Zavřít reklamu

Aj keď dnes prakticky celý internet, alebo skôr všetky technicky zamerané portály patria novému smartfónu HTC One, v dnešný deň došlo aj k predstaveniu ďalšieho produktu, ktorého ohlásenie oslavuje najmä open-source komunita. Spoločnosť Canonical dnes predstavila svoj nový operačný systém Ubuntu dnes došlo k predstaveniu aj ďalšieho produktu, operačného systému Ubuntu pre tablety. Canonical je dlhodobo známy pre svoj Linuxový operačný systém Ubuntu, ktorý poskytuje aj ako aplikáciu pre Android a pripravuje ako plnohodnotný systém pre telefóny a inteligentné TV.

Spomínanú telefónnu verziu bezplatne dostupného operačného systému ohlásila spoločnosť len začiatkom januára, nič jej nebránilo v tom, aby sa rozhodla svoj systém rozšíriť aj na ďalšiu veľmi obľúbenú novodobú platformu – tablety. Kým doteraz neboli o tejto verzii dostupné prakticky žiadne informácie, dnes už vieme, že je operačný systém už vo vývoji a už v tento štvrtok sa dočká svojho prvého vydania pre tablety Nexus 7 a Nexus 10. Jedná sa samozrejme len o vývojársku betaverziu, v ktorej budú môcť vývojári objavovať nový systém a budú preň môcť začať tvoriť prvé aplikácie. V tento deň zároveň vypustí do obehu Canonical aj mobilnú verziu svojho systému pre smartfóny Galaxy Nexus a Nexus 4.

ubuntu-for-tablets-1

Vývojársky tím Canonical sa rozhodol Ubuntu pre tablety plne prispôsobiť dotykovej obrazovky, pričom gestá a rohy obrazovky by mali plne nahrádzať fyzické tlačítka po bokoch zariadení. Pokiaľ ste sa už stihli zoznámiť s mobilnou verziou tohto systému, zistíte, že prostredie tabletovej verzie je veľmi podobné tomu na smartfónoch. Podobne ako v prípade tabletu Microsoft Surface a systému Windows 8 Pro, aj Ubuntu pre tablety sa snaží byť plnohodnotným operačným systémom ako len odľahčeným variantom. Ubuntu na tablety prináša skutočný multitasking, možnosť vytvoriť niekoľko používateľských kont, obchod Software Center a nechýbajú v ňom ani vymoženosti ako hlasové ovládanie či okamžité zdieľanie na sociálne siete.

*Zdroj: Slashgear.com; Ubuntu.com

Dnes nejčtenější

.