Zavřít reklamu

Na základě našeho předchozího článku o tom, jak probíhá reklamace iPhonů u operátorů, se nyní podíváme na to jak si zajistit co nejhladší průběh takové reklamace. Samozřejmě následující postup platí u všech produktů společnosti Apple. Předně je důležité brát v potaz že iPhone je přece jen poměrně drahou záležitostí a pokud zakoupíte 64GB verzi, dostanete se na cenu za kterou již od Applu pořídíte také přenosný nebo i stolní počítač. Pokud tedy telefon musíte reklamovat, vyplatí se při reklamaci udělat pár kroků, které mohou zabránit následným problémům.

Telefon před reklamací očistěte a sami si jej v klidu dobře prohlédněte, zjistěte skutečně všechny vady, které telefon trápí. Vzpomeňte si i na to, co jste se zpočátku rozhodli ignorovat, protože se jedná o drobnost. Když již budete telefon reklamovat, uveďte všechny problémy, které za celou dobu používání s telefonem máte. Na telefonu můžete bez zásahu do jeho útrob (který samozřejmě nedělejte!) zjistit kromě vnějšího viditelného poškození také jednu velmi důležitou věc. V dock konektoru a sluchátkovém konektoru, u iPhone 5 pak pouze v 3,5mm jack konektoru na sluchátka, jsou umístěna čidla vlhkosti. V dock konektoru najdete čidlo vlhkosti jako bílý proužek, ve sluchátkovém konektoru jej pak najdete jako bílé kolečko. Čidla doma v klidu vyfotografujte a pokuste se dojednat při reklamaci možnost přiložit fotografie k předávacímu/reklamačnímu protokolu s tím, že zaměstnanec prodejny potvrdí autentičnost fotografií.

V prodejně samozřejmě vysvětlíte závadu a dostanete se k jejímu popisu na reklamační protokol. Na ten podrobně popište všechny i ty sebemenší závady. Telefon nechte zaměstnance prodejny osobně zkontrolovat a nechte jej na protokol o reklamaci napsat stav v kterém telefon převzal. Pokud tedy telefon nemá žádné viditelné poškození, napište to do protokolu. Pokud telefon nějaké poškození má, nechte to opět přesně poznačit do protokolu. Je velmi důležité, aby v reklamačním protokolu zaměstnanec popsal, že je telefon z vnější strany v pořádku, pokud není aby co nejpodrobněji popsal co mu je. Pokud je telefon možné zapnout (závada nezabraňuje zapnutí telefonu), telefon zapněte a nechte zaměstnance, aby uvedl, že ostatní funkce, kromě té kterou reklamujete jsou v pořádku.

Vše nechte zdokumentovat a pokuste se dohodnout na přiložení fotografií a uvedení informace o fotografiích v reklamačním protokolu, to však může zaměstnanec odmítnout. Poslední věcí kterou můžete zkusit je, aby poprosit, aby zaměstnanec zkontroloval čidla vlhkosti a uvedl v protokolu o reklamaci že jsou neaktivní, tedy mají bílou barvu, což znamená že telefon nebyl vytopen. Toto však může zaměstnanec odmítnout s odvoláním na to, že není servisní technik a není v tomto oboru proškolen, tudíž nepozná jak má čidlo vypadat, s tím bohužel nic neuděláte a nemá cenu to dále řešit. Až poté co je v protokolu o reklamaci uvedeno vše výše popsané, podepište jej a rozlučte se na maximálně 30 dnů s telefonem.

Poté co se vrátí telefon z reklamace, dříve než podepíšete protokol o převzetí ve kterém je uvedeno co se s telefonem v servisu dělo, zkontrolujte jeho stav. Nejprve si podrobně prohlédněte stav telefonu, zda nedošlo k mechanickému poškození přístroje. Poté jej zapněte a vyzkoušejte zda vše funguje tak jako má. Raději si sebou vezměte nabíječku, abyste mohli v případě vybité baterie telefon zapnout připojený na nabíječku a zkontrolovat. Až poté co se přesvědčíte že telefon zcela funguje.

Dnes nejčtenější

.