Zavřít reklamu

Apple sa o projekt inteligentných hodiniek zrejme skutočne zaujíma a nasvedčovať tomu môže nielen početné množstvo správ o údajných „iWatch“, ale aj novoobjavený patent kalifornskej spoločnosti, ktorý odhaľuje presne takýto typ zariadenia osadený ohybným dotykovým displejom. Iste zaujímavo vyznie fakt, že nákresy v dokumentácii nového patentu z časti odpovedajú konceptu, ktorý na svojich stránkach zverejnil britský server The Guardian, no podľa patentu by mal byť ohybný displej po celom obvode zariadenia, vďaka čomu by bolo zrejme úplne jedno, akou stranou si hodinky nasadíte.

Patent číslo 20130044215 sa dá pokladať ešte stále za celkom čerstvú záležitosť, keďže žiadosť o jeho podanie bola patentovému úradu podaná v polovici augusta 2011. Podľa popisu patentovaného vynálezu sa toto zariadenie pripája k ďalšiemu mobilnému prístroju, akým je napríklad telefón iPhone. K pripojeniu by bolo využívané rozhranie Bluetooth či WiFi, vďaka ktorým by boli hodinky schopné okamžite upozorniť užívateľa o prijatí novej SMS či e-mailu v prípade, že u seba v danej chvíli nemá svoj telefón, ponáhľa sa na vlak alebo riadi motorové vozidlo. Práve v poslednom spomínanom prípade by boli hodinky akousi hmotnou alternatívou služby Siri Eyes Free, ktorú je možné nájsť len vo vybraných automobiloch, ktoré sú zväčša dostupné len v USA.

iwatch-patent-2

Apple tvrdí, že by jeho zariadenie nevyužívalo žiadny klip ani iný druh pripevnenia, ale využívalo by ohybné oceľové pružiny ukryté v nepriehľadnom obale. Samozrejmosťou je ďalej spomínaný ohybný displej, aký je možné vytvoriť napríklad pri použití technológie IGZO. Ako je vidno na obrázku nižšie, základná doska, batéria a ďalší potrebný hardvér by sa mal nachádzať na vnútornej strane panelu. Samozrejmosťou by v tomto prípade bol vstavaný akcelerometer a gyroskop, vďaka ktorému by boli hodinky schopné zobraziť informácie užívateľovi v polohe horizontálnej i vertikálnej.

iwatch-patent-1

iWatch by však neslúžili len na kontrolovanie e-mailov a SMS správ, ale vďaka dotykovej obrazovke by boli schopní používatelia ovládať hudobný prehrávač, prezerať zoznam posledných hovorov či dokonca posielať SMS správy priamo cez hodinky. Rovnako sa tvrdí, že by bolo tieto hodinky možné používať aj ako GPS systém, s ktorým by mohli hodinky iWatch konkurovať ďalšiemu „intímnemu“ PC zariadeniu – okuliarom Google Glass.

iwatch-patent-3

Dnes nejčtenější

.