Zavřít reklamu

Svoboda, tak lze jednoduše jedním slovem popsat sluchátka Harman/Kardon BT. Přiznám se, že jsem sluchátkám s technologií Bluetooth nikdy příliš nevěřil a vlastně jsem je nikdy neměl na uších. Až nyní se mi do rukou, tedy vlastně na hlavu dostala sluchátka z dílny společnosti Harman/Kardon, která využívají právě technologii Bluetooth, pro bezdrátový přenos zvuku. Pojďme se podívat, jak vypadají a zejména jak hrají bezdrátová sluchátka od věhlasné společnosti, která se ve světě nejkvalitnějšího zvuku pohybuje již nějaké to desetiletí.

Obsah balení a funkce
Pokud používáte produkty společnosti Apple, jste zřejmě zvyklí na kvalitní balení a promyšlený design již při otevření krabičky. Přesně toho se dočkáte také v případe sluchátek Harman/Kardon, které nabízejí luxusní balení, ve kterém kromě sluchátek naleznete další hliníkový most přes hlavu, abyste si mohli sluchátka skutečně přizpůsobit vašim představám, návod, certifikáty a další dokumenty, nabíjecí kabel a další kabel, ke kterému se ještě vrátíme. Aby toho u sluchátek od Harmanu nebylo málo, v balení je přiložen také kožený obal, do kterého můžete sluchátka uložit například při cestování.

V balení jsou dva kabely, jeden je USB + 3,5mm jack konektor, který slouží k nabíjení sluchátek. Nabíjet je můžete klasicky z počítače nebo z jakékoli nabíječky s USB portem. Zpracování samotného kabelu vzbuzuje dojem luxusu, na obou koncích totiž najdeme konektory, které nejsou pokryty vrstvou plastu, ale přímo hliníkem, který je samozřejmě ve stejné barvě, jako barva samotných sluchátek. Barva sluchátek je pak o pár odstínů tmavší, než na kterou jsme zvyklí u Apple produktů. Další kabel pak nabízí na obou koncích 3,5mm jack konektor a jak jistě tušíte, nabízí funkci, kterou u bezdrátových sluchátek oceníte vždy, když vám dojde energie. Jednoduše totiž do sluchátek zapojíte dodávaný kabel a můžete je dále používat jako drátové sluchátka. To je obrovská výhoda ve chvíli, kdy nemáte čas nebo možnost sluchátka nabíjet a chcete dál poslouchat hudbu. Tu ostatně můžete na jedno nabití poslouchat na vyšší úroveň hlasitosti 8-9 hodin, pokud hlasitost snížíte, není problém se dostat na 11 až 12 hodin reprodukce. Kabel má 1,4 metru, což je tak akorát z kapsy až k uším.

Právě bezdrátový přenos zvuku je něco, co pro mě bylo zcela nové a musím říct, že se jedná o neuvěřitelnou pohodu. Ležíte v posteli a posloucháte oblíbené písničky, když v tom si jdete do lednice pro něco k pití nebo si skočíte na záchod. Nemusíte přerušit poslech a ani sebou brát iPhone, stačí vstát a odejít. Pokud je záchod nebo lednice do deseti metrů od vaší postele, poslech se nepřeruší. Při poslechu venku se nemusíte starat o žádné kabely, zatím co máte iPhone v kapse, na uších hrají sluchátka a pod tričkem nemáte nepříjemný kabel, vše funguje bezdrátově a nutno dodat skvěle. Odezva při přehrávání je totiž stejná jako u normálních sluchátek a tak při přechodu na další album nemusíte čekat déle, než s použitím normálních drátových sluchátek. Na druhou stranu pokud použijete trojici tlačítek na sluchátkách, jistě zaznamenáte pomalejší odezvu, kdy například přerušení přehrávání hudby pomocí stisknutí tlačítka trvá zhruba půl vteřiny, přitom při dotyku na displej telefonu je to okamžitě.

Pokud jsme u trojice tlačítek, díky kterým je možné přidávat/snižovat hlasitost, povolit nebo pozastavit přehrávání a dokonce přijmout příchozí hovor. I přitom nemusíte sluchátka sundávat a brát do ruky telefon, protože levé sluchátko má v sobě zabudovaný mikrofon, díky kterému můžete telefonovat přímo ze sluchátek Harman/Kardon BT. Tlačítka mají jediný problém, celé sluchátka totiž díky hliníkové konstrukci a použitým materiálům fungují jako fonendoskop. To znamená, že pokud se sluchátek dotknete nebo zmáčknete některé z tlačítek, uslyšíte stejný zvuk jako když vám lékař poslouchá pomocí fonendoskopu tlukot srdíčka. Okolní zvuk však sluchátka tlumí velmi kvalitně, ovšem pokud se dotknete přímo jejich konstrukce, ihned to uslyšíte.

harman

Dílenské zpracování a design
Zpracování sluchátek je na té nejvyšší úrovni, a jak design tak i jeho zpracování vás vtáhnou do světa luxusu. Do světa ve kterém máte na uších umělecké dílo, které navíc vydává skvělý zvuk. Možná to bude znít jako vychvalování, ovšem sluchátka se mi osobně skutečně velice líbí a jejich zpracování odpovídá ceně, tedy spíše mi přijde, že sluchátka by se mohla nabízet za výrazně vyšší cenu. Nikde nic nevrže, nikde se nic neohýbá tam kam by nemělo a zkrátka vše sedí přesně tak, jak má. Uši vám obklopí paměťová pěna, která dokonale ochrání váš sluch od okolních ruchů a zároveň nabízí komfortní nošení bez toho, aniž by vás za moment začali bolet uši nebo hlava tím, že sluchátka tlačí. Komfort nošení je skutečně na nejvyšší úrovni a přirovnávám jej například k AKG K702.

Harman Kardon nabízí hladký design, který je moderní, ale zároveň tkaé pohodlný a komfortní na nošení. Pod hliníkovým mostem mezi levým a pravým sluchátkem je samozřejmě také mostík z kůže, který je příjemný a na hlavě nebude tlačit ani naše radikální spoluobčany. Sluchátka je možné od mostíku oddělit a vyměnit za druhý, který je též součástí balení. Druhý mostík je zcela stejný ovšem s tím rozdílem, že je menší a tak pokud bude sluchátka používat například dáma s menší hlavou, nebude ji mostík nikde překážet. Díky tomu, žej e sluchátka možné odpojit, ze je také bez problémů složit například při cestování. Zatím co pravé tlačítko nenabízí žádné konektory ani tlačítka, na levém nalezneme nejen trojici již popsaných tlačítek, ale také tlačítko na zapnutí a vypnutí sluchátek, tedy pokud používáte Bluetooth, jinak je stačí samozřejmě pouze připojit a začnou hrát. Levé sluchátko nabízí také mikrofon a konektor pro připojení napájení nebo pro propojení s reprodukčním zařízením, v případě že dojde baterie nebo se nechcete nechat buzerovat letuškou za to, že používáte v letadle Bluetooth.

harman_sluchatka

Zvuk: čistota a dynamika především
Pokud čtete naše audio recenze, jistě jste si zvykli na to, že při recenzích rozebíráme zvuk při jednotlivých skladbách. Dnes si však dovolím udělat výjimku. Není důvod rozebírat zvuk při jednotlivých skladbách, který je tak čistý, že již jen sluchátka za zcela jiné částky než Harman/Kardon BT, dokáží nabídnout ještě čistější. Sluchátka nabízí plné basy, které však nejsou nijak přehnané a jsou přesně takové akorát, to znamená, že nejsou ani příliš důrazné a nesnaží se hudbu přehnaně přebasovat, ale na druhou stranu jsou skutečně plnohodnotně slyšet. Střední pásmo je detialně prokreslené a reprodukce všech tónů je skutečně velmi kvalitní. Je jedno zda posloucháte rock, rap nebo pop music, sluchátka nedávají přednost ničemu a tak pokud hledáte čistotu zvuku a skutečně kvalitní přednes, je Harman/Kardon BT model, u kterého přesně toto najdete.

Roger Waters, Deep Purple, Pink Floyd, Uriah Heep, Pavel Hamol, Marián varga, Pavel Novák, stejně tak jako například Rick Ross nebo Eminem, pro sluchátka není žádný styl problém a poradí si bez problému s čímkoli. Žádnému zvuku nedávají přednost a hudba je celkově vyvážená. Doslova nadšený jsem pak byl z reprodukce The Powers That Be od Waterse, ve kterém vynikají jemné elektronické zvonečky stejně jako vše co je „nad nimi“. Základ který u mnohých sluchátek zaniká je tak stejně kvalitně vykreslen jako všechny ostatní tóny.

Obecně je navíc u bezdrátových sluchátek s výjimkou zhruba dvou modelů od jedné značky a jednoho modelu od další značky problém s tím, že se jedná o sluchátka, která jsou sice bezdrátová, ale s kvalitou reprodukce to výrobce nijak nepřeháněl. Harman/kardon navíc můžete prát jako skutečně kvalitní sluchátka se zvukem, který získal několik celosvětově prestižních ocenění a přitom navíc nabízí bezdrátovou konektivitu s vaším zařízením.

Resumé
Sluchátka za 6390Kč asi nejsou pro každého, což plně chápu. Na druhou stranu je zde potřeba zdůraznit, že se jedná o sluchátka která vynikají nejen svojí kvalitou ve zpracování, ale také zvukem té nejvyšší úrovně, který je plně srovnatelný s AKG K702 a podobnými sluchátky, které pokud nepočítáme nějaké modely za skutečně desetitisíce, tak patří k tomu nejlepšímu co do 10 000Kč můžeme koupit. Oproti AKG navíc nabízí právě Bluetooth a také funkci headsetu, který umožňuje telefonovat přímo ze sluchátek. Svoji konstrukcí jsou navíc jedny z modelů přes uši, které nejsou určeny primárně k poslechu doma, ale i na ulici s nimi budete vypadat stylově a nebudou nijak výrazně překážet na hlavě. Harman/Kardon BT tedy berte tak, jako byste si kupovali kvalitní, velké sluchátka pro domácí poslech při oblíbené skleničce, ovšem s tím, že vám dávají naprostou svobodu a volnost. Pokud si tedy půjdete dolít další skleničku, nemusíte poslech přerušit ani na okamžik. Co je navíc obrovskou výhodou je fakt, že zatím co vaše partnerka sleduje na Olufsen Bang zoufalé manželky, vy jste uprostřed koncertu Deep Purple a vychutnáváte si na plné pecky Made In Japan a vzájemně se nerušíte. Tak dobře jako funguje izolace od okolí funguje také izolace vás od okolí. Pokud si dáte sluchátka na stůl a nastavíte hlasitost na maximum, jsou z nich malé reproduktory, jakmmile je však nasadíte na uši, jsou zvuky pro vaše okolí téměř neslyšitelné. Pokud nepotřebujete technologii Bluetooth k životu a s kabelem si hravě poradíte, pak je tu pro vás verze Harman Cardon CL, která nabízí za cenu 5090Kč stejnou kvalitu zvuku a design jako recenzovaný model, jen nenabízí bezdrátové připojení. CL verze je navíc dostupná jak v černé, tak i v bílé barvě. Nižšie uvedené produkty si môžete zakúpiť u oficiálnych českých a slovenských Apple predajcov. Pokud máte zájem o tento testovaný kus sluchátek, který byl pouze otestován a je v kompletním balení bez známek použití, je možné jej objednat se slevou 10% na mailu admin@vzdy.sk

Specifikace

  • Typ: na uši (on-ear)
  • Vysoce výkonný měnič: 40 mm
  • Frekvenční odezva: 16 Hz – 20 kHz
  • Bluetooth frekvenční rozsah: 2.4GHz – 2.4835GHz
  • Výkon vysílače:
  • Modulace: GFSK/π/4-DQPSK/8-DPSK
  • Napětí nabíječky: 5 V
  • Nominální napětí: 3.7 V DC
  • Provozní teplota: +5° C – +35° C
  • Provoz na baterie: až 12 hodín
  • Bluetooth podpora: Bluetooth 2.1+EDR, A2DP v1.2, A VRCP v1.0
  • Podpora kodeků: AAC, AptX cVc
  • Kabel: 1.4 m
  • Obal: Luxusní ochranný obal

Dnes nejčtenější

.