Zavřít reklamu

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že digitálna kamera iSight na zadnej strane iPhone 5 a najnovšieho iPodu touch je zakrytá tým istým sklom, aké pokrýva aj prednú časť týchto a starších iOS zariadení, nie je tomu tak a iSight na tejto dvojici prístrojov nám môže naznačovať, kam Apple mieri s odolnosťou svojich prístrojov v blízkej budúcnosti. Kamery sa totiž ukrývajú pod zafírovým sklom, ktoré na stupnici tvrdosti priehľadných materiálov môžeme nájsť na druhom mieste, hneď za najtvrdším drahokamom, diamantom!

Čo to však v praxi znamená? Zafír, ktorý tieto kamery chráni, je omnoho odolnejší ako bežné sklo a teda je omnoho menšia šanca, že by došlo k poškodeniu kamery pri páde telefónu na zem. Výnimkou môže byť snáď len spomínaný najnovší iPod touch, ktorému táto kamera vyčnieva z tela približne o,7 – 1 milimeter. Pokiaľ by sa však Apple rozhodol osadiť svoje telefóny zafírovým sklom, je viac ako pravdepodobné, že by sa spolu s omnoho vyššou odolnosťou výrazne zvýšila aj cena zariadenia, keďže sa jedná o pomerne vzácny drahokam. Apple preto v súčasnosti používa displeje Corning Gorilla Glass, ktorých cena sa pohybuje na úrovni 3 dolárov, ktorý je až desaťnásobne lacnejší ako spomínaný materiál, ktorý v súčasnosti pokrýva fotoaparáty – jeho cena sa totiž v dnešnej dobe pohybuje na úrovni 30 dolárov.

Podľa analytika spoločnosti Yole Développement Erica Vireya však táto cena môže v nasledujúcich rokoch poklesnúť na cenu menšiu ako 20 dolárov, za čo by mohol najmä veľký záujem najväčších výrobcov smartfónov, vrátane Apple. Tieto spoločnosti navyše už v súčasnosti zvažujú použitie zafíru na svojich telefónoch, pričom prvé z týchto zariadení by sa mohli na trhu objaviť už koncom tohto roka. Či však medzi týmito výrobcami je aj Apple, správa nespomína.

iphone-4s

*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.