Zavřít reklamu

Známy zahraničný web zaoberajúci sa spoločnosťou Apple, AppleInsider, sa behom víkendu rozhodol bližšie pozrieť na pripravované budúce sídlo kalifornskej spoločnosti, projekt Campus 2, ktorý je vďaka svojmu vzhľadu prezývaný aj ako Vesmírna Loď, Spaceship. AppleInsider sa pozrel bližšie na aktuálne dianie okolo pozemkov, ich aktuálneho využitia a na množstvo ďalších zaujímavých faktorov. Ako iste viete, prvé konkrétnejšie informácie o futuristickom sídle sa objavili už v roku 2010 a dlhší čas o ňom nebolo ani zmienky.

Pozemky, na ktorých by sa už v roku 2016 mal objaviť tzv. Campus 2, sa nachádzajú len o jednu míľu ďalej ako je položené terajšie sídlo spoločnosti na adrese Infinite Loop, ktorá je špecifická hlavne svojim obrovským parkoviskom, ktoré obkolesuje komplex šiestich budov. Tie tvoria len časť obrovského priestoru, ktorý v Cupertine spoločnosť zaberá a využíva – na pôde mesta sa v roku 2010 nachádzalo celkovo až 57 kancelárskych blokov a iných priestorov, ktoré vtedy tvorili celkovú rozlohu približne 930 000 metrov štvorcových. Pozemok, na ktorom bude stáť „Vesmírna loď“, má celkovú rozlohu takmer 251 000 metrov štvorcových, alebo inak 2,7 milióna štvorcových stôp.

spaceship-campus

V tejto veľkej oblasti by sa mala nachádzať ikonická budova s rozlohou až takmer trojnásobne väčšou akú má v súčasnosti hlavné sídlo na Infinite Loop. Spoločnosť sa snaží ísť prírode v ústrety a preto budú parkoviská tvoriť len 20% z tohto priestoru a zvyšný priestor bude venovaný zeleni, stromom a najmä broskyňovým sadom, ktoré majú vzdávať hold pôvodnému poľnohospodárskemu využitiu tamojšej pôdy. Až približne 4800 zamestnancov by navyše malo možnosť dostať sa do práce bez potreby nasadnúť do auta, pretože spoločnosť hodlá rozšíriť svoju súkromnú autobusovú linku, ktorú v súčasnosti v meste Cupertino využíva. Pretože miestnosť City Hall v sídle spoločnosti je na veľké podujatia príliš malá, nová budova by zároveň mala v budúcnosti slúžiť aj ako nový priestor pre prezentácie a eventy, ktoré sa v súčasnosti konajú zväčša v Yerba Buena Center v neďalekom San Franciscu.

cupertino-01

Plány na výstavbu boli prvýkrát mestskej rade Cupertina predvedené v roku 2011, pričom za dizajnom stál známy Norman Foster. Oblasť nového obrovského sídla sa nachádza len o pár ulíc ďalej, ako Infinite Loop a zároveň sa nachádza na opačnej strane ulice, na ktorej si Apple zakúpil ďalšie priestory. Celkovo v oblasti môžeme nájsť niekoľko aktívne využívaných blokov vrátane Ridgeview Court a Vallco Parkway, ktoré spoločnosť vlastní od roku 2006, ale aj veľké množstvo budov, ktoré nie sú využívané a chátrajú. Demolácia by sa mala začať už počas tohto roku, vďaka čomu by Apple mohol splniť svoje sľuby a poskytnúť tak nové priestory pre čoraz väčší zamestnancov. Masívny projekt je ohraničený obytnými domami na severe, ďalšími kancelárskymi blokmi na východe, pričom niektoré z nich využíva i Apple samotný.

*Zdroj: AppleInsider.com

Dnes nejčtenější

.