Zavřít reklamu

Ken Segal je muž který byl kreativní ředitel reklamní agentury TBWA, která stojí za většinou kampaní společností Apple, později do roku 2008 pracoval jako konzultant přímo v Apple. Ken se nyní na svých webových stránkách kensegall.com rozepsal o tom, že označování jednotlivých iOS zařízení v podstatě nedává smysl. Apple představil iPhone a následoval iPhone 3G, 3Gs, 4, 4S a iPhone 5. Apple se tak v podstatě shoduje pouze mezi iPhone 4 a 5, které nesou stejné označení pomocí číslovky. V ostatních případech je zde vždy jiné označení. Problém je v tom, že když Steve Jobs představil iPad, následoval iPad 2. generace a místo iPadu 3. generace, jsme se dočkali nového iPadu, o kterém v podstatě dodnes nikdo neví, jak zní správně jeho označení. New iPad totiž lze brát buď jako název pro produkt nebo zkrátka jako nový iPad, stejně jako byste řekli nové auto.

To že má Apple v pojmenování bordel ví zřejmě každý, Segall však nechápe, proč iPad nebo iPhone nemají stejné označení jako předchozí produkty, u kterých nikdy nikdo neřešil název, tedy iPod, MacBook nebo Mac mini, iMac a Mac Pro. Tyto produkty totiž také nemají žádné označení. U iPhone má označování logiku v tom, že Apple prodává současně vždy novou a předchozí generaci tohoto telefonu, aby mohl nabízet také levnější alternativu. Zde je tedy dobré oba produkty označit odlišně, i to je však řešitelné podle Kena Segalla logičtěji, než neustálým stupňováním číselné řady. Pokud Apple označování nezmění, za pár let se dostaneme na čísla stejná jako u mobilních internetových prohlížečů, kde se stupňování jednotlivých verzí začal Google Chrome a přidal se také Firefox. A tak zatím co jsme se za pět let vývoje dostali od první verze Firefox po verzi 7, za poslední rok jsme se stihli posunout až na 20, aktuální verzi.

To že je podle Segalla číslování iPhone a iPadu přežitek je však ještě mnohem menší zlo, než označování produktů jako S. Ono magické písmeno které znamená Speed, totiž většina zákazníků vnímá negativně. Modely s označením S jsou vnímány jako modely, které oproti svému předchůdci přináší jen minimum inovací a novinek a zákazníci modely S považují za něco podřadného oproti klasickým iPhone 3G, iPhone 4 a iPhone 5. Označení S by tak mělo být podle Kena zcela vypuštěno a Apple by na něj měl zapomenout. V případě iPhone, který se vždy prodává současně ve dvou generací by tak měl následovat iPhone 6, nikoli iPhone 5S. Ken dodává, že pokud si kupujete auto, také hledáte model 2013 a ne model 2012S.

Ken má pravdu a nevolil bych si nesouhlasit s člověkem, který stojí mimo jiné za reklamní kampaní Think Diffrent. Na druhou mi v poslední době připomíná Steva Wozniaka. Před měsícem jsme si mohli přečíst o tom, že Apple již nemá příliš cool reklamní kampaně a že je v nich Samsung lepší a dnes přichází s článkem o tom, jak je označování iPhone hloupé. Je to tedy vážně tak, že Apple již není tak cool jako dřív?

iPhone 5S

*Zdroj: kensegall.com

 

 

Dnes nejčtenější

.