Zavřít reklamu

Začiatkom víkendu sa k nám dostala ďalšia pomerne zaujímavá aplikácia pre iPad a iPhone, o ktorú sa postarali naši českí kolegovia. Ich aplikácia nesie meno Víceboj a aj keď z názvu sa môže zdať, že pôjde o športy, v skutočnosti ide o kvíz vhodný pre celú rodinu. Aplikácia sa k nám navyše dostala svojim spôsobom celkom predčasne, keďže vývojársky tím túto aplikáciu vydal v marci len pre iPad, no v priebehu budúcich týždňov by sme sa mali dočkať aj podpory zvyšných iOS zariadení, iPhone a iPod touch, ktoré však musia mať v sebe nainštalovaný systém vo verzií 5.1 alebo novšej.

Charakteristika

Hneď na úvod ma celkom potešila charakteristika aplikácie. Autori nás ubezpečujú, že za 2.69€ získate do svojho iPadu viac ako 900 rôznych otázok rozdelených do piatich kategórií, prítomnosť českého jazyka, podporu tabuliek s výsledkami ostatných hráčov a množstvo ďalšieho, vrátane absencie reklám iAds, ktoré zrejme vadia množstvu z nás – najmä ak nám ich bezplatná aplikácia vnucuje po každom druhom kliknutí. Množstvo z týchto informácií je naozaj pravdivých, no vzhľadom k tomu, že je aplikácia ešte len vo verzií 1.0, autori zrejme počítajú aj s ďalším, nepísaným pravidlom – chybami. Tie som si behom používania všimol aj ja, avšak v hre sa nachádzajú len dve.

Prvou z nich je chyba v kóde, kedy vám v ojedinelých prípadoch nemusí uznať odpoveď ako správnu. Tento nedostatok som si všimol najmä v teste vlajok, kedy mi hra neuznala odpoveď na otázku „Ktorá vlajka patrí Nemecku“ ako správnu. Vzhľadom k obrovskému počtu otázok sa však jedná o drobnú chybičku, ktorá sa týka zrejme len pár otázok, ako napríklad tejto spomínanej. Druhá chyba však nie je potešujúca a v momente, kedy sa tešíte na vysoké skóre, vám dokáže poriadne túto radosť pokaziť. Počas približne troch hodín testovania mi aplikácia z neznámeho dôvodu padla približne sedemkrát v momente, kedy sa na obrazovke môjho iPad mini mali objaviť výsledky.

viceboj-2

Hra, gameplay

Aké sú však dobré vlastnosti hry? Úvodné menu aplikácie Víceboj je skutočne jednoduché a priehľadné a vyznať sa v ňom môže absolútne každý, čo len podporuje rozhodnutie Applu udeliť aplikácií hodnotenie 4+. Aplikácia vám v hlavnej ponuke ponúka momentálne prístup k piatim režimom, kategóriám kvízu:

  • Ano/Ne – Odpovedajte na otázky výberom jednej z dvoch možností
  • Vlajky – Uhádnite, ktorému štátu patrí vlajka na obrazovke
  • Zeměpis – Odpovedajte na otázky z oblasti geografie
  • Sportovní – Nájdite správne odpovede na otázky z všetkého v tejto oblasti
  • Všeobecní – Zahrajte si všetky predchádzajúce kvízy naraz!

Užívateľ tak má k dispozícií viac ako 900 otázok prerozdelených do štyroch kategórií, čo znamená priemerne 225 rôznych otázok pre každý z dostupných herných režimov. Toto číslo je samozrejme priemerné a dôkazom toho môžu byť aj Vlajky, ktorých 225 určite nie je. Vývojári navyše sľubujú, že budúci update toto už aj tak vysoké číslo zvýši, ako aj aplikáciu obohatí o ďalšie dostupné režimy, ktoré by mali byť užívateľom dostupné samozrejme bezplatne, pokiaľ si už hru z App Storu kúpili. Kvízy sa tak stávajú skutočne rôznorodé a je len malá šanca, že by ste sa dostali niekoľkokrát po sebe k tej istej otázke. Prečo? Po výbere režimu máte totiž 60 sekúnd na to, aby ste zodpovedali na čo najväčší počet otázok, pričom s každou ďalšou správnou odpoveďou získavate výrazne vyššie skóre.

Čas 60 sekúnd síce zvýši adrenalín, no zároveň si však myslím, že by to v budúcnosti chcelo túto dobu predĺžiť aspoň o ďalších 30 sekúnd, ak by sa teda neobjavila aj možnosť voľnej hry, v ktorej by užívateľ nemusel byť hodnotený. Jediným spôsobom, ako v súčasnosti predĺžiť hraciu dobu, je zvoliť možnosť začať test s 10-sekundovým bonusom, ku ktorému však potrebujete kredity. Tie si je možné zakúpiť prostredníctvom in-app nákupu v pravej časti obrazovky, kde máte na výber z piatich riešení – 30, 70, 130, 200 a neobmedzený počet. Ďalšia vec, ktorá mi celkom v prípade Víceboja chýba, je možnosť pozastavenia hry, ktorú som behom hrania naozaj nikde nenašiel – Hneď ako spustíte kvíz, máte 60 či 70 sekúnd, behom ktorých sa v podstate nemôžete odlepiť od obrazovky tabletu či už chcete ísť na záchod, napiť sa alebo vám práve niekto zatelefonoval. Či sa tejto možnosti v budúcnosti dočkáme, je otázne, keďže 60 sekúnd je iba 60 sekúnd.

viceboj-3

Dovoľte mi ešte položiť si otázku – podporuje hra multiplayer? Nie, ale umožňuje vám porovnať vaše výsledky s výsledkami ostatných hráčov, ktorí hru hrajú. Toto prebieha cez prehliadač Safari, ktorý sa otvorí ihneď po tom, ako sa rozhodnete klepnúť na položku Žebříček v hlavnom menu hry. Funkcia je samozrejme len doplnkom a neslúži na to, aby ste mohli nejakým spôsobom vyzvať hráča na druhej strane republiky, aby si proti vám zahral kvíz.

Zvuk

Z hľadiska zvukovej stránky je hra na celkom dobrej úrovni, no tvorí ju zrejme len pätica zvukov, ktoré symbolizujú spustenie kvízu, správnu odpoveď, zlú odpoveď a uplynutie času. Inak hra neobsahuje žiadny soundtrack a prenechá vám tak možnosť sústrediť sa na kvíz bez toho, aby ste boli rušení. Pokiaľ vám navyše vadia zvuky, ktoré hra vydáva, stále máte možnosť vypnúť ich v nastaveniach v pravej časti menu, pričom tento krok môžete ignorovať v prípade, že sa rozhodnete aktivovať tichý režim na vašom iPade. Aplikácia sa totiž tomuto plne prispôsobí a pokiaľ sa rozhodnete zvýšiť hlasitosť iPadu v prípade, že máte aktívny tichý režim, hra bude aj naďalej ticho. Aj keď to zrejme nepatrí k audio stránke, musím pripomenúť, že narozdiel od množstva iných, zahraničných aplikácií sa vám Víceboj nijak nevnucuje a pretože o sebe nedáva vedieť žiadnymi zbytočnými upozorneniami, môže sa vám stať, že si túto hru na domovskej obrazovke iOS nevšimnete.

viceboj-1

Dnes nejčtenější

.