Zavřít reklamu

Len výnimočne sa v dnešnej dobe stáva, že by sa Slovensko radilo medzi štáty s inovatívnymi spoločnosťami. Predsa sa však nájdu a istá spoločnosť pôvodom z Prešova prišla so skutočne unikátnym a veľmi užitočným riešením. Spoločnosť Elcom totiž predstavila tablet Uniq, ktorý je v dnešnom svete skutočne unikátny. Je hrubý, je ťažký a narozdiel od svojich konkurentov je veľmi odolný, jeho konkurentom je však samotný Apple iPad. Kým iPad si svoje uplatnenie nachádza v školstve či v medicíne, Uniq si svoj domov nájde u energetikov či servisných technikov.

Prešovská spoločnosť prvýkrát predstavila svetu svoj tablet na veľtrhu CeBIT v Hannoveri, kde už v tom čase vzbudil veľký záujem. Medzi záujemcami sa okrem technikov našli aj spoločnosti, ktoré dnes vyrábajú techniku pre políciu a hasičov či dokonca sa zvažuje aj zavedenie tabletu do kombajnov. Tomu môže prispievať aj fakt, že sa prístroj nevyrába v Číne ako množstvo ostatných tabletov, ale priamo v Prešove, kde jeho zakladateľ sídli. Elcom, ktorý už dnes svoje produkty vyváža do Kanady či Austrálie, svojim zákazníkom umožňuje okrem iného nakonfigurovať hardvér, čo v tomto prípade nepredstavuje len veľkosť priestoru a prítomnosť 3G modulu, ale tiež aj kapacita RAM či Bluetooth antény.

uniq-2

Samotný tablet však vo svojom základe ponúka 1GB RAM, 16GB SSD, WiFi anténu, miniUSB a USB port, a kameru s rozlíšením 1,3 megapixelov. Veľkosť a rozlíšenie obrazovky odpovedá prvým dvom generáciám konkurenčného iPadu, a teda sa jedná o 9.7-palcový displej s rozlíšením 1024 x 768 bodov. Toto rozlíšenie však stačí na to, aby na ňom mohol užívateľ používať Windows 7 či Windows 8, ktorý si môže užívateľ zvoliť. Displej však dokáže snímať len dva prsty naraz, čo však stačí na drvivú väčšinu gest, ktoré sú na týchto dvoch systémoch používané. Narozdiel od ultratenkých konkurentov sa za svoje rozmery nehanbí. S hrúbkou 3 centimetre a váhou vyše jedného kilogramu dokáže hravo odolať nárazom či pádu z výšky 80 centimetrov. Rovnako je odolný i voči vode a tak je ho možné používať bezproblémovo v daždi. Cena tohto zariadenia začína na úrovni 730€, pričom v budúcnosti by mala byť na trhu dostupná aj verzia so systémom Android. Rovnako je kompatibilný so štandardom VESA 100 a bude ho tak možné pripevniť k stene, podobne ako iMac, ktorý zatiaľ dotykový displej nemá a zrejme mať ani nebude.

uniq-1

uniq-3

*Zdroj: Elcom.eu; SME.sk

Dnes nejčtenější

.