Zavřít reklamu

U příležitosti Světového mobilního kongresu, který probíhá ve španělské Barceloně, připravila společnost AVG Technologies, poskytovatel internetové a mobilní bezpečnosti pro 146 milionů aktivních uživatelů, speciální průzkum o tom, jak Češi zacházejí se svými chytrými mobilními přístroji a jak si jsou vědomi možného narušení bezpečnosti.

Průzkum provedený mezi 1 050 obyvateli naší republiky ukázal, že 49 % Čechů pomocí chytrých telefonů a tabletů fotografuje a skoro 35 % natáčí videa, jen pět procent si ve svém zařízení uchovává intimní fotografie nebo videa. Je jasně vidět, že si uživatelé stále více uvědomují rozšiřující se možnosti pro fotografování a natáčení videí, ale také, že svoje chytrá zařízení používají i pro každodenní účely. 52 % Čechů píše krátké textové zprávy, 47 % telefonuje, 41 % poslouchá hudbu a 38 % si spravuje kalendář a diář. Nákupy online pomocí chytrých mobilních zařízení zatím nejsou tak rozšířené, tuto možnost využívá jen 14 % Čechů.

Jedním z důvodů, proč jsou online nákupy na telefonech a tabletech stále v pozadí, je obava z nedostatečné bezpečnosti. Ačkoliv má již velké procento lidí zavedené internetové bankovnictví, využívá jeho služby na mobilech a tabletech jen 20 % Čechů.

„Tento průzkum jasně ukázal, že si uživatelé stále nejsou jisti, co je, a co naopak není bezpečné,“ říká J.R. Smith, CEO AVG Technologies, „je to vidět hlavně na tom, jak málo Češi využívají na mobilech a tabletech internetové bankovnictví a nákupy. Tvůrci bezpečnostních programů, aplikací a majitelé služeb se proto společně snaží zdokonalovat tyto systémy. Na druhou stranu ale třetina Čechů přiznala, že se nebojí připojit na neznámou wifi síť.“

Jiří Kropáč, člen AVG VirusLab, dodává: „Nastavení a pravidelná aktualizace bezpečnostního programu určeného pro mobilní zařízení stejně jako jeho operačního systému je základním předpokladem pro bezpečnou práci online i zábavu beze strachu, že přijdu o svá přístupová data nebo soukromé údaje. Je také ale třeba dodržovat jednoduchá pravidla a například neklikat na neznámé či nedůvěryhodné odkazy na sociálních sítích nebo v emailech.“

Další zajímavé výsledky

  • Data ze svých chytrých zařízení zálohuje jen téměř 40 % Čechů.
  • Nejčastěji Češi mobilní zařízení ztrácí při pohybu venku (4 %), na kulturních nebo sportovních akcích (2,4 %) a na pracovišti, potažmo ve škole (2,5 %).
  • Tři procenta Čechů půjčují svoje mobilní zařízení další osobě k provádění plateb, 11 % je ochotno zařízení půjčit další osobě na jiné online aktivity.
  • 35 % hraje online hry.
  • 12 % kliká na neznámé odkazy v emailech.
  • Téměř 5 % Čechů má přímou osobní zkušenost s kyberzločineckým napadením mobilního telefonu nebo tabletu.

U příležitosti Velkého mobilního kongresu provedla společnost také velký výzkum ve Velké Británii, Spojených státech amerických, Brazílii, Německu a Francii. Podle jeho výsledku 25 % uživatelů ukládá do svých smartphonů a tabletů intimní fotografie, 38 % využívá internetové bankovnictví a 35 % nakupuje online. Tento globální výzkum byl kromě online mobilních aktivit uživatelů zaměřen i na online soukromí a bezpečnost.

01AVG logo

Dnes nejčtenější

.