Zavřít reklamu

Apple získal nový patent, ktorý, ako sa zdá, by mohol jedného dňa využívať aj model telefónu iPhone. Nový patent s číselným označením 8,390,481 predstavuje zaujímavú realizovateľnú technológiu, s pomocou ktorej by bolo možné využívať povrch elektronického zariadenia ako ovládač, napríklad telefónu, pričom telo prístroju by reagovalo na tlak vyvolaný stlačením konkrétnej časti tela prístroju. Pokiaľ by sa Apple túto technológiu rozhodol v budúcnosti použiť, netrvalo by zrejme príliš dlho, kým by sa na App Store objavili prvé aplikácie, ktoré by váš iPhone zmenili na bezdrôtovú počítačovú myš.

Apple však tvrdí, že tento vynález by nebolo možné použiť len na telefónoch, ale aj na množstve ďalších, prenosných zariadení vrátane  notebookov. Vďaka použitiu technológie by spoločnosť mohla v budúcnosti zbaviť iPhone fyzických tlačidiel a nahradila by ich napríklad gestami, ktoré by ste boli schopní tvoriť aj na povrchu vášho telefónu. Ako jeden z príkladov použil patent veľmi známy scenár, kedy pracujete s dotykovou obrazovkou a zrazu váš prst „vybehne“ na okolité telo telefónu. V takomto prípade by však bol iPhone stále schopný detegovať vaše prsty a tak by ste v spomenutom scenári o nič neprišli, prípadne v horšom variante ušetrili zopár nepekných slov.

Ako by sa však táto technológia vysporiadala s prenášaním zariadenia vo vačku? Senzory na tele zariadenia by boli schopné určiť, či sa jedná o úmyselné alebo nežiadané gesto podľa času, ktorý medzi jednotlivými gestami prebehne, napríklad vo vačku používateľa. Procesor navyše určí, či vyvinutý tlak presahuje hranice normálnych hodnôt, a podľa toho bude schopný vykonať konkrétnu akciu, napríklad spustenie určitého prvku v užívateľskom prostredí. Vzhľadom k tomu, že Apple v súčasnosti podľa početných správ pripravuje hodinky iWatch, je možné, že by Apple túto technológiu použil práve u nich. Spoločnosť podala žiadosť o schválenie tohto patentu už 17. augusta 2009.

*Zdroj: AppleInsider.com

Dnes nejčtenější

.