Zavřít reklamu

Spolu so štvrtkom je tu aj ďalší diel nášho seriálu Pages pre iPad, ktorý tentoraz poslúži viacmenej ako doplnok k dielu predchádzajúcemu, v ktorom sme si bližšie povedali, čo všetko je možné vykonať s tabuľkami v tomto editore. Popri tabuľkách sú samozrejmosťou aj grafy, ktoré sa taktiež do tejto kancelárskej aplikácie pre systém iOS dostali. Podobne ako v prípade tabuliek, aj v tomto prípade sa Apple rozhodol nešetriť funkciami a v programe za 8,99€ ponúka užívateľom naozaj veľké a zaujímavé možnosti, ako svoj dokument skrášliť.

Grafy

Podobne ako tabuľky, aj grafy sú v Pages dostupné hneď v niekoľkých farebných variantoch. Toto je výhoda najmä v prípade, že sa rozhodnete dať údajom v tabuľke i grafe rovnakú farebnú schému pre ich zjednodušenie. V ponuke tentoraz nájdete až deväť rôznych typov grafov, pričom opäť je možné každý z nich nájsť v šiestich farbách. Podobne ako tabuľky, aj grafy sú v Pages dostupné hneď v niekoľkých farebných variáciách. Toto je výhoda najmä v prípade, že sa rozhodnete dať údajom v tabuľke i grafe rovnaký vizuál. Možnosti úprav sú v tomto ohľade skutočne obrovské, obzvlášť ak zoberieme do úvahy fakt, že tento program je kompatibilný aj s telefónom iPhone či prehrávačom iPod touch. Už pri výbere grafu máte možnosť vybrať si medzi klasickým a moderným 3D grafom. Tu má užívateľ k dispozícií 8 typov, ktoré sú dostupné opäť v niekoľkých podobách. Narozdiel od ostatných prvkov sa rozhodol Apple obohatiť 3D grafy o ďalší, unikátny drevený vzhľad, ktorý sa ponáša v rôznych odtieňoch dreva, ale aj o novú funkciu, ktorá umožní objekt otáčať rôznym smerom.

pages-2

Ďalšou dôležitou funkciou je pochopiteľne úprava údajov. Kým na stolnom počítači je možné tieto údaje získať automaticky ich prevedením z grafu, v prípade Pages užívatelia musia údaje doplniť sami. To však nebude žiadny problém. Apple totiž práve pre tento prípad priniesol úplne nové prostredie, ktoré pripomína skutočne zjednodušený tabuľkový editor. Ten ponúka pomerne intuitívne prostredie, ktoré však ponúka veľa skrytých funkcií. Kým čísla a údaje môžete do tabuľky doplniť jednoducho, odstránenie prebytočných riadkov bude práca a dlhší čas. V takomto prípade totiž musíte klepnúť na úzky obdĺžnik pred riadkom či nad stĺpcom, čo vám následne automaticky označí všetky prvky v danej oblasti. Spolu s ňou sa vám na obrazovke tabletu objaví drobné menu, v ktorom máte na výber zo štyroch položiek. Okrem troch známych funkcií máte taktiež k dispozícií aj nové tlačítko Vymazať, ktoré vám umožní rýchlo zmazať prebytočný riadok či stĺpec v grafe. Ako ste si už však mohli všimnúť, na obrazovke sa aj naďalej objavuje nepomenovaná, prázdna sekcia, ktorú nie je možné nijak zmazať. Táto sekcia slúži práve na vkladanie úplne nových údajov, pričom po tomto úkone sa na obrazovke automaticky zobrazí ďalší riadok. Používateľ môže takýmto spôsobom vložiť až X stĺpcov, obmedzovaný je však počtom riadkov, ktoré symbolizujú daný typ grafu. V prípade, že sa teda do dokumentu rozhodnete vložiť koláčový graf, máte možnosť použiť len jeden jediný riadok.

pages-3

Možnosti úprav

Samozrejmosťou sú tu potom možnosti úprav. Aj tie sú pomerne obsiahle a ako sa zdá, odlišné typy grafov sa odlišujú aj dostupnými možnosťami. Na mysli mám tak dve kategórie, pričom prvú z nich tvoria klasické, súradnicové grafy a druhú tzv. kruhový či „koláčový“ graf. Ten vo svojich možnostiach ponúka menšie možnosti úpravy, akým je napríklad aj názov grafu či zobrazenie legendy. Ďalšími možnosťami sú však možnosť skosenia, ktorá umožní používateľom zvýrazniť odlišné časti menšou priehlbinkou, ak sa jedná o 3D verziu takéhoto grafu. 3D verzie grafov zároveň umožňujú užívateľom nastaviť ľubovoľnú hĺbku grafu, ktorý tak môže byť veľmi úzky či veľmi hrubý. S pomocou tejto ponuky je tiež možné nastaviť veľkosť a typ použitého písma, ktoré však len v niektorých prípadoch poskytuje aj svoje ďalšie verzie. Na záver je tu možnosť určiť, kde sa budú nachádzať menovky, ako aj nastaviť formát čísel. Tu má užívateľ možnosť zvoliť si desatinné miesta, ktoré sú dostupné v rozmedzí 0 až 30 miest. Taktiež je tu možnosť aj zobraziť štatistiku v percentách, pokiaľ máte v pláne graf prezentovať verejne.

V ďalšom prípade sa menu možností doplní o ďalšie dve kategórie formátovania, ktoré sú si svojimi vlastnosťami takmer podobné. Konkrétne sa jedná o súradnicové grafy, ktoré vám umožnia modifikovať vlastnosti oboch osí, X a Y. V takomto prípade máte možnosť zobraziť či skryť menovky údajov, zobraziť a upraviť názov osi alebo napríklad nastaviť uhol menovky. Práve táto možnosť dodáva grafu podrobnejší vzhľad a dodá tak čitateľovi dojem, že za grafom nestál nijaký začiatočník. Nakoniec je tu možné nájsť množstvo ďalších možností, ktoré sem si predstavili už vyššie, vrátane možnosti detailnejšieho formátu čísel.

pages-1

Čtěte dále

Více z rubriky Seriály

Dnes nejčtenější

.