Zavřít reklamu

V samom prostriedku pracovného týždňa sa pozrieme na ďalšiu hru od českých vývojárov, tentoraz však na arkádový titul štúdia Cinemax, ktorý je v App Store možné nájsť pod názvom 247 MISSILES. Pri pohľade na screenshoty z hry si môžu starší hráči spomenúť na klasiku Missile Command pre počítače Atari, ktorá patrila v tej dobe medzi najobľúbenejšie a najznámejšie. Autori to samozrejme potvrdzujú, ako aj tvrdia, že ich nová hra si berie inšpiráciu práve z tejto klasiky 80-tých rokov. Cinemax si navyše snaží získať hráčov tým, že na App Store zverejnil dve verzie aplikácie – anglickú a českú.

Cena oboch verzii je rovnaká, teda 1,79€, pričom v súčasnosti je práve recenzovaná česká verzia dočasne zlacnená na 0,89€. Ďalšia vec, ktorá rozhodne poteší, je kompatibilita a veľkosť hry – hra je kompatibilná s každým zariadením so systémom iOS 5.0 alebo novším, pričom na každom z týchto zariadení zaberie približne 28 MB. Už po prvom otvorení aplikácie a jej načítavaní na vás čaká akýsi spomienkový moment na vyše 30-ročný titul, ktorý sa tešil veľkej popularite. Táto momentka je tvorená logom a načítavacou sekvenciou, ktorá je zložená z miniatúrneho 8-bitového textu, aký je možno poznať z rôznych hier, ako napríklad z legendárneho Super Mario Bros. Hra si samozrejme zanecháva podobné princípy ako titul, od ktorého si berie inšpiráciu, avšak prináša svojim hráčom nový grafický kabátik a podporu herných služieb typických pre 21. storočie. Kým v pôvodnej hre mal hráč za úlohu chrániť šesť miest v Kalifornii, novodobý remake z Čiech ponúka hráčom päť sídel na východnom pobreží USA, ktorými sú New York, Washington D.C., Miami, Harris I-IV a X Band.

247-missiles-1

Jednou z vecí, ktorá mi prišla v tomto titule pomerne revolučná, je soundtrack. Aj keď všetky skladby majú silný elektronický nádych, vďaka ktorému môžu hráčom pripomínať staršie herné konzoly a hry, 247 Missiles je zatiaľ jedinou arkádovou hrou, ktorá umožňuje svojmu hráčovi prehrať ďalšiu skladbu z jej soundtracku. Výnimkou sú v tomto prípade samozrejme sandboxové akčné tituly ako GTA a Gangstar, ktoré však užívateľom ponúkajú niekoľko fiktívnych rádio staníc, prípadne ponúkajú možnosť vytvoriť playlist. To samozrejme vlastnosť 247 Missiles nie je tak sa budete musieť vysporiadať jedine s manuálnym vypnutím herných zvukov a zapnutím hudby z iPodu.

O tom, či hra príbeh má, alebo nemá, sa dá diskutovať. Vo svete je vojna a USA je teraz terčom zahraničných leteckých síl. Máte tak na starosti dvojicu vojnových lodí, ktorých cieľom je ochrániť vaše kľúčové mestá a základne na východnom pobreží, pričom nepriateľ sa snaží tieto mestá bombardovať raketami. To je samozrejme veľmi jednoduché, najmä v prípade, že sa rozhodnete niektoré z nich nechrániť. Každé mesto má k dispozícii svoj vlastný štít, ktorý je možné aktivovať klepnutím naň, pokiaľ došlo k tej nepríjemnej situácií, kedy sa rakety dostali príliš blízko a zároveň ste vy v danom momente dopĺňali muníciu. Rakety strieľate klepnutím kdekoľvek na obrazovku, pričom vašimi terčami sú práve nepriateľské rakety prichádzajúce z vrchu obrazovky. Tie vám z času na čas pomôže odstrániť nápomocný satelit, ktorý s pomocou vášho radaru X Band dokáže zničiť pomerne veľké množstvo z toho, čo sa k vám blíži a čo vás chce za každú cenu poraziť. Nepriateľ je však čoraz silnejší a s každým ďalším levelom na obrazovku pribudne nový druh takety alebo dôjde k zrýchleniu ostatných rakiet. Vy si samozrejme musíte svoj arzenál vylepšovať sami s pomocou obchodu, ku ktorému získate prístup až po tom, ako ste predchádzajúcu hru prehrali. Narozdiel od ostatných hier tak nemôžete mestá a objekty vylepšovať počas hry, čo hráčov novších hier nemusí zrovna potešiť. Na druhú stranu práve toto pridáva hre akúsi unikátnosť a hráč pri nej jednoducho musí dávať pozor na to, čo robí. V obchode si hráč kupuje za herné peniaze, ktoré získava ich zbieraním po zničení rakiet. Hráč si tu môže vylepšiť odolnosť lokalít, zvýšiť rýchlosť rakiet, ako aj dokúpiť si hernú menu, ktorú však získa prevedením určitej čiastky svojich financií na účet vývojárskeho štúdia známym spôsobom.

247-missiles-2

Čo som si však všimol a čo ma nepotešilo, je akási neschopnosť hry strpieť zamknutie obrazovky. Behom recenzovania som niekoľkokrát musel unáhlene vypnúť iPad, čo takmer vždy spôsobilo následný kolaps spustenej hry. Hráč tak jednoducho bude musieť až do budúceho update počítať s tým, že hru bude musieť znovu zapínať, pokiaľ k takejto situácii naozaj dôjde. Hra zároveň ponúka pomerne bohatú ponuku nastavení, za čo môže najmä fakt, že sa v nich ukrývajú aj výsledky a štatistiky, ktoré sú následne zverejňované na oficiálnu webovú stránku projektu. Na tejto stránke si môže užívateľ zároveň všimnúť prítomnosť inštrukcii a ďalšieho, väčšinou prezentačného obsahu. Hra okrem tejto služby podporuje aj Game Center, s pomocou ktorého užívateľ má možnosť získať na svoj účet 25 achievementov s celkovou hodnotou 700 bodov.

Dnes nejčtenější

.