Zavřít reklamu

Banksy je anglický streetartový umělec. Je to přesně ten typ umělce, který vás přesvědčí, že graffiti ani street art nejsou vandalismus, ale umění. Je to umění, které může vidět každý a bez kterého by byly ulice nudně šedivé a nezajímavé.

Banksy začal sprejovat na konci osmdesátých let a jeho identita doteď nebyla odhalena. Jeho nejznámější práce se šablonou a sprejem se začali objevovat kolem roku 2000. Často kritizuje politiku a společnost nebo jeho šablony vychází ze známých obrazů či filmů. Jeho díla si často kupují celebrity a zdi, na kterých jsou, mají obrovskou hodnotu. V roce 2010 vytvořil úvodní skeč v seriálu Simpsonovi a ten samý rok režíroval film Exit through the Gift Shop, který měl premiéru na Sundance Film Festivalu. Tento film byl nominován na Oscara za nejlepší dokument.

Banksy posunul street art na úplně jinou úroveň. Jeho díla, ať v ulicích nebo v ateliérech jsou originální a vtipná. Jeho výtvory uznávají i ti největší odpůrci graffiti. Tenhle chlap má takový světový respekt a hodnotu, že se radnice omlouvají, pokud nějakým omylem odstraní jeho díla.  To je podle mě něco neuvěřitelného. Dosáhnout v pouličním umění takové úrovně, že vás cení i ti, kterým počmáráte fasádu je absolutní frajeřina. Doufám, že to Banksyho bude ještě dlouho bavit a že nás bude dál zásobovat svými malbami.

Pokud by vás zajímalo víc, nahazujte Banksyho oficiální stránku: http://www.banksy.co.uk/.

 

 

Dnes nejčtenější

.