Zavřít reklamu

Jak jsme včera avizovali, vystoupil dnes CEO společnosti Apple Inc. Tim Cook na konferenci Goldman Sachs. Tim Cook na konferenci absolvoval také velmi zajímavý rozhovor s analytikem Billem Shope , jehož překlad ze serveru Marumors.com našim čtenářům přinášíme. Tim Cook se vyjádřil k levnějšímu iPhone, zvětšení iPhone 5 nebo také k investicím společnosti Apple Inc. Samozřejmě slova směřovala také k nejnovějšímu sporu mezi Applem a fondem Greenlight, který jakožto akcionář společnost Apple žaluje.

 

Otázka o strategii Applu na použití peněz…. máte depresivní období?

To je cesta jak začít! Děláme významné investice v řadě oblastí od dodavatelského řetězce přes maloobchodní prodejny až pro firemní akvizice a mnoho dalšího. Nyní máme značné množství hotovosti a jsme rádi že jej máme. Část hotovosti vracíme investorům a budeme i nadále diskutovat o vracení investic našim investorům.

Myslíte návrh Greenlight o uvolnění více kapitálu pro akcionáře?

Vítáme vstup našich akcionářů do diskuze a projednáváme širokou škálu možností.

Co si myslíte o žalobě společnosti Greenlight týkající se vašeho prohlášení?

Jsou tu mylné představy o těchto událostech. Není to o tom vrátit peníze zpět investorům. Je to o korporátním vedení. Proto jsme se rozhodli eliminovat možnost vydávat bianko směnky. Stále to můžeme udělat, ale musíme požádat akcionáře o schválení. Takže upřímně tvrzení že se soudíme s našimi akcionáři o něco co je pro ně prospěšné zní bizarně. Přeju si aby lidi zapojení do tohoto sporu vzali ty peníze a darovali je na dobrou věc. Je to ztráta peněz pro všechny zainteresované, nevydařená show. Je to správná věc a my za ni budeme hlasovat.

Otázka na akvizice… většina z nich jsou malé, brání firemní kultura vaší společnosti velkým akvizicím?

Děláme značné množství akvizic, jednu za dva měsíce. Většina z nich jsou akvizice talentovaných lidí, kteří pracují na menších projektech, které získáme a použijeme v našich vlastních projektem. Například PA Semi, talentovaní lidé kteří pracovali na PowerPC jsme přesunuli do iOS divize. Pokud jde o velké společnosti, sledujeme je a nadále je budeme sledovat. Mohli bychom je koupit, ale my jsme disciplinovaní. Nemáme zájem jen o rostoucí společnosti, kdyby byla příležitost udělat velkou akvizici která by vyhovovala našim potřebám, uděláme ji.

Jak nyní přemýšlíte o inovacích společnosti Apple?

Nikdy nebyly silnější. Je to zakořeněné v Apple, touha dělat nejlepší produkty na světě. Je to DNA naší společnosti a mám pocit že jsme v tom vynikající. Když se podíváte na nějaké zásady pro to abyste tvořili inovace, neexistuje na to žádný vzorec. Ale podstatné jsou dovednosti a vedení. Pokud se podíváte na dovednosti, Apple má jedinečné a bezkonkurenční postavení. Odborné znalosti v oblasti hardware, software a služeb. Spotřebitelé chtějí elegantní zážitky, kde je technologie v pozadí a zákazník v centru. Skutečná magie je propojit software, hardware a služby a na to my mamá schopnosti.

Pokud jde o vedení, když se podívám kolem sebe v zasedacím sále, vidím hvězdy. Jony Ive je top designér který nyní obrátil svoji pozornost k software. Bob Mansfield je lídrem v Silicon Valley. Nikdo není lepší než Jeff Williams, Schiller, Riccio a další. Já jsem nikdy nebyl optimističtější k Applu než nyní.

Už jste se dostali na přirozenou hranici růstu iPhone?

Nemáme slovo omezení v našem slovníku. Je to kvůli tomu že jsme byli schopni přinášet tolik let věci které lidi ani nevěděli že potřebují. Když se podívám na trh se smartphony, vidím trh který v loňském roce tvořilo 700 milionů zařízení, předpokládám že v příštích čtyřech letech to bude dvojnásobek. Do budoucna budou vidím všechny telefony jako smartphony a je mnohem víc lidí na světě než 1,4 miliardy. Lidé rádi pravidelně upgradují. To je obrovský trh. Prodali jsme 500 milionů iOS zařízení. To je neuvěřitelný moment. Vybudovali jsme velký ekosystém který pohání vývojáři. Vyplatili jsme 8 miliard dolarů vývojářům. Všechny inovace se nyní přesunuly do tabletů a smartphonů takže se teď vše točí okolo nich. Když se podíváte na to co děláme v Číně, je to působivé. Existují oblasti ve kterých na tom nejsme tak dobře jak bychom mohli být, to jsou naše příležitosti, tam vidím otevřené pole.

Chudé trhy mají malý přístup k iPhone při současných cenách. Jak vytvořit kvalitní produkt dostupný více lidem?

Neměli bychom dělat nic co nepovažujeme za skvělý produkt. To prostě není to kým jsme. To znamená že když se podíváte na to co jsme udělali pro lidi kteří jsou citlivý na cenu, snížili jsme cenu iPhone 4 a iPhone 4S od září loňského roku. V posledním čtvrtletí jsme neměli dostatek iPhone 4 což nás překvapilo. Podívejte se na historii iPodu. Když jsme začínali stál iPod 399$, nyní si můžete koupit iPod shuffle za 49$. Spíše než zlevnit, vytváříme nové produkty, které mají různé vlastnosti. Celé roky nám lidé říkali: „Proč nemáte Mac za 500 nebo 1000 dolarů?“ Pracovali jsme na tom dlouho a přišel iPad.

Zaměřme se na iPhone 5 a velikost jeho displeje, jak Apple ví že je to to pravé pro uživatele?

Za prvé nebudu mluvit o tom co bychom mohli udělat do budoucna. Ale podívejte se na PC průmysl. Společnosti v minulosti soutěžili na dvou frontách, v ceně a specifikaci. Ale zákazníci se zajímají o zážitky. Znáte rychlost A5x procesoru? Nezáleží na tom. Takže když se podíváme na displej, existuje mnoho faktorů a vše je to o zážitku. Existuje mnoho podrobností o Retina displeji, například je dvakrát jasnější než OLED a má lepší sytost barev, a my se ze všech těch detailů snažíme vytvořit co nejlepší zážitek, který je mnohem širší než aby mohl být definován jediným číslem.

Otázka o iPadu a potenciálním trhu s tablety

Je to velká příležitost. Ideální příklad prolínání hardware, software a služeb. Podívejte se na PC. Loni jsme prodali více iPadů než vedoucí trhu s PC Hewlett-Packard. Loni se prodalo zhruba 120 milionu kusů, odhady na příští čtyři roky se pohybují okolo 375. Překonáme PC. Apple je příkladným dítětem v post-PC revoluci. Máme více než tři sta tisíc aplikací které jsou přímo navrženy pro tablety. Ostatní jich mají jen několik stovek, takže můžete vidět, že zde Apple vyniká. Nejsem si jistý o podílech na trhu, jelikož my jsme jediní kdo opravdu poskytují přesná čísla, ale pokud se podíváte na používání, IBM během „Černého pátku“ zaregistrovalo, že obchodní aktivity na iPadech dvojnásobně převyšovaly celý Android. Fakta jsou jasná a to, že iPad je populární a lidé je využívají stále častěji. Nevím co s nimi dělají, ale chceme, aby používali naše produkty a ne je jen kupovali. Tady náš vztah začíná, nekončí zde!

iPad se také dostává na klíčové trhy a je v skoro v každé firmě zahrnuté v Fortune 500/Global 500. Dostává se do vzdělávacích institucí a samozřejmě ke spotřebitelům. Obvykle je těžké proniknout do všech těchto oblastí, ale my už jsme to dokázali, ale i přes to si myslím, že jsme teprve na začátku. Naši zákazníci chtějí integraci a my jim ji poskytneme.

iPad mini měl skvělý kvartál. iPad určil hranice cen a iPad mini je dále snížil, což sebou nese i snížení marží. Jaké to mělo finanční důsledky pro firmu?

Velmi často jsem dotazován na kanibalizaci. Pamatuji si když jsem byl na toto dotázán poprvé tak se to týkalo iBooku a PowerBooku. Když jsme vydali iPad spousta lidí tvrdilo, že zabíjíme Mac. Pravdou je, že s tímto nesouhlasím. Kdybychom nekanibalizovali my, dělal by to někdo jiný. V případě iPadu je zde velký trh s Windows PC, takže je zde mnohem více možností kde kanibalizovat než na Macu. Pokud kterákoliv firma začne na tento faktor zahrnovat do svých rozhodnutí, je to počátek konce. Pokud totiž nezačnou oni, někdo jiný začne.

Když se podíváte na iPad zjistíte, že více jak 50% zákazníků pochází ze zemí jako je Čína nebo Brazílie a nevlastní žádný jiný Apple produkt. z našich zkušeností plyne, že pokud si člověk jednou koupí Apple, koupí si i další produkty od nás. Tento halo efekt je viditelný u iPodů, kdy lidé si koupí Mac, kdy k iPodu přibude iPhone a dokonce i nyní si lidé koupí iPad a později i iPhone. Z mého pohledy je zcela rozumné mít v nabídce jak iPad, tak iPad mini. Myslím, že do budoucna půjde o uhelný kámen na všech trzích.

Vaše marže byly léta nad ostatními. Jak to vnímáte z dlouhodobého hlediska.

Nechci se dostat do otázek marží hlouběji než je řešíme během našich konferenčních hovorů, ale v zásadě děláme tohle. Vždycky můžete jít a snížit marži pro strategické důvody, ale v pozadí tušíte, že tento efekt brzy vyprší. Zároveň jsme si velice jisti v naší schopnosti vést náš zásobovací řetězec a snížit tím náklady. Jelikož nejsme hardwarová společnost, máme i jiné cesty jak získat peníze o ocenit akcionáře. V posledním kvartálu jsme za software a služby získali $3,7 miliard. Pokud se podíváte na firmy s podobným zaměřením, zjistíte, že jsme dosáhli úžasných výsledků. Tím, že jsme více než jen hardwarová společnost máme k dispozici i větší flexibilitu z krátkodobějšího hlediska.

Když se zaměříme na Apple jakožto firmu vlastnící spousty platforem, jak moc se odlišují na vyvinutých a rozvíjejících trzích? Některé, kvůli důvodům neovlivnitelným Applem, nemají iTunes. Jak toto ovlivňuje celou strategii?

Loni jsme se velice snažili expandovat naše ekosystéme na nové trhy. App Store, iTunes Store, iBook Store, všechny jsou nyní ve více než 100 zemích. Je jen jedna velká a důležitá země kde neprodáváme filmy. Také se nám rychle daří dostat naši infrastrukturu do zemí napříč celým světem. Je spousta cest, kterými se můžeme vydat a asi tušíte správně, že některé věci nedokážeme ovlivnit a tak stále hledáme nové cesty. Nicméně oproti poslednímu roku došlo k obrovským změnám našich ekosystémů na rozvíjejících trzích
Otázka prodejní strategie

Není lepšího způsobu jak objevit, prozkoumat a naučit se používat naše produkty než v našich obchodech. Naši lidé jsou úžasní. Ihned po vstupu do obchodu zjistíte, že neslouží k prodeji k poskytnutí služeb. Díky němu získáte více z našich produktů a zároveň slouží jakožto místo setkávání. Můžete zde zjistit informace o programu pro děti na zájezdu v místní základní škole o místu vystoupení místních hudebníků. Nejsem si vlastně ani jistý zda „obchod“ je to správné slovo! Jde spíše o obličej Applu pro všechny naše zákazníky. Lidé nemyslí na centrálu v Cupertinu, myslí na jejich místní Apple Store. Za minulý kvartál jsme uvítali 120 milionu lidí v našich obchodech a to jich máme mírně přes 400!

Takže je to velká věc, vlastně tak velká, že některé naše obchody jsou malé. Ale je to stejné jako u hotovosti, některé problémy je dobré mít. Tento rok zavíráme dvacet obchodů a přesouváme je do větších míst. Zároveň otvíráme třicet nových obchodů, většinu mimo USA, včetně prvního Store v Turecku.

Pochybuju, že by jsme takových úspěchů s iPadem dosáhli bez našich obchodů. iPad byl něco nového co lidé neznali a právě naše Apple Story jim dali možnost přijít a vše si vyzkoušet. Chceme nadále růst v této oblasti a investovat do Stores. Naši lidé jsou fantastičtí a neexistuje lepšího místa jako tato. Nemívám spousty špatných dnů, ale když je mám a cítím, že mé nadšení je menší tak jdu navštívit Apple Store. Je to jako Prozac (lék na antidepresiva-pozn. překladatele)

Když se podíváte zpátky na Váš první plný rok jakožto CEO Applu, na co jste nejpyšnější?

Nejvíce na naše zaměstnance. Mám to privilegium s nimi pracovat každý den, pracuji s lidmi, kteří chtějí vytvářet nejlepší produkty na světě, nejsou zde aby odvedli skvělou práci, ale proto, aby odvedli nejlepší práci svého života. Pro mne je to životní privilegium být nyní v této pozici.

Jsem pyšný na naše produkty. Na věci, které jsme si zvolili udělat, protože jsou opravdu skvělé. Na budoucnost pohlížím s nadšením. Jsem hrdý na to, že jsme nejzodpovědnější ze všech firem využívajících různé zásobovací řetězce. Jsem pyšný, že se nám daří odstraňovat těžké dopady na prostředí…odstraňujeme toxické látky, máme největší soukromé solární parky na světě. Jsem hrdý na všechny tyto věci. Tato práce je životním privilegiem, ale zároveň sebou nese i neuvěřitelnou pokoru, že mohu pracovat s tak skvělými lidmi.

*Rozhovor přeložen ze serveru Macrumors.com

Dnes nejčtenější

.