Zavřít reklamu

Už na konci minulého týždňa sme sa dozvedeli, že aktualizovaný set-top box Apple TV 3. generácie nepriniesol čip Apple A5X, aký podľa informácií zo svojho softvéru priniesť mal, ale miesto neho sa v ňom objavila iba menšia verzia čipu A5, teda čipu, ktorý Apple do svojich produktov zahŕňa už dva roky, počínajúc iPad 2. Aj keď sa v posledných mesiacoch objavovali tvrdenia, že Apple hodlá zmeniť svojho terajšieho juhokórejského výrobcu procesorov za TSMC, s tichou aktualizáciou sa do Apple TV aj naďalej dostáva procesor vyrobený Samsungom.

O zaujímavý objav sa postaral server Chipworks, ktorý nielen, že potvrdil prvé hlásenia o vyše 40% menšom čipe s rozmermi 6,1 x 6,2 mm oproti pôvodným 8,19 x 8,68 mm, ale zároveň zistil, že sa jedná o úplne nový druh procesoru s označením A5. Napriek pôvodným očakávaniam, že sa Apple rozhodne použiť v drobnej krabičke procesor vyrobený 28nm technológiou výrobcom TSMC, spoločnosť používa aj naďalej čipy od Samsungu, ktoré sú aj naďalej vyrábané 32nm procesom, teda tým istým procesom, akým boli vyrábané i novšie verzie Apple A5 pre aktualizovaný iPad 2 a ďalšie nové zariadenia.

Aj napriek tomu, že sa jedná o tú istú technológiu, je nový čip ešte viac šetrný a je preto možné, že ho Apple v budúcnosti použije aj v lacnejšom iPhone či ďalšej generácií iPod touch, no vylúčená nie je ani tichá aktualizácia aktuálnych zariadení, ktoré procesor A5 obsahujú, vrátane iPhone 4S či iPad mini.

a5_2012_2013_comparison

chipworks-a5-2

*Zdroj: Chipworks; MacRumors

Dnes nejčtenější

.