú na nich ani špeciálne krabice, ktoré v sebe ukrývajú nejakú tú bonusovú odmenu, pričom sa jedná práve o žetóny a peniaze.

Nakoniec tu máme dostupný multiplayer, ktorý je dostupný v dvoch režimoch. Režim Head to Head je prakticky závislý na vašom Game Center účte, keďže pre jeho funkčnosť potrebujete aspoň jedného priateľa, ktorý má túto hru alebo uvedenú vo svojom profile. Kým tento prípad nemusí byť vždy po ruke, oveľa pravdepodobnejšiu možnosť, že si zahráte, máte v prípade že si spustíte štandardný režim multiplayeru, ktorý vám umožní závodiť až proti piatim súperom. V tomto prípade naozaj hráte proti človeku z akejkoľvek krajiny a tak je veľmi pravdepodobné, že sa vám v danej chvíli podarí závodiť proti Rusom, Arabom či nám.

nitro-1

Ak by som mal hre vytknúť niekoľko problémov, určite by sa tak stalo. Jednou z vecí, ktoré si behom hrania všimnete, je padanie. To sa stáva najmä v prípade, že zrovna pre vaše auto necháte zakúpiť nejaký komponent a v tom minimalizujete hru. Hra totiž nie je veľmi priateľská voči multitaskingu a tak vždy, keď ju spustíte z neho, dôjde k jej ukončeniu a návratu na Domovskú obrazovku. Ďalším problémom je tak čakanie na položky, ktoré si zakúpite. To síce nie je problém a práve toto vás môže donútiť sústrediť sa na ďalšie veci či prácu, no z čoraz viac narastajúcim časom môže ísť o nie veľmi príjemnú skúsenosť, ako napríklad v prípade, kedy danú hru recenzujete. Tretí problém je návrat do menu zo závodu. Vývojári akosi pozabudli na možnosť pozastavenia a tak v prípade, že kliknete na položku Options v hornej časti obrazovky, hra sa vás síce opýta na to, či sa chcete vrátiť do menu, no hru nepozastaví a tak sa behom sekundy môžete ocitnúť v stene.

nitro-3

V konečnom dôsledku sme sa tak dočkali hry, ktorá takmer perfektne dokázala vyvážiť svoje výhody s nevýhodami a obohatila to možnosťou bezplatného stiahnutia. Nevýhodou síce môže byť čakanie na doplnenie vecí či na inštaláciu komponentov, no na druhú stranu práve to vás prinúti k tomu, aby ste sa jednoducho vedeli sústrediť aj na niečo iné. K dispozícii máte 8 pekne spracovaných tratí, ktoré reprezentujú celkovú animovanú grafiku titulu, ktorá môže pripomínať závody Need for Speed. Nitro je však úplne iná hra od úplne iných vývojárov a ponúka a v konečnom dôsledku tak ponúka aj odlišné možnosti.

Dnes nejčtenější

.