Zavřít reklamu

Státní televize v Číně dnes upozornila díky investigativnímu pořadu vysílanému na Světový den spotřebitelských práv, na špatné chování společností ke spotřebitelům. Nejvíce přitom kritizovala Apple Inc. a automobilku Volkswagen. CCTV uvedla, že Apple čínským zákazníkům neposkytuje následný servis na úrovni, na jaké jej poskytuje spotřebitelům v jiných zemích. Apple pro který představuje Čína největší trh hned po USA a podle mnoha analytiků dokonce větší než USA, se vyjádřil bezprostředně po pořadu a uvedl: „Náš tým vždy usiluje o to, aby překonával očekávání našich zákazníků a jejich obavy bereme velmi vážně,“ sdělila čínská pobočka firmy.

Pro Apple je Čína důležitou zemí nejen co se exportu týká, ale většina továren ve kterých se produkty Apple přímo montují nebo ve kterých se vyrábí jejich součástky sídlí právě v Číně. Pro Apple však může mít tato skutečnost nepříznivý dopad. V minulosti totiž společnosti které televizní stanice CCTV označila jako nevyhovující ztratili na hodnotě akcií a také se to projevilo problémy s prodeji na místním trhu. V loňském roce se kritice nevyhnul americký McDonald’s a francouzský Carrefour. Apple byl kritizován zejména za péči o své zákazníky, kteří nemají takovou podporu na call centrech nebo v kamenných prodejnách jako například v USA.

Problém je v tom, že v Číně má na rozdíl od nás státní televize skutečnou moc. V ČR se totiž sice odvysílá pořad Peklo na talíři a celá republika vidí jak Albert šidí své zákazníky, ovšem na tržbách hypermarketu se to nijak neprojeví, což je jistě velká škoda. Stejně tak společnosti které jsou takto označeny v televizním pořadu jsou cílem inspekcí příslušných úřadů, které rozdávají pokuty v částkách, při kterých si již společnosti dají pozor na dodržování pravidel, to se v ČR bohužel taktéž neděje.

foxconn workers

*Zdroj: financninoviny.cz, ceskatelevize.cz,

Dnes nejčtenější

.