Zavřít reklamu

V minulých dnech jsme na obloze zpozoroval nezvyklí úkaz, po zhruba půl roce se totiž objevilo sluníčko. Když zapadlo, zůstal jsme doslova v němém údivu a díval se na množství hvězd, které v posledních měsících zůstaly zahaleny množstvím mraků. A protože se ve hvězdách vyznám zhruba tak jak v kvantové fyzice, sáhl jsme po zajímavé aplikaci Star Rover, která vám odhalí tajemství hvězdné oblohy bez jakýchkoli znalostí a zcela intuitivně. Největší výhodou aplikace je fakt, že se dokáže řídit podle vaši aktuální pozice, aktuálního času a využívá gyroskop ve spojení s digitálním kompasem. Ve výsledku to znamená, že se stačí podívat pomocí aplikace kolem sebe a okamžitě vidíte, kdy byste měli vidět obrazce tvořené z hvězd. Stačí vzít do ruky iPhone a otáčet se kolem své osy s tím, že se vám automaticky ukáže, co kde vidíte.

Aplikace nabízí několik možností, jak si sledování noční oblohy zpestřit. Máte možnost nastavit jakékoli místo na světě a automaticky se zobrazí obloha, tak jak ji z tohoto místa uvidíte. Stejně tak je možné nastavit jakýkoli čas a uvidíte oblohu tak, jak v daný čas vypadá. Možnost zapnout a vypnout horizont pak umožní vidět skrze naši planetu a podívat se na displeji i na souhvězdí, které v reálu nevidíte, protože jsou na opačné polokouli. Samozřejmostí je možnost zobrazit virtuální síť, která pomůže s orientací na obloze.

IMG_4684
IMG_4681

Aplikace nabízí mimo jiné také možnost zapnout virtuální obrazce, podle kterých nesou souhvězdí názvy, stejně tak je možné zobrazit přímo názvy daných souhvězdí, zobrazit planety, planetky nebo družice. Pokud navíc na reálné obloze uvidíte něco zajímavého, stačí klepnout na displej a okamžitě vidíte souřadnice. O možnosti zoomu a aktuálním pohybu oblohy nemusím již ani psát, to je samozřejmostí. Aplikace je zcela zdarma a pokud vás někdy zaujme sledování noční oblohy, může se stát zajímavým společníkem.

IMG_4682
IMG_4683

Dnes nejčtenější

.