Zavřít reklamu

Pri pohľade na váš iPhone sa vám v mysli môže vybaviť aj ďalší technologický počin, ktorý dnes využíva množstvo ľudí na celom svete, a v konečnom dôsledku ho považujeme aj za akúsi samozrejmú vec. Systém GPS je v dnešnej dobe zároveň súčasťou mnohých inteligentných telefónov a výnimkou nie je ani iPhone, pre ktorý je možné nájsť veľké množstvo navigačného softvéru priamo v App Store. Nám sa dnes do rúk dostáva hardvérové riešenie mimoriadne známej spoločnosti TomTom, ktorá sa mimo iného tiež podieľala aj na mapách od Apple.

Hneď v úvode sa pozrime na hardvérovú časť. V balení TomTom Hands-free Car Kit okrem držiaku môžeme nájsť omnoho viac, ako ste mohli čakať. Aj keď adaptér pre pripojenie k autu je v tomto prípade samozrejmosťou, určite vás poteší predlžovací kábel pre miniatúrny reproduktor, z ktorého vychádza zvuk vášho telefónu, ako aj menšia úchytka, s ktorou reproduktor pripevníte k telu auta. Reproduktor ponúka skutočne čistý a hlasný zvuk, čo je obrovskou výhodou v prípade, že v aute prebieha konverzácia či je pustená hlasnejšia hudba. Azda najväčším potešením pre budúceho užívateľa môže byť v tomto prípade fakt, že sa ho spoločnosť rozhodla obdariť navigačným softvérom v hodnote niekoľkých desiatok euro, v prípade Eastern Europe ide o aplikáciu v cene 59,99€. Jedná sa tak o jednorázovú investíciu a vy môžete spokojne vaše produkty začať ihneď používať.

hands-free-car-kit-iphone-v2

Držiak, ktorý sa v balení nachádza, je skutočne multifunkčný. Nielen, že si doň môžete pomocou vstavaného 30-pinového konektoru pripojiť váš iPhone 3G či 4S, ale taktiež ho môžete používať aj prostredníctvom Bluetooth. Bluetooth je v tomto prípade skutočne potešujúcim doplnkom, čo oceníte najmä v prípade, že sa váš telefón nachádza v inej časti auta, napríklad vo vačku. V takomto prípade nadobúdajú zmysel aj tlačítka v prednej časti držiaku, ktoré vám umožnia prijať alebo ukončiť hovor. Navyše, vzhľadom k funkcionalite „zeleného“ tlačítka je toto tlačítko schopné spustiť hlasovú asistentku Siri či funkciu Voice Control na starších zariadeniach. Dostávame sa tak do situácie, kedy váš iPhone 4S môžete začať používať v podstate Eyes Free aj v prípade, že vaše auto túto funkciu nemá integrovanú! Pre plnohodnotný zážitok však treba v tomto prípade dobre ovládať anglickú výslovnosť, ako aj porozumieť jazyku, keďže Apple zatiaľ Siri nenaučil našim jazykom.

hands-free-car-kit-iphone-v1

Napriek tomu však samotná GPS aplikácia s vami komunikuje vo vašom rodnom jazyku, a teda nechýba ani podpora slovenčiny. Jazyk si navyše môžete sami nastaviť a TomTom aj v tomto prípade obsiahol svoj softvér veľkým množstvom hlasov, medzi ktorými nechýba ani napríklad lokalizácia pre Juhoafrickú republiku. Obyvatelia ostatných Afrických krajín vrátane Ugandy si však budú musieť postačiť s niektorým z oficiálnych jazykov, napríklad s angličtinou. Vo vašom rodnom jazyku je dostupné tiež celé užívateľské prostredie a v prípade, že sa rozhodnete podarovať tento produkt niekomu so slabými znalosťami angličtiny či vy máte s jazykom problémy, je pre vás TomTom vhodný aj naďalej.

tomtom-2

Osobne som pri používaní softvéru nezaznamenal žiadne problémy. Snáď jediným problémom je v tomto prípade sila zvyku, kedy sa vám môže stať, že sa rozhodnete mapu na obrazovke vášho telefónu pohybovať prstom. Toto gesto v prípade GPS skutočne nefunguje a s klepnutím na mapu sa dostanete jedine do nastavení trasy. Pokiaľ by som sa mal pozrieť na výhody a nevýhody držiaku, v oboch prípadoch by som niečo našiel. Veľkou výhodou je v jeho prípade pevnosť, čo je zároveň jeho nevýhodou. Pri manipulácii s ním máte totiž pocit, že stačí jeden zlý pohyb a držiak sa jednoducho zlomí na dve časti. To sa však nestane a vy ho môžete pokojne otočiť o 360°, ako aj o 90 stupňov na výšku.

tomtom-1

Sada TomTom Hands-free určite poteší užívateľa, ktorý sa chce zbaviť samostatného GPS zariadenia a chce na jeho miesto dosadiť svoj iPhone. V tomto prípade poteší najmä fakt, že už v balení samotnej aplikácie získa navyše aplikáciu v hodnote 60€, ako aj možnosť používať vo svojom automobile Siri bez toho, aby vôbec musel sledovať obrazovku telefónu, zvlášť ak sa jedná o základné funkcie ako napríklad uskutočňovanie hovorov či posielanie správ. Či však budú užívatelia diktovať správy aj u nás, je veľmi otázne, najmä ak berieme v úvahu, že asistentka nie je dostupná v slovenčine či češtine.

Náš partner společnost vzdy.cz/vzdy.sk nabízí pro naše čtenáře 10% slevu na veškeré produkty TomTom, které nejsou v aktuální akci. Při objendávce stačí uvést kód GMTTNI310210, který je platný do 30. 4. 2013.

Dnes nejčtenější

.