Zavřít reklamu

O představení televizoru společnosti Apple se spekuluje snad od té doby, kdy Apple spustil službu iTunes Store, ve které postupně začal nabízet také filmy a seriály. V posledních letech se pak pověsti a mýty okolo Apple HDTV vystupňovaly do takové míry, že se začali objevovat také první rendery a „zaručení“ informace přímo z továren. My jsme se snažili vždy uvádět, že podle našeho názoru se Apple HTV nepředstaví ani v loňském roce ani v letošním roce. Nyní s vlastním tvrzením přichází server Digitimes, který pokud má někde zdroje, tak jsou to právě dodavatelské řetězce LCD panelů. Podle Digitimes pracuje Apple na ULTRA HD neboli 4K televizi, která nabídne rozlišení 3840×2160 pixelů. Zpráva tvrdí, že Apple nabídne televizor připojený k internetu, který bude možné ovládat pomocí pohybu a hlasu.

Novinka z dílny společnosti Apple Inc. by se na světlo světa měla dostat začátkem příštího roku. Zdroje údajně pro Digitimes potvrdili, že Apple a Foxconn se na televizor soustředí již delší dobu a vče by mělo být již připraveno, co se produkce na straně Foxconnu týká. Problém je v tom, že Apple stále zvažuje, kde se budou vyrábět ULTRA HD panely, označované také jako 4K.

Tvrzení Digitimes je sice zajímavé, na druhou stranu však osobně pochybuji, že by Apple představil 4K televizor v době, kdy ty nejlevnější televizory s podporou 4K stojí přes půl milionu korun. Apple by navíc vyrobil produkt, který by byl moderní i za několik let a v oblasti televizorů je situace přece jen jiná než u mobilních telefonů. Pokud si dnes koupíte nový televizor s cenou okolo 40 000 – 50 000Kč, považujete jej za investici na několik let, průměrně pak na pět let. Apple by však potřeboval chrlit televizory jako na běžícím páse a tomu brání právě vysoká cena. Nesmíme navíc zapomínat na to, že dokonce ani takový hráči jako je Sony, se nerozhodli do 4K prozatím investovat a to ani v případě Sony PS4, produktu, který bude na trhu dlouhé roky.

PS4 sice podporuje 4K, ovšem pouze pro přesně dané účely a například hry si v tomto rozlišení nezahrajete. V současné době navíc chybí obsah a to v podstatě kromě Japonska v každé krajině na světě, včetně USA. Pro Apple je tak mnohem výhodnější představit HDTV s podporou 1080p, tedy FULL HD rozlišení a cenovkou kolem 50 000Kč s tím, že budou mít lidé motivaci tento televizor vyměnit za nový model s podporou 4K v době, kdy se stane vysílání 4K standardem. Je navíc více než jasné, že zákazníci stejně jako Apple budou chtít na televizoru aplikace z iTunes App Store, v tom případě by Apple pravděpodobně sáhl po rozlišení, kterým disponuje iPad Retina.

Apple-HDTV

*Zdroj: digitimes.com, Render: cultofmac.com

Dnes nejčtenější

.