Zavřít reklamu

V jednoduchosti lze Sphero popsat jako kouli o velikosti tenisového míčku, která obsahuje gyroskop, jenž zaručuje možnost pohybu a také LED diodu, díky které může vaše koule zářit jednou z 16 milionů barev. Pokud vezmete kouli do ruky, první co vás napadne je stejný pocit jako když držíte známý powerball, koule totiž využívá stejný princip, zaručující pohyb a otáčení. Modré logo na vrcholu koule pak není pouze značkou společnosti, ale jakýmsi avatarem, který se stává vašim společníkem a kamarádem. Sphero připojíte ke svému telefonu, tabletu nebo multimediálnímu přehrávači pomocí Bluetooth, což ve výsledku znamená dosah 15 metrů a hlavně možnost využít kouli jak uvnitř budov tak i venku, mimo dosah Wi-Fi.

Co zřejmě překvapí každého kdo někdy zkoušel nějakou hračku pro iOS zařízení je výdrž baterie, Sphero vydrží skutečně hodinu v provozu s tím, že k snížení rychlosti lze pozorovat až po zhruba 45 minutách hraní si s koulí. Bez problému je tedy možné tři čtvrtě hodiny až hodinu používat Sphero s tím, že následně je nutné ji tři hodiny dobíjet. Sphero neobsahuje žádný vstup ani výstup a tak dobíjení probíhá pomocí indukční podložky, která je navíc elegantním pelíškem pro vašeho nového, kulatého kamaráda. Sphero by se měl stát zejména u mladších uživatelů spíše než jejich hračkou jakýmsi elektronickým kamarádem, se kterým si mohou pohrát kdykoli chtějí a mohou jej využít k množství aplikací.

První co vás zřejmě napadne u Sphera je: „Dobře tak to jezdí a mění barvy, pět minut si zajezdím s koulí místo s autem nebo dronem a tím to končí“. Opak je však pravdou, největší výhoda Sphero spočívá v tom, že neslouží pouze jako hračka kterou ovládáte, ale díky gyroskopu také můžete použít Sphero jako ovladač pro některé iOS aplikace. To znamená, že má hračka dvojí uplatnění, jako ovladač podobný například Nintendu Wii nebo jako koule, kterou zkrátka jednoduše ovládáte pomocí svého iPadu, iPodu nebo iPhone. Pro každou činnost kterou chcete se Sphero dělat je k dispozici aplikace a nové aplikace díky tomu ,že vývojáři uvolnili API pro Sphero rychle přibývají. Pokud chcete dráždit svého psa nebo kočku, stáhnete si aplikaci, chcete kreslit pomocí Sphero, stáhnete si aplikaci, chcete jen tak jezdit, stáhnete si aplikaci, to stejné platí pokud chcete hrát hry ovládané pomocí Sphero. Osobně jsme vyzkoušel všechny zdarma dostupné aplikace pro Sphero a nyní se podíváme na některé z nich.

Sphero_koule

Obsah balení a první start
Pokud jste zvyklí na kvalitní balení produktů společnosti Apple, nebudete Spherem nijak zklamáni, spíše naopak. Krabička a vše co v ni je, je vyrobeno ještě kvalitněji než balení u Apple produktů. Pod víkem samotné krabice se ukrývá koule Sphero, dotyková indukční nabíječka modré barvy s adaptérem, ke kterému jsou v balení čtyři různé koncovky pro zásuvky v různých zemích světa a také návod a několik tmavě modrých kartiček. Pětice pevných kartiček na obou svých stranách prezentují možnosti využití Sphero, které by vás nenapadli. Uvidíte zde jak si zahrát golf s pomocí několika kelímků, jak vytvořit překážkovou dráhu nebo například jak Sphero použít jako odšťavňovač, případně na něj přilepit lopatky, tak aby plavalo ve vodě. Všechny kartičky jsou stejně jako návod skutečně kvalitní a již po rozbalení máte pocit, že za své peníze dostáváte skutečně kvalitní výrobek, který nepochází z DealExtreme, ale od výrobce, který si je vědom, že jsou zákazníci zvyklí na kvalitu, které se jim dostane i se Spherem.

Barevný návod plný obrázků vás pak provede snadným spuštěním Sphera a jeho připojením k Bluetooth, se kterým jsem neměl sebemenší problém, vše zvládnete i bez návodu. Kvalitní krabička pak může stát na výstavce vedle krabičky od iPhone, iPadu nebo MacBooku. Co mě osobně pobavilo nejvíc je návod, jak přivázat za Sphero kost kterou pak bude váš pes honit. Nevadí že nemáte zrovna po ruce kost, Sphero se i tak stane hlavním bodem pozornosti vašich domácích mazlíčků. Nyní se již pojďme podívat na některé aplikace, které skvěle prezentují co vše Sphero umí.

Sphero

Sphero
Základní aplikace Sphero umožňuje kouli řídit a jezdit s ní nebo plavat, koule je totiž vodotěsná a vydrží pád na beton až z půl metru. Abyste mohli padat, musíte nejdřív vyskočit, k tomu vám zaručeně pomůže rychlost 1 metr za vteřinu, kterou Sphero jezdí a nějaká drobnější překážka jako odrazový můstek. Základní aplikace umožňuje nastavit rychlost koule, což je skutečně vhodné, zejména pokud si chcete hrát v místnosti, kde není tolik prostoru jako venku. Při maximální rychlosti, tedy jednom metru za vteřinu, je koule skutečně zběsilá. Kouli je možné ovládat ve všech směrech, můžete jezdit dopředu, dozadu, do stran nebo ji také na místě otočit. Nejprve je nutné pomocí modré led diody která prosvítá přes plastový obal Sphero natočit kouli tak, aby byla dioda přímo před vámi, dioda totiž signalizuje zadek koule a podle toho následně Sphero jezdí. Součástí standardní aplikace Sphero je možnost ovládat kouli pomocí joysticku nebo akcelometru a gyroskopu. Zajímavostí je také možnost přepnout aplikaci do natáčecího módu, ve kterém můžete pomocí aplikace přímo natáčet vaši jízdu.

Sphero_app
SPhero_app_camera

PinWheel
Pokud máte PowerBall, bude vám tato aplikace nejvíce připomínat hraná právě s PowerBallem. Princip je jednoduchý, třesete koulí, na které se postupně objevují čtyři barvy v různých kombinacích. Vašim úkolem je si barvy zapamatovat a následně je označit jejich pořadí na displeji telefonu. Čím vyšší level, tím složitější barevné kombinace se na kouli objevují. Hrát můžete sami nebo proti několika kamarádům. Jedná se o poměrně zábavnou hru, která trénuje váš postřeh a paměť, ve vyšších leveleh se totiž barvy ukazují na čím dál kratší dobu a navíc ve skutečně složitých kombinacích.

Exile
Pokud jsme uvedl, že je možné Sphero používat jako ovladač, pak Exile je hrou ve které to skutečně platí. Klasická automatovka kdy ovládáte vesmírnou loď letící proti hordě nepřátel vás přesvědčí, že Sphero je skutečným ovladačem pro iPhone. Zatím co se svého telefonu nebo tabletu nemusíte ani dotknout, položíte vedle něj kouli a začnete jejím pohybem stejně jako pohybem trackballu ovládat pohyb lodě. Tu můžete díky gyroskopu naklánět, otáčet, zrychlit nebo zpomalit a samozřejmě se vyhnout překážkám. Právě v této situaci vám asi začne docházet, proč nestojí koule pár korun, ale 3500Kč. S koulí je totiž možné ovládat loď tak precizně, jako s tím nejdražším joystickem. Koule reaguje naprosto přesně a bleskurychle na všechny vaše pohyby a hra tak netrpí pomalou odezvou nebo špatnou reakcí na váš pohyb, naopak je vše plynulé a naprosto skvělé, z této hry jsem skutečně nadšený a Sphero díky ní získává zcela nový rozměr a opodstatnění, proč si ji koupit!

SpheroGolf
Zde naopak koule funguje pouze jako dálkově ovládaná hračka, pomocí které hrajete golf. Na displeji telefonu vidíte prvky pro ovládání koule. V reálu si vykopete jamku nebo ji nějak označíte a začnete hrát. Pomocí různých holí a intenzity síly následně hrajete klasický golf ve kterém ovládáte pohyb koule na displeji svého telefonu stejně jako když hrajete například Tiger Woods pro iOS, ovšem s tím, že se reálná koule Sphero skutečně hýbe a vašim cílem je dostat skutečný míček do skutečné jamky, to vše však za pomoci virtuálních holí a virtuálního ovládání. Super zábava obzvláště pokud je vás víc. Jedná se však o hru, kterou je samozřejmě možné hrát jen venku nebo ve skutečně velkém prostoru.

spheroo
sphero_golf

Co Sphero umí?
Sphero jezdí stejně tak dobře venku jako doma. Dokáže jet vysokou rychlostí a to i po hladkém povrchu stejně jako po koberci. Na druhou stranu funguje koule spíše jako Ferrari než jako Hummer a tak kopečky přejede spíše díky setrvačnosti a tomu, že se rozjedete, než díky tahu „motoru“. To je daň za pohyb který zajišťuje gyroskop, ten totiž umí kouli spolehlivě rozpohybovat, ovšem vytlačit ji do kopečku již nedokáže a hrát si tak musíte na rovince. Koule může měnit až 16 milionů barev, čímž jsou samozřejmě myšleny odstíny jednotlivých barev a tak si ji můžete snadno přizpůsobit a ukázat efekty vašim kamarádům. Pokud vyrazíte na letní dovolenou, vezměte Sphero sebou, umí totiž plavat a ve vodě se pohybuje sice o dost pomaleji než na suchu, ale i tak s ním můžete plout poměrně zajímavou rychlostí. Když však vezmete kousky plastu například z kelímku od jogurtu a nastříháte je tak jak ukazuje kartička s tipy a tricky pro Sphero přiložena v balení, stačí tyto kousky na Sphero jednoduše přilepit izolepou a můžete plavat stejně rychle jako jezdit po souši.

Pokud vás přestane Sphero bavit jako jezdící koule, stáhněte si některou z aplikací, které naleznete přímo zde a použijte Sphero jako ovladač. Sphero je možné také naprogramovat, pomocí aplikací si můžete vytvořit vlastní dráhu a určit kouli kde má co přesně dělat, následně ji stačí spustit. Aplikací pro Sphero je samozřejmě mnohem víc a jejich seznam naleznete například zde, já jsme uvedl jen ty, které bavily mě osobně, ale jistě si každý najde svoji oblíbenou aplikaci, se kterou se zabaví.

Resumé
Hračky určené pro iOS jsou ve většině případů skutečně jen hračky, které vás mohou přestat rychle bavit. Sphero je jiný, díky tomu, že se nejedná pouze o hračku, ale také o ovladač, díky kterému můžete hrát hry na iOS, kombinuje v sobě inteligentní koule v podstatě dvě rozdílné věci. Za celou dobu co jsme si se Sphero hrál se mi nestalo, že by se koule odpojila od Bluetooth, byla mimo dosah nebo reagovala jinak než bych si přál. Na druhou stranu je potřeba se naučit kouli skutečně ovládat, abyste ji měli pod kontrolou, to je však součástí zábavy, které si se Sphero užijete více než dost. Koule je velmi kvalitně vyrobena a to nejen její vnitřní část, která spolehlivě reaguje i na ty sebemenší pohyby a okamžitě je přenáší do iPadu nebo iPhone, ale také vnější plastový obal, který ani po množství pádů nebo nárazů nezaznamenal jedinou oděrku. Koule je totiž vybavena hrubými „pásky“ které vystupují z jejího povrchu a zabezpečují nejen pohyb na hladké podložce, ale také slouží jako ochran před poškrábání samotné hladké koule. Pokud si tedy chcete udělat radost s hračkou která má hned dvě zcela rozdílné možnosti využití a množství aplikací, ve kterých ji lze využít, je Sphero ideální příležitostí.

Pokud bych měl kouli něco vytknout, první co mě napadlo ještě předtím než se mi dostala do ruky byla cena, přece jen dát za hračku tolik peněz mi připadalo nelogické. Jakmiel jsme se podíval na zpracování, balení a funkčnost koule, nepříjde mi již cena až tak vysoká. Především s ohledem na to, že koule spojuje v podstatě dvě samostatné funkce a může sloužit nejen jako samotná hračka, ale také jako ovladač podobný tomu, který znáte z Nintenda Wii. Pohyby jsou přesné a ovládání plynulé a snadné. Jediné co je skutečně škoda je fakt, že není možné kouli připojit k Macu, tedy připojit ji přes BT můžete, ovšem neexistují žádné aplikace, díky kterým by bylo možné využít kouli a ovládat pomocí ni například hry na OS X.

Dnes nejčtenější

.