Zavřít reklamu

Magazín Forbes si pro jeden ze svých článků vypracoval grafy, které ukazují globální vyhledávání na internetu za posledních pět let a poté podrobněji za posledních 12 měsíců pro slova Apple, iPhone a Samsung. Grafy mě zaujaly natolik, že jsme se jimi inspiroval pro vytvoření vlastního článku, který se opírá právě o hodnoty, jenž naměřil Google za poslední roky.

Na prvním grafu který vypracoval magazín Forbes na základě údajů od Google.com, celosvětově nejpoužívanějšího vyhledávače na světě, vidíte rozdíl mezi vyhledáváním slov Apple (modrá), iPhone (červená) a Samsung (žlutá). Je zde jasně vidět, že zatím co představení iPhone s vyhledáváním klíčového slova Apple za posledních pět let příliš nepohnul, kromě dnů okolo představení nových produktů společnosti, Samsung za posledních pět let v zájmu uživatelů internetu neustále stoupá a pomalu se začíná přibližovat vyhledávání iPhone.

Je navíc pozoruhodné, že co se vyhledávání týká, nemá iPhone v podstatě téměř žádný vliv na vyhledávání slova Apple. Zatím co ze slova iPhone se během jediného roku stalo slovo vyhledávanější než samotný Apple, název společnosti ve vyhledávání stagnuje. Naopak Samsung se v polovině roku 2008 definitivně odlepil od Applu a začal se počtem dotazů na Google.com blížit k iPhone, fenoménu posledních let. Je navíc zajímavé, že lidé vnímají Samsung v globále, jako společnost, nesoustředí se tolik a vyhledávání jednotlivých produktů, ale na vyhledání samotné společnosti.

iPhone-apple-samsung-5-years1

*Apple (modrá), iPhone (červená) a Samsung (žlutá)

Druhý graf pak ukazuje data za posledních dvanáct měsíců, ze kterého je již velmi dobře patrný rozdíl mezi společnosti Apple, Samsung a telefonem iPhone. Zatím co se Samsung blíží k iPhone, vyhledávání Apple samotného stagnuje. To se samozřejmě může zdát na první pohled jako zanedbatelná drobnost, které si není potřeba všímat, na druhou stranu se však jedná o velmi zajímavý ukazatel zájmu spotřebitelů o jednotlivé společnosti. Je tak jasně vidět, že zatím co se spotřebitele zajímají o společnost Samsung globálně a zajímají je všechny produkty korejského výrobce, v případě Applu je zajímá především jediný produkt iPhone. Samsung je tak schopen lépe propagovat celé své portfolio produktů a prodávat to, čemu se mnozí fanoušci Apple smějí se slovy „přece bych si nekoupil mobil od výrobce mikrovlnky“.

Navíc například ve střední Evropě nebo v Číně má Apple velký problém s tím, že zatím co spotřebitelé milují iPhone, o ostatních produktech pomalu ani nevědí že existují, což jasně ukazují rozdíly mezi prodejností iPhone a dalších produktů. Je přece jen zvláštní, že společnost která tři desítky let vyrábí osobní počítače nakonec zaujme trh mobilním telefonem, který se navíc stal obrovským parazitem na dalším produktu, kterým se Apple dostal do povědomí běžných lidí, iPodu.

apple-samsung-iphone-12-months1

*Apple (modrá), iPhone (červená) a Samsung (žlutá)

Dnes nejčtenější

.