Zavřít reklamu

Ani kdybychom všech 7000 článků které jsou na našem serveru věnovali pouze businessu spojenému se společností Apple, nestačilo by to. Apple je fenomén a jako každý fenomén na sebe nabaluje množství projektů a businessů od těch, které lidem zaručí že nemusí chodit do práce ale mohou psát články na LsA až po ty největší na světě, které vydělávají miliardy dolarů. Jedním z těch větších projektů je také Galileo. Jedná se o videorobota, tedy v podstatě o stojánek pro iPhone který umožňuje otáčet s telefonem o 360 stupňů a to s neuvěřitelnou rychlostí, díky které se telefon ve stojánku otočí o dvě stě stupňů za jedinou vteřinu.

Za projektem Galileo stojí Američan Josh Guyot, který vymyslel tento jedinečný stojánek, díky kterému se můžete při rozhovorech Facetime rozhlížet doslova kolem sebe a účastnit se tak prezentací, videokonferencí nebo oslov narozenin s tím, že se vždy můžete podívat přesně na toho na koho potřebujete bez toho, aniž by se kdokoli musel dotknout telefonu, který je na druhém konci světa. Vynikající nápad zajistil ve spojení se serverem Kickstarter startovací kapitál 100 000 dolarů, které Josh potřeboval pro spuštění výroby, za pouhé tři dny. Po měsíci od chvíle kdy se projekt objevil na Kickstarteru měl již vybráno více než 700 000 dolarů. Nehrnuli se jen investoři kteří si příspěvkem 85$ zajistili jeden kus videorobota Galileo nebo za 25$ slušivé tričko s logem projektu. Stejný zájem jako investoři měli také zákazníci a tak Galileo který se začal vyrábět ve fabrice v Jižní Číně získal objednávky za více než půl miliardy dolarů.

Zatím to zní jako business z říše snů viďte? Problém na sebe však nenechal dlouho čekat. Celá výroba totiž začala v době, kdy Apple představil iPhone 5, devět let starý dock konektor byl najednou během hodinové prezentace nového iPhone minulostí a Apple představil Lightning konektor. To co pro většinu z nás znamenalo potěšení z nového menšího konektoru, stálo Joshe Guyota a jeho nově vzniklou společnost Motrr málem krk. Zásadní otázka zněla, zda pokračovat s výrobou Galileo pro iPhone 4S a předchozí modely nebo se vrátit na začátek a opět oslovit zákazníky s tím, zda budou chtít model pro iPhone 5. Problém navíc stupňovali uživatelé, kteří začali společnost bombardovat maily, ve kterých žádali Galileo pro jejich nový iPhone 5 a chtěli změnit nebo zrušit objednávky.

Společnost Motrr se nakonec v čele s Joshem rozhodla prodávat Galileo pro oba modely, tedy pro iPhone 5 a předchozí generace. Zatím co jedna verze nabízela Lightning konektor, ta druhá nabídla 30pin dock konektor. “Vyžadovalo to mnohem víc času a zdrojů než jsme si mysleli. Říkali jsme si, že refundovat bude dobrý krok, nakonec jsme však museli vyplatit na stornách objednávek desetitisíce dolarů,” uvedl Josh Guyot v rozhovoru pro magazín Forbes. Společnost nakonec problém ustála, i když se ztrátou desetitisíců dolarů a množstvím uživatelů, kteří se rozhodli že od objednávek odstupují. Společnost nakonec uvedla nejnovější model, který si nyní můžete objednat  a v současné době pracuje také na verzi pro systémy Android, Windows a outdoorové kamery GoPro.

Dnes nejčtenější

.