Zavřít reklamu

Nie je to až tak dávno, čo sme si pri štvorpalcovom telefóne vraveli, že je to monštrum, a že tento rozmer už prekročený nebude. Teraz sa na to však pozeráme z iného uhla pohľadu, štyri palce má už každý druhý bežný smartphone. Sony však nehodlá pri tomto rozmere zostať, predstavuje svoju vlajkovú loď, ktorá nesie päťpalcový FullHD displej, 13MPx fotoaparát a brutálny výkon, ktorý strčí do vrecka aj Galaxy Note 2. Ak zháňate bežný smartphone za dobrú cenu, tak vás sklameme, v Xperia Z je to najlepšie, čo sa dá do smartphonu v dnešnej dobe vopchať. Samozrejme sa do odráža ne cene, ktorá sa pohybuje okolo hranice 600€. Nedá sa to však nazvať predraženosťou, Xperia Z tento hardvér skrýva v 7,9 milimetrovom vodotesnom tele.

Prvé dojmy
Síce sme pri high-end telefóne očakávali nejaké to exkluzívnejšie zabalenie, museli sme si vystačiť s bežnou škatuľou od mobilu len so štandardným príslušenstvom. Z jednej strany je to i dobre, navršovať cenu 600€ o ďalšie eurá za pre niekoho zbytočné príslušenstvo. Dostali sme to, čo je pre telefón potrebné, a to nabíjačku a slúchadlá s náhradnými nadstavcami. Telefón na prvý pohľad nepôsobí práve nerozbitne, 5- palcové telo je hrubé len 7,9mm, z oboch strán je pokryté sklom, a, práve naopak, pôsobí dosť krehko. Novinka sa dá zohnať v čiernej, bielej i fialovej farbe.

Sklenený gigant
Ako už bolo načrtnuté, najväčšiu časť telefónu tvorí sklo. Je to síce pekný dizajnový prvok, no dosť nepraktický. Dizajnovým prvkom je, žiaľ, len dovtedy, kým ho človek nechytí do ruky. Obe strany telefónu sú čistý magnet na špinu a odtlačky prstov. Dizajn síce jednoduchý, no ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása, čo pri Xperia Z platí dvojnásobne.

Sony-Xperia-Z-1

Od posledného vodotesného telefónu od Sony, ktorý prešiel našimi rukami, sa výrobca poučil, čo sa týka rozmiestnenia konektorov. Audio jack už, našťastie, nie je na strane zariadenia, ale na vrchu. Čo sa týka tlačidiel, ponuka je tento raz o niečo skromnejšia, nájdeme tu len tlačidlá na ovládanie hlasitosti a tlačidlo na odomykanie. Škoda, že sa nenasadila i hardvérová spúšť fotoaparátu, ktorá by sa pri kvalitnom fotoaparáte, ako je tento, celkom zišla.

Ako sa už pomaly stáva zvykom, zadný kryt sa odobrať nedá. Šachty na microSIM a microSD sú namontované na boku. Všetky šachty a konektory sú riadne utesnené kvôli vodotesnosti. Na rozdiel od Xperie Go vyzerajú tesnenia tak, že čo-to vydržia. Menšou nevýhodou je, že na strane je umiestený i reproduktor. Sem-tam sa nám tak stáva, že ho pri prehrávaní videa prikryjeme prstom, čo značne zníži jeho hlasitosť.

IMG_4941

Štvorjadrový dravec
Na pohľad je ťažké zhodnotiť, či sa do 7,9mm tela okrem FullHD displeja s obrovskou hustotou bodov dosahujúcou až 441dpi ešte vôbec vošiel výkonný procesor. Upokojte sa, na tomto fronte sa rozhodne neuberalo. Pod kapotou je štvorjadrový procesor s frekvenciou jadra 1,5GHz, ktorému sekunduje 2GB operačnej pamäte. Možno si poviete, že už ste počuli i viac, no v kombinácii s rýchlym operačným systémom to tvorí perfektný celok. Dosť nás zaskočilo, keď aplikácia Antutu Benchmark umiestnila tento stroj na vrchol svojho rebríčka, ktorému na päty nedýcha ani Galaxy Note 2. Veru, výkon je pri prehliadaní internetu či spúšťaní rôznych aplikácií dobre rozoznať.

Xperia Z tak do telefónu vkladá aj funkcie tabletu. Päťpalcový FullHD displej je výborný na filmy či na prezeranie internetu, o ktorého plynulosť sa stará dosť výkonná zostava. Pre aplikácie nám výrobca rezervoval 2GB pamäte, zvyšných 12GB je využiteľných pre filmy a iné multimédiá. Komu by nestačilo, môže si úložisko rozšíriť o ďalšie GB pomocou microSD karty. Plnú konektivitu zabezpečuje Bluetooth vo verzii 4.0, Wi-Fi, a nesmieme zabudnúť ani na NFC. Telefón podporuje aj LTE, tie však na Slovensku zatiaľ veľmi nevyužijeme. Ako samozrejmosť už považujeme GPS s podporou A-GPS.

Jelly Bean
Vlajková loď sa nezaobíde bez tej najnovšej softvérovej výbavy. O to sa stará verzia androidu 4.1, ktorá nesie pomenovanie Jelly Bean. Systém je až na menšie chybičky dobre vyladený. Každý úkon vykonáva svižne a zvláda aj zložitejší multitasking. Čo systém robí o niečo komplikovanejším, je množstvo predinštalovaných aplikácií, z ktorých využijeme naozaj len zlomok. Tí zdatnejší si možno všimli, že už sa nám pomaly na svet dostáva aj android 4.2, vývojári zo Sony informovali, že sa už pripravuje update, aby sa ich vlajková loď mohla pýšiť najnovším operačným systémom od Google. Dostaneme aj samostatnú aplikáciu na filmy či rôzne vymoženosti, ako napríklad bezdrôtové zdieľanie plochy či odomykanie pomocou tváre.

IP57
Jedna z vecí, ktorá pri 5-palcovom telefóne dosť zaskočí, je certifikácia vodotesnosti a prachotesnosti IP57. Číslo päť značí takmer kompletnú ochranu proti prachu a piesku, číslo sedem zase vodotesnosť v hĺbke jeden meter po dobu minimálne 30 minút. Tvrdené sklo by zase malo zaručiť aspoň akú-takú ochranu voči pádom. Tento faktor sa pri súčasných telefónoch často zanedbáva a mnoho telefónov končí práve pádom či ponorením do vody. Za toto si Sony skutočne zaslúži pochvalu. Už sa nemusíte báť, že sa vám telefón v daždi alebo snehu poškodí, alebo na neho šplechne voda z bazéna.

Solídny fotoaparát
Sony názorne ukazuje, že na kvalitné fotografie nie je potrebný obrovský objektív. Integrovaný fotoaparát sa skutočne vydaril, fotografie sú na telefón celkom ostré. Veľmi zaujímavý prvok je FullHD kamera, ktorá je obdarená schopnosťou natáčať HDR video. Teda nesnímať len farebne spektrum obrázka, ale aj jeho jas. Nechýba ani LED blesk, ktorý zachraňuje situácie s nedostatkom svetla. Výnimočne zaujme i predná kamera, ktorá taktiež podporuje natáčanie videa v kvalite FullHD pri 30 snímkach za sekundu. Okrem toho dokáže zhotovovať fotky v kvalite 2,2Mpx.

DSC_0003
DSC_0005

Batéria. A predsa nie je dokonalý
Už to vyzeralo, že Sony Xperia Z nebudeme mať za čo skarhať, predsa sa len jeden faktor našiel, tým je, samozrejme, batéria. Keď sme počuli špecifikácie ako FullHD displej, štvorjadrový procesor a len 7,9mm hrúbka, hneď bolo jasné, že niekde ušetrené byť muselo. Živiť taký veľký displej a výkonný procesor znamená dosť veľký odber, na čo batéria nebola prispôsobená práve najlepšie. Výrobca sa to síce snažil softvérovo vykompenzovať pomocou rôznych vylepšení, ako napríklad STAMINA mód, ktorý obmedzuje dátové spojenia, keď je telefón neaktívny, alebo napríklad funkcia Wi-Fi podľa miesta, ktorá zapne používanie siete Wi-Fi len na miestach, kde je dostupná známa sieť Wi-Fi. Pri aktívnom používaní nám však nepomôžu a baterka telefónu sa vybije už za jeden deň. Ak však niekedy telefón pustíte z ruky, môžete sa dostať až k celkom zaujímavým číslam, ako sú 540 hodín pohotovostného režimu, alebo 11 hodín hovoru.

IMG_4959

Verdikt
Xperia Z je rodený high-end a zbytočne budeme diskutovať o tom, že je predražený, alebo že mobil s podobnými funkciami sa dá zohnať i za lepší peniaz. No kto si potrpí na kvalitu, určite vie, že sa oplatí si pár eur priplatiť, a dostať tak štýlový telefón so špičkovým výkonom, displejom, ktorý je ešte k tomu aj vodotesný. Áno, nájdu sa aj nejaké muchy, no stále je to perfektný telefón, ktorý sa svojím 5-palcovým displejom pomaly približuje tabletom.

Technická špecifikácia
SIM: micro-SIM
Rozmery (mm): 139 ×71×7,9
Hmotnosť: 146g
Displej: 5” 1080×1920p FullHD Reality Display s Mobile BRAVIA® Engine 2
Bezdrôtová komunikácia: 2G,3G,4G, Bluetooth 4.0, Wi-Fi
Operačný systém: Android 4.1.2 Jelly Bean
CPU: štvorjadrový 1,5Ghz Krait
GPU: Aderno 320
RAM: 2GB
Fotoaparát: predný 2.2Mpx, FullHD video, zadný: 13.1MPx, FullHD video s podporu HDR
Batéria: integrovaná 2330mAh

Dnes nejčtenější

.