Zavřít reklamu

Ačkoli má iPad stále ještě Home button, je možné ovládat všechny jeho funkce kromě vytvoření screenshotu zcela bez tohoto tlačítka. Apple nabízí multi-touch gesta pro čtyři a pět prstů, díky kterým můžete dělat to stejné co s pomocí Home Button tlačítka. Nejprve je nutné v nastavení iPadu povolit v sekci Obecné možnost Gesta souběžných úloh, díky čemuž se aktivují gesta pomocí čtyř nebo pěti prstů. Konkrétně se jedná o gesta, která nesou označení: sevřením prstů přejít na plochu, přejetím nahoru ukázat souběžné úlohy a přejetím do strany vybrat aplikaci.

Souběžné úlohy lze samozřejmě označit krásným českým slovem multitasking. Jakmile máte aktivováno, můžete začít používat výše uvedená gesta. Tato funkce funguje pouze na iPadu a iPadu mini, na iPhone a iPod touch ji nenajdete.

Posuňte čtyři prsty nahoru
Pokud se dotknete plochy displeje čtyřmi prsty které posunete směrem nahoru, zobrazí se automaticky panel s multitaskingem. Je jedno zda gesto uděláte přímo v iOS nebo v jakékoli aplikaci, gesto funguje vždy. Stejným pohybem směrem dolů pak multitasking nabídku skryjete.

Posuňte čtyři prsty do strany
Následující gesto funguje pouze pokud máte spuštěnou nějakou aplikaci kteoru aktivně používáte, zkrátka na displeji musíte vidět okno aplikace. V tom momentu stačí pohnout čtyřmi prsty na displeji iPadu směrem zprava do leva a automaticky přepnete na další spuštěnou aplikaci. Tímto způsobem je pak možné samozřejmě také procházet aplikace zpětně a použít tak stejné gesto ovšem s pohybem z leva doprava.

Sevřete pět prstů
Sevřením všech pěti prstů položených na displej ukončíte používání aktuální aplikace a dostanete se na domácí obrazovku. Při tomto gestu aplikaci neukončíte, ale minimalizujete ji do multitasking menu stejně jako u klasického stisknutí Home Button. Samozřejmostí je, že tato aplikace funguje pouze v momentě, kdy aktivně používáte nějakou aplikaci.

gesta

Dnes nejčtenější

.