Zavřít reklamu

Všichni jsme líní. Někteří více, někteří méně. Říká se, že díky lenosti vznikl velký počet vynálezů. Prostě si chceme život co nejvíce ulehčit. Tak to nejspíše bylo i se smajlíky, kteří se stali nedílnou součásti naší psané komunikace.

Jednoho dne nás přestalo bavit chodit ven. Sice jsme rádi komunikovali s lidmi, ale už nám to za tu námahu prostě nestálo. Venku byla buď moc velká zima nebo moc velké teplo nebo něco podobného. Doma bylo jednoduše líp, takže se nám odtamtud nechtělo. Jenže komunikace nám chyběla. Byli jsme osamělí. Vtom si toho všimli dobrosrdeční programátoři. Oni byli sice na samotu zvyklí, ale ostatních jim bylo líto. Dali se do práce a začala vznikat internetová komunikace. Programátoři viděli, že je to dobré.

Lidi to milovali. Mohli si psát s ostatními a sdělovat jim své novinky, aniž by museli někam chodit. Poslední věc chyběla. Mailování a chatování bylo sice přelomové, ale nebylo to prostě ono. Nebyly v tom ty správné emoce jako v normální diskuzi. Byl to tak velký problém, že jsem skoro zase začali kvůli komunikaci vycházet z domu. Kdo jiný by na něj měl ale vyzrát, než nějaký vysokoškolský profesor. Roku 1982 Američan Scott Fahlman rozeslal svým kolegům tento mail: „Navrhuji, aby následující sekvence znaků označovala vtip: :-) Čtěte to ze strany.“ Vznikli smajlíci neboli emotikony a vytratil se poslední problém internetové komunikace. Postupem času se sekvence znaků změnila na opravdové žluté obličeje.  Dnes je bereme jako samozřejmost. Nezáleží na věku, smajlíky používáme všichni. Máme je rádi a těžko si dokážeme představit svět bez nich.

Kdo dnes emotikony nepíše, je buď neuvěřitelně nešťastný a nebo divný. Pokud tedy není váš život v absolutních troskách, pište je. Lidé vás budou mít radši.

Na úplně jinou úroveň to ale dostal Apple. V jeho iOS zařízeních můžeme najít 843 různých emotikonů. To je přesně 843 různých nesmyslů, kterými můžeme vyjádřit nejen naše emoce, ale i třeba úplně cokoli. Stačí si je aktivovat v nastavení a můžete své přítelkyni poslat například obličej úchylného měsíce. A to za to určitě stojí.

Dnes nejčtenější

.