Zavřít reklamu

Už dnes vám na otázku, či Apple tento rok predstaví novú verziu systému iOS, vieme odpovedať pravdivo a so 100-percentnou istotou. Konieckoncov, iOS 7.0 je samozrejmosťou a bolo by veľmi nepravdepodobné, že by Apple svoju najziskovejšiu platformu opustil. Po tom, ako vedenie Applu opustil Scott Forstall a jeho úlohy prevzal Sir Johnatan Ive a Craig Federighi, začali sa na internete objavovať prvé špekulácie o tom, či táto zmena nespôsobí aj výrazné zmeny v prostredí systému iOS. V decembri sme vám priniesli prvé koncepty systému iOS 7 od fanúšikov a dnes vám prinášame pokračovanie.

Dizajnér a tvorca populárneho Auxo Shows Off multitaskingu, s3ntry93, len predvčerom na svoj YouTube kanál nahral nové video, v ktorom zobrazuje svoju predstavu rýchleho prepínania sa medzi spustenými aplikáciami, ktoré by bolo potrebné spúšťať klepnutím prstu na spodnú časť obrazovky iPhonu. Tento krok by zobrazil vertikálne rozložené multitasking menu, v ktorom by bolo možné zapínať, vypínať Bluetooth a iné služby.

V ten istý deň nahral na YouTube svoj koncept aj používateľ imjeanmarc, ktorý sa mierne inšpiroval Androidom a vo svojej vízii prináša možnosť rýchleho vypínania a zapínania WiFi, Bluetooth, Zdieľania internetu a režimu Lietadlo vysunutím lišty z vrchnej časti zamknutej obrazovky. Tento koncept sa nám v redakcii páči a aj keby bolo možné ho trochu vylepšiť, prijímame ho z jediného dôvodu – zapínanie a vypínanie Bluetooth je v súčasnosti na iOS zariadeniach naozaj zdĺhavé a v prípade, že by sme mali potrebu rýchlo zdieľať internet cez túto technológiu do iných zariadení, ušetrilo by sa veľké množstvo času i batérie.

V ďalšom koncepte sa istý Max Rudgerb rozhodol priniesť svoju víziu budúcej verzie iOS, ktorá, ako môžete vidieť vo videu nižšie, sa mierne inšpirovala widgetmi na konkurenčnom Androide a živými dlaždicami na Windows Phone. Práve Windows Phone využíva prostredie Metro, v ktorom je možné jednotlivé ikonky zobraziť v troch rôznych rozmerových verziách – malom štvorci, veľkom štvorci, veľkom obdĺžniku. Presne tento systém využil vo svojom videu aj Max, ktorý tak dodal systému iOS čiastočný nádych Metra, alebo po novom Windows UI. Osobne sa mi tento koncept páči nie preto, že som používateľom Windows 8 Pro, ale preto, že už by ten iOS predsa len po šiestich rokoch svojej existencie potreboval výraznejšiu zmenu prostredia.

Pokiaľ si myslíte, že operačný systém iOS 7 je ešte stále len na papieri a Apple začne s vývojom systému až v priebehu budúcich mesiacov, ste na omyle. Apple už nový operačný systém testuje, a na naše prekvapenie, návštevy neznámeho zariadenia s novým, zatiaľ neohláseným systémom sme zaznamenali aj my, Česi a Slováci. Aj keď v súčasnosti o novom operačnom systéme nie je nič známe, očakávame, že Apple predstaví nový iOS spolu s OS X 10.9 na tohtoročnej WWDC konferencii a do obehu ho vypustí zrejme spolu s iPhone 5S.

Dnes nejčtenější

.